Skocz do zawartości

Podzespoły do kompa, czy PS4 lub XBOX ONE?

Recommended Posts

Mam zamiar wymienić w kompie procesor na Intel Core i5 4690K, grafikę na GTX 970, zasilacz na 600W i płytę główną na Gigabyte GA-B85M-D3H. Wszystko razem za 3200 zł. Tylko zastawiam się czy może nie lepiej byłoby kupić PS4 albo XBOX ONE? Komputer z tymi podzespołami potrzyma mi max do 2019 roku i tyle też mniej więcej będzie trwać obecna generacja konsol. Będę grał na tym mniej więcej tyle samo z tym że na konsolę wyłożę dwa razy mniej. Grafika jest lepsza na PC ale porównując Tomb Raidera w wersji na PC, XONE i PS4 nie ma aż takiej przepaści. Innymi słowy - grafika jest nawet niezła. Gry na PC tną. Przykład:(zaczekajcie do momentu w którym wchodzi do sklepu około 25 minuty - tam to najlepiej widać)

.

Koleś ma i7 3770K i GTX 770 i przewyższa wymagania rekomendowane Bioshock: Infinite a mimo to gra chwilami przycina. Sam koleś nawet mówił w filmiku że musi pozmniejszać detale bo mu tnie. Z drugiej strony Dying Light na PS4 w 1080p tnie jeszcze gorzej: https://www.youtube.com/watch?v=Y6MMajgiYCU. Gry na PC są niby tańsze, ale używane na konsole kosztują z 50 zł, a używane gry na PC około 30 zł, więc nie ma dużej różnicy. Proszę doradźcie bo nie wiem co kupić. Jeśli pisze w złym dziale to przepraszam.

Edytowane przez rokit

Kupowanie procesora z odblokowanym mnożnikiem i płyty z b85 mija się z celem :)

Ale co do tematu, ja to widzę tak: w gry z tego i przyszłego roku pograsz na wysokich detalach na takim pc, a na konsoli nie. Później będzie po równo, bo gry są optymalizowane pod konsole lepiej, ale pc będzie dawał radę. Aż przestanie. I raczej nastąpi to przed 2019, konsole nie wytrwają dłużej, moim zdaniem na pewno nie do 2019. Płynność - na pc na pewno jest większa niż na konsoli, to po prostu niektóre gry są fatalnie zrobione. Konsola jest tańsza, ale ma gorszą grafikę. Posłuży tyle samo(chociaż komputer kiedyś też wymienisz nawet mając konsolę).