Skocz do zawartości

Nowy monitor do grania ~800 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez CoMeszzz,

Recommended Posts

Witam,

szykuje się wymiana wysłużnego 6-letniego monitora LG Flatron W2252TQ.

Rozglądam się już ok. miesiąca w sumie, czytam, zastanawiam się itd. a na końcu trafiłem tutaj

wykorzystanie:

- szybkie gry: fps'y, ścigałki (jak nie gram to przeglądarka jest odpalona i tak na zmianę)

wymagania:

- fullHD i nie więcej

- Flicker Free (bo dużo siedzię przy komputerze)

- nie mniej niż 24'' (bo odległość od paczałek do ekranu ~80cm)

- niski Input Lag (bo "szybkie gry")

- inny niż VA (bo "szybkie gry")

po przestudiowaniu:

http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/

http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/

http://www.displaylag.com/display-database/

chyba... zdecydowałem się na BenQ RL2455HM

http://www.morele.net/monitor-benq-rl2455hm-577509/

Jako że i tak długo już szukam nowego monitora (nie zbawi mnie kolejny tydzień) i nie mogę się zdecydować (bo zdaje sobie sprawę z tego że będzie to zakup na kolejne dłuuugie lata) postanowiłem na koniec przedstawić swój problem i wysłuchać porady experta.

Dodam, że monitor który wybrałem jest chyba jedynym spełniającym moje wymagania (moja ocena, laika jak by nie było w tej materii), więc tak jak by wyboru dużego nie miałem ale pozostawiam to ocenie osób kóre się na tym znają.

Fajnie by było mieć wybór spośród 2... 3...

- sprzęt w stopce

- szykuje się jeszcze wymiana procesora więc wydajność się poprawi

Edytowane przez CoMeszzz

RL'ki nawet fajne ale sporo niedoróbek jak się okazuje ludzie musieli zwracać, także loteria

do 8 stówek ciężko, szczególnie jak ma być na lata, P2414H się mieści w budżecie i powinien zadowolić, natomiast FS2434 byłby bardziej zadowalający

• Popieram 1

No pewnie, że fajnie było by mieć FS2434 ale :/ za używany trzeba dać 1000.

Bije się z myślami co kupić i ile przenaczyć na ten cel dlatego tyle czasu nie mogę się zdecydować.

Zastanowię się poważnie natomiast nad P2414H, nawet bardziej mi się podoba niż RL2455HM.

drachenfeles, nie ważne czy to jest wydatek z rzędu 20 zł 10zł czy 100zł. Złącze które jest powszechnie używane i dostępne w każdym urządzeniu przy tej klasie i w tej cenie powinno mieć hdmi! Po co 4 porty usb? Nieważne, Detal. Ale w domu mam pełno kabli hdmi i specjalnie będę jeździć po mieście by zakupić kolejny kabel do kolekcji. Poza tym D-sub jest przestarzałym gniazdem, które pogarsza jakość obrazu(chyba, że coś się zmieniło w temacie) do tego mogliby dodać scarta i byłoby cudownie :) A kolega w przyszłości może będzie chciał podłączyć kolejne urządzenie i się grubo ździwi, że nie ma w domu odpowiedniego kabla i będzie trzeba kulnąć się do miasta.

Dla mnie pomimo dobrej jakości obrazu nic nie mogę zarzucić monitorowi della, ale brak tego nieszczęsnego hdmi cofa monitor o dekade to raz. A dwa zadaj sobie pytanie czy użytkownik, zauważy różnice międzi DP a HDMI czy innym portem w tej klasie cenowej - pewnie nie zauważy. To jest moje osobiste zdanie - czuje się zawiedziony - mój ojciec zadowolony z prezentu. Zawsze są dwie strony ;) tymczasem szukam czegoś innego z możliwie jak najgorszym złączem ze wszystkich złącz - hdmi ;)

Jak chciałeś hdmi to trzeba bylo kupić u2414h (2x Hdmi + 2 x DP), chyba nie powiesz nam że najpierw kupujesz a dopiero potem sprawdzasz jakie ma złącza?

Ech... gadaj zdrów... Hdmi to jest tak oczywisty port. To jest standard i nie bierzesz pod uwagę tego, że nie ma tego portu, bo jest w każdym sprzęcie więc nie zauważasz braku w specyfikacji ;)

to tak jak z kupnem auta... wiesz, że masz koła...kupujesz auto i okazuje się, że nie masz kół - przecież w każdym aucie są koła :) bez sensu.

Edytowane przez Joelsky21

no jak widzisz niektórym jest potrzebny port hdmi bardziej niż siodło świni ;) ale chętnie przeczytam, dlaczego hdmi jest najgorszym portem( a może mnie przekonasz) z możliwych. Bo póki co dowiedziałem się, że jest najgorszy tylko nie wiem dlaczego. Zresztą za każdym razem piszesz najgorszy, ale nigdy dlaczego.

Teraz wyobraź sobie, że biorę pod pache monitor i idę gdzieś tam do kumpla i zapominam głupiego kabla - kumpel też nie ma kabla więc wracam się przez pół miasta do domu po kabel - po to jest standard a ten standard HDMI jest wszechobecny i mogli dać chociaż jeden taki port.

Zresztą za każdym razem piszesz najgorszy, ale nigdy dlaczego.

już napisałem dlaczego w przypiętym poradniku, ale zwolnię cię z przykrego obowiązku czytania ze zrozumieniem i streszczę: jest płatną kalką z DVI (i w zasadzie jedynym płatnym standardem), ma dużo funkcji istotnych dla TV, ale żadnych dla monitora, przez co ma ograniczoną przepustowość (bo jest dla niewykorzystywanych bajerów), co więcej przez to, że jest telewizyjny często generuje błędy, bo sterownik traktuje urządzenie, jak telewizor, a nie monitor, a w porównaniu do DP jest jak niedorozwinięty kuzyn

standard HDMI jest wszechobecny

zanieczyszczenie powietrza też jest wszechobecne i nic dobrego z tego nie wynika, zresztą bezmyślnie się upierasz to nie jest standard PC tylko TV, tam jest tym właściwym złączem, w PC był to DVI, teraz jest DP i to, że wydaje ci się, że jest inaczej nie zmieni tego faktu

a że marketing każe ci wierzyć w nutellę, inteligentne nano-cząsteczki proszku do prania oraz niezrównaną jakość HDMI to już kwestia indywidualnej naiwności

z reguły wystarczy podłączyć monitor po hdmi, ustawić natywną rozdzielczość i np podziwiać czarną obwódkę i zeskalowany obraz na środku, nie jest to jakieś straszne, wystarczy kilka rzeczy przełączyć, ale czasami wkurza

druga, istotniejsza sprawa to przepustowość, HDMI ma nie wiele ponad połowę przepustowości DL-DVI-D (i ok 1/5 przepustowości DP), co w praktyce oznacza, że nie obsłuży niczego poza FoolHD@60Hz, podczas gdy pozostałe standardy pozwalają na znacznie, znacznie więcej, dodatkowo DP obsługuje dużo większą głębię kolorów, to wszystko nie ma dużego znaczenia w monitorach klasy użytkowej, gdzie najczęściej znajdziesz HDMI, bo to chwyt marketingowy, ale porządne wyświetlacze działają poprawnie tylko przez DP nie bez powodu, żaden inny standard nie zapewnia takiej funkcjonalności