Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, planuję zakup laptopa o podanych niżej parametrach. Ostatnio kupowałem laptopa ponad 3 lata temu, więc jestem świadomy że sporo się mogło przez ten czas zmienić, a nie mam zbyt dużo czasu na przeglądanie masy testów i opinii. Licze na pomoc, jeśli nie w wyborze konkretnego modelu to przynajmniej w nakierowaniu na konkretne komponenty, które na dzień dzisiejszy będą ze sobą najbardziej wydajne.

1) Kwota przeznaczona na zakup: 3000 - 3500 zł

2) Rozmiar matrycy: 15"

3) Główne zastosowanie: gry, praca biurowa, programowanie, internet, filmy

4) Miejsce użytkowania: dom + uczelnia

5) Wymagania specjalne: przynajmniej 8GB RAM z możliwością rozszerzenia do 16(mile widziane więcej niż 8), usb 3.0, dysk ssd(nie musi być o wielkiej pojemności) + zwykły

6) Osobiste preferencje:

Marka: wybór raczej z Asus, MSI, Lenovo

Karta graficzna: nvidia

7) System operacyjny: brak

8) Własna propozycja (model wybrany samemu): chwilowo brak

Dodam, że laptopa będę używał głównie w domu, będzie podłączony do monitora Samsung T24C300 i czasami do telewizora 37"(dokładnego modelu nie pamiętam, też Samsung z FullHD). Nie jestem pewny czy będzie to miało jakieś znaczenie przy wyborze matrycy i rozdzielczości laptopa, ale z ekranu monitora korzystam naprawdę rzadko(czasami na studiach lub w pociągu). Laptop używany do przeglądania internetu(dużo zakładek, dużo flashplayera), gier(CS:GO, GuildWars2, Fifa, czasami nowsze tytuły, a niestety stary laptop nie dawał już zbytnio rady), nauki(Office, programowanie) i filmów. Dźwięk puszczam z głośników lub monitora/telewizora, więc nie zalezy mi na super jakości wbudowanych głośników(ale też bez przesady ;) )

troszke drozej bo 4000:

clevo 150em: i7/8/7970m

http://allegro.pl/15-6-clevo-p150em-i7-3612qm-8gb-ati-hd7970m-1tb-i5111122495.html

3800:

clevo 170sm: i5/8/860m

http://allegro.pl/17-3-clevo-p170sm-i5-4330m-vpro-8gb-gtx-860m-750gb-i5110679888.html

licytacja:

clevo 150em: i7/8/680m

http://allegro.pl/clevo-p150em-i7-8-gb-ram-gtx-680m-4gb-igla-i5095417393.html

3900:

msi ge60: i7/8/860m

http://allegro.pl/msi-ge60-2pe-640xpl-i7-4710hq-8gb-1tb-fhd-gtx860m-i5101460564.html

3400:

lenovo y50-70: i5/ssd/860m/8 + dysk zewnetrzny 1 TB

http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i5-8gb-128ssd-1tb-gtx860m-fhd-i5089023869.html

3500:

lenovo y50-70: i7/860m/8

http://allegro.pl/laptop-lenovo-y50-70-i7-8gb-1tb-gtx860m-fhd-200zl-i5089104901.html

Do lenovo jak i MSI przydalaby sie podstawka chlodzaca.

Aby miec i7+860m musialbys dolozyc (nie liczac lenovo - slaba matryca). Mysle ze warto, bo wydajnosc bedzie calkiem wysoka.

SSD zawsze mozna dokupic w pozniejszym czasie. Montaz jest bardzo latwy.

290 zl:

mx100 128 GB:

http://allegro.pl/dysk-ssd-crucial-128gb-2-5-sata-seria-mx100-i5078917948.html

420 zl:

mx100 256GB:

http://allegro.pl/dysk-ssd-crucial-256gb-2-5-sata-seria-mx100-i5084744540.html

Edytowane przez dawid12345678
  • Popieram 1

Ja zastanawiałem się nad:
1) i5-4210H + gtx860m + 1000 GB SATA 5400 obr. Możliwość montażu dwóch dodatkowych dysków M.2 (brak elementów montażowych) (acer)
2)i7-4710HQ + gtx860m + 1000 GB SATA 5400 obr. Express Cache 8 GB (lenovo)
3) i7-4710HQ + gtx850m + 1000 GB SATA 7200 obr. Możliwość montażu dodatkowego dysku mSATA(brak elementów montażowych w zestawie) (msi)
4) i7-4710HQ + gtx850m + 128GB SSD (asus)

Msi i Asus jako jedyne posiadają nagrywarkę, pozostałe dwa bez napędu. Najbardziej podoba mi się lenovo ze względu na i7 i lepszą kartę, ale piszesz, że można później dokupić dysk ssd, a wszędzie jest brak wzmianki o rozbudowie o ten dysk w przypadku lenovo. Express Cache to 8GB(wow..) pamięci o prędkości porównywalnej z ssd czy źle to odbieram? Na co i jak wykorzysta się to 8GB? Możliwość montażu dysków mSATA i m.2 oznacza dyski ssd tak?

Zastanawiam się co najlepiej poświęcić jeśli nie brałbym tego lenovo z i7 i 860m, procesor, kartę graficzną czy dysk. Jak duże różnice w wydajności można będzie zauważyć w przypadku gorszego procesora, a jakie w przypadku gorszej karty graficznej?

Najbardziej podoba mi się lenovo ze względu na i7 i lepszą kartę

Ale słabą matrycę tu doczytaj testy

można później dokupić dysk ssd, a wszędzie jest brak wzmianki o rozbudowie o ten dysk w przypadku lenovo

Tylko poprzez wymianę HDD na SSD 

Express Cache to 8GB(wow..) pamięci o prędkości porównywalnej z ssd czy źle to odbieram?

Dysk hybrydowy SHDD z 8GB pamięci Flash (SSD) nieco lepsza wydajność od zwykłego HDD ale te same wady

Na co i jak wykorzysta się to 8GB?

Firmware tą przestrzenią zarządza

Możliwość montażu dysków mSATA i m.2 oznacza dyski ssd tak?

Montaż dysku SSD

• Popieram 1

w lenovo nie 'zainstalujesz' drugiego dysku, chyba ze ssd w srodku laptopa + hdd zewnetrzny.

Express Cache - tak, to pamiec porownywalna do ssd, ale jest jej malo. Przyspieszy ona prace systemu. Znajduja sie w niej najczesciej wykorzystywane pliki.

Co do poswiecenia cpu lub gpu - to zalezy od gry, jedna kladzie nacisk na cpu, inna na gpu.

m.2 - tak, to interfejsy do ssd.

Na Twoim miejscu dozbieralbym do 4 tys i kupil cos pozadnego.

Edytowane przez dawid12345678

Ale słabą matrycę tu doczytaj testy

Pisałem już w 1 poście, ze będę głównie używał zewnetrznych wyświetlaczy, więc to mały problem ;)

Na Twoim miejscu dozbieralbym do 4 tys i kupil cos pozadnego.

A co znaczy coś porządnego w tym wypadku? Ta konfiguracja dla lenovo nie będzie porządna? Szczególnie jeśli w przyszłości dołożę ramu i wymienię dysk na ssd? Te 3500zł to już w moim wypadku dość naciągane, bo aktualnie nie pracuję i raczej nie będę w najblizszym czasie miał takiej możliwości ;)

Edytowane przez Extreme0312

Tamten też ma 4GB ;) ale dzięki, poszukam najlepszej oferty jeszcze :)

Ta seria chyba ma tak : 1x4/2x4/2x8 bo gdzie nie znajdę to tylko tak. A może 12 gb ram'u zamiast 16? (dokupisz sobie kość 8 gb zamiast 1x 4gb) Bo tak to wyjdzie Ci znacznie drożej.

Nie bardzo rozumiem. Pisałes o VRAMie, czyli pamięci karty graficznej tak? A teraz o zwykłej pamięci RAM nagle? :P We wszystkich, które widziałem było 8GB i to chyba w 2 kościach niestety, ale na dzień dzisiejszy mi to wystarczy jeszcze w zupełności. A karta graficzna jest wszędzie ta sama i z tą samą ilością pamięci

Nie bardzo rozumiem. Pisałes o VRAMie, czyli pamięci karty graficznej tak? A teraz o zwykłej pamięci RAM nagle? :P We wszystkich, które widziałem było 8GB i to chyba w 2 kościach niestety, ale na dzień dzisiejszy mi to wystarczy jeszcze w zupełności. A karta graficzna jest wszędzie ta sama i z tą samą ilością pamięci

A ja myślałem, że chodziło ci teraz o RAM xd - mój błąd. Sam teraz osobiście sobie szukam kompatybilnego RAM'u cruciala do tego lapka ciężko bo na stronie producenta inny kod a w sklepie inny. VRAM nie w każdym jest taki sam, niektóre były robione na starszej architekturze temu na niektórych piszę 2gb pamięci karty graficznej.

Spotkałem się z opiniami, że lenovo mogłoby popracować nad tym i wypuścić aktualizację Biosu, więc od razu zainteresowałem się tematem i znalazłem aktualizację i specyfikację. Fragment z tej specyfikacji:

Summary of changes
==================
General Information:

9ECN31WW
1. Fix issue: Y50 UHD Unit show garbage while BIOS/resume S4/resume CB on legacy support mode.
2. Modify thermal table.

Punkt 2 brzmi ciekawie, być może naprawili już ten problem, ale ludzie powielają historyjki o strasznym throttlingu w tym modelu. A może nie naprawili :P Grafiką profesjonalnie się nie zajmuję, więc jestem już prawie pewny, ze wybiorę tego laptopa, gameplaye wyglądają dość ciekawie, więcej mi raczej nie trzeba :)

• Popieram 1

Ogólnie jeżeli chodzi o Lenovo y50, to nie jest taki ciepły... Jest chłodniejszy od Asusa nitro i innych w podobnej cenie. Pierwsze biosy miały takie ustawienia, że przy nie wysokich temperaturach ograniczały procka i gpu. Teraz już jest dużo lepiej. Aczkolwiek podkładka chłodząca i throttlestop mile widziane. Throttlestop jest bezpieczne.

Poczytaj sobie na nhl wątek o y50 i zobacz jakie ludzie mają temperatury.

Też się nad tym zastanawiałem, ale po opiniach użytkowników zdecydowałem się i jedzie do mnie y50 z i7 :)

Recenzje tego lapka były dawno temu, a ludzie którzy ich nie mają bez sensu powtarzają, że jest gorący itp.

Matryca jest słaba, ja będę wymieniał na IPS(5 minut roboty bez narzędzi). Jak będziesz miał monitor zewnętrzny to nie musisz się przejmować :)

W czwartek/piątek dostanę swojego, więc mogę Ci wysłać info o temperaturach w obciążeniu.

Edytowane przez adamtb
  • Popieram 1