Skocz do zawartości

Monitor biurowy IPS - Comarch Optima 500-800zł

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuje pomocy przy wyborze Monitora do biura, większość czasu spędzam przy Comarch Optima.

Obecnie pracuje na 22" monitorze LCD Samsung, w oparciu o matrycę 22", ma on rozdzielczość 1680x1050, nie narzekam - próbowałem się przesiąść na inny monitor też 22" Samsunga LED model SA300 - ale jakoś litery były zbyt małe stąd poszedł w ostawkę.

Szukam teraz modelu w oparciu o matrycę IPS , mile widziana funkcja Flicker Free  , ale z tego co czytam nie każdy mdoel tą funkcję ma/

Czy modele Dell mają tą funkcję. Znalazłem monitor Dell P2414H tylko nie mogę się doczytać czy ten model ma jakieś funkcje ochronne oczy.

Czy ktoś z użytkowników ma styczność na co dzień z Optimą i może doradzić na co patrzyć w monitorze, żeby chociaż w części ochronić wzrok? Czy znaczenie ma rozdzielczość ,czy też wielkość matrycy?

Jeszcze znalazłem model LG 24MB35 24MB35DM-B , ma funkcję Flicker Safe, tylko nie miałem nigdy zaufania do modeli LG.

Dzięki za poradnik, akurat tego poradnika nie zauważyłem. Czytałem inny poradnik : "Wybór monitora - poradnik. IPS, AMVA, czy TN?"

Liczyłem bardziej na opinie praktyków, czyli osób którzy na co dzień użytkują monitory biurowe przy pracy np. z Comarch Optimą, czy Płatnikiem.

Akurat tam kwestia Klikania i natężania wzroku jest masakryczna, stąd nie wiedziałem właśnie czy rozdzielczość / matryca - co jest bardziej istotne przy tych ikonach...

są dwie drogi, albo wysokie PPI, takie powyżej 110 i skalowanie interface'u, choć znając produkty comarchu to nie ma takiej opcji, z poziomu OS niby się da, ale to afaik różnie działa, druga przeszkoda to cena takich urządzeń, najtaniej w tej chwili wypada Dell U2515H

zostaje duża plamka i niskie PPI, poniżej 90, wówczas wszystko będzie większe i wyraźniejsze, optymalnym rozwiązaniem są 22" monitory WSXGA+ jak NEC E222W, oczywiście używka, już ich nie produkują

Optima ma skalowanie interface'u, wprowadzili taką możliwość od kilku wersji.

Już teraz z tego korzystam, pomimo że mam monitor 22" Samsung T220  on ma rozdzielczość właśnie 1680x1050.

A model o którym wspomniał fxjerzy? Sprawdziłby się rozdzielczość też ma trochę wyższą.

:) Hehe, nie no ok, może rzeczywiście, aczkolwiek okulista też niestety nic się nie doszukał - zalecił jedynie dłuższy odpoczynek od monitora...co jest radą trochę zachowawczą., jak np. radzić piekarzowi, żeby nie miał styczności z mąką.

Myślałem, że kupując monitor z "nowszą" technologią IPS + Filtr Flicker Free , oprócz pięknych nazw coś uda się zadziałać w kierunku ochronnym.