Chester70 0 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam, Potrzebuje pomocy przy wyborze Monitora do biura, większość czasu spędzam przy Comarch Optima. Obecnie pracuje na 22" monitorze LCD Samsung, w oparciu o matrycę 22", ma on rozdzielczość 1680x1050, nie narzekam - próbowałem się przesiąść na inny monitor też 22" Samsunga LED model SA300 - ale jakoś litery były zbyt małe stąd poszedł w ostawkę. Szukam teraz modelu w oparciu o matrycę IPS , mile widziana funkcja Flicker Free , ale z tego co czytam nie każdy mdoel tą funkcję ma/ Czy modele Dell mają tą funkcję. Znalazłem monitor Dell P2414H tylko nie mogę się doczytać czy ten model ma jakieś funkcje ochronne oczy. Czy ktoś z użytkowników ma styczność na co dzień z Optimą i może doradzić na co patrzyć w monitorze, żeby chociaż w części ochronić wzrok? Czy znaczenie ma rozdzielczość ,czy też wielkość matrycy? Jeszcze znalazłem model LG 24MB35 24MB35DM-B , ma funkcję Flicker Safe, tylko nie miałem nigdy zaufania do modeli LG. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 zamiast szukać funkcji ochronnych przeczytaj poradnik http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/ Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Warto by było chyba dołożyć do 1920x1200 np. Dell U2415 Cytuj Link to post Share on other sites
Chester70 0 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dzięki za poradnik, akurat tego poradnika nie zauważyłem. Czytałem inny poradnik : "Wybór monitora - poradnik. IPS, AMVA, czy TN?" Liczyłem bardziej na opinie praktyków, czyli osób którzy na co dzień użytkują monitory biurowe przy pracy np. z Comarch Optimą, czy Płatnikiem. Akurat tam kwestia Klikania i natężania wzroku jest masakryczna, stąd nie wiedziałem właśnie czy rozdzielczość / matryca - co jest bardziej istotne przy tych ikonach... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 są dwie drogi, albo wysokie PPI, takie powyżej 110 i skalowanie interface'u, choć znając produkty comarchu to nie ma takiej opcji, z poziomu OS niby się da, ale to afaik różnie działa, druga przeszkoda to cena takich urządzeń, najtaniej w tej chwili wypada Dell U2515H zostaje duża plamka i niskie PPI, poniżej 90, wówczas wszystko będzie większe i wyraźniejsze, optymalnym rozwiązaniem są 22" monitory WSXGA+ jak NEC E222W, oczywiście używka, już ich nie produkują Cytuj Link to post Share on other sites
Chester70 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Optima ma skalowanie interface'u, wprowadzili taką możliwość od kilku wersji. Już teraz z tego korzystam, pomimo że mam monitor 22" Samsung T220 on ma rozdzielczość właśnie 1680x1050. A model o którym wspomniał fxjerzy? Sprawdziłby się rozdzielczość też ma trochę wyższą. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 skoro na takim masz problemy to sugeruję wizytę u okulisty i nie ma w tym nic zaczepnego, po prostu możesz mieć coś nie tak Cytuj Link to post Share on other sites
Chester70 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Hehe, nie no ok, może rzeczywiście, aczkolwiek okulista też niestety nic się nie doszukał - zalecił jedynie dłuższy odpoczynek od monitora...co jest radą trochę zachowawczą., jak np. radzić piekarzowi, żeby nie miał styczności z mąką. Myślałem, że kupując monitor z "nowszą" technologią IPS + Filtr Flicker Free , oprócz pięknych nazw coś uda się zadziałać w kierunku ochronnym. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Tak nie zapominaj mrugać + krople do oczu Cytuj Link to post Share on other sites
Chester70 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Hehe, dobre. Najlepiej w ogóle nie pracować Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 kwestia tego czy po prostu męczysz się przy pracy (co jest normalne) czy masz fizyczne problemy z pracą przy monitorze? druga alternatywa to nieskonfigurowany wyświetlacz, taki może dać popalić Cytuj Link to post Share on other sites
Chester70 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 druga alternatywa to nieskonfigurowany wyświetlacz, taki może dać popalić O to może być też przyczyna, a konfiguracja to kwestia predyspozycji?, czy są jakieś wytyczne "zalecane" przy monitorach biurowych ; kontrast, kolory, jasnosć itp. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 tu znajdziesz poradnik, profilaktycznie zresetuj go do fabrycznych i dopiero przystąp do zabawy http://www.lagom.nl/lcd-test/ poza tym skalibruj ClearType, to robi się z poziomu windowsa Cytuj Link to post Share on other sites
Chester70 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Ok dzięki za wskazówki , wezmę się za to po zamknięciu firmy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts