SoundsGreat 1647 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam. Stałem się posiadaczem karty wymienionej w tytule topicu. Przed zakupem sporo osób odradzało ją z uwagi na głośny system chłodzenia itd, mimo to cena na poziomie +500zł (540) przeważyła. Niestety na razie nie mam możliwości sprawdzenia temperatur podczas rozgrywki, czy OC (transfer obcięty do końca miesiąca), ale zapewniam że karta w dobrze wentylowanej obudowie jest cicha! Wentylator staje się słyszalny od 50% swojej maksymalnej prędkości obrotowej wzwyż. Wartość 55% jest ciągle akceptowalna, 60% może irytować. W każdym bądź razie w spoczynku karta osiąga temperaturę 35 stopni. Podczas 2 godzin grania w Assassin's Creed 2 (1080p, detale - max, multisampling wyłączony - wygląda beznadziejnie) karty nie usłyszałem ani razu (automatyczna regulacja prędkości obrotowej wentylatora), zaś powietrze wydostające się z obudowy było co najwyżej lekko letnie. Musze jednak wspomnieć, że mimo, iż moja obudowa to stary noname, to w podłodze posiadam dwa wentylatory 120 mm. które pompują całkiem sporo powietrza i kierują ją prosto na kartę (całość pozostaje niesłyszalna). Na koniec tygodnia, konkretnie w weekend, przeprowadzę kilka testów, jednak ja już dzisiaj wiem - GTX 460 w wydaniu Palita czy Gainwarda za cenę nieco ponad 500zł są jak najbardziej godne polecenia. Jeśli okaże się, że karta pozostanie cicha po OC na poziomie 850 MHz. to będę śmiał twierdzić, że nie warto dopłacać do Gigabyte OC czy MSI Cyclone tylko po to, by wycisnąć kolejne 50 MHz. pozdrawiam, Majkel Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 fajnie słyszec taką opinie więc coż za pół roku nowa płyta z drugim pcl x16 a potem taki palit plus moja msi i piękne sli:P Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 tez sie zastanawiam nad zakupem najtanszego 460 bo do 1440x900 to chyba szkoda 1gb wersji :ciekawy: upatrzylem za 550zl juz gainwarda(palit - jeden pies) tylko nurtuje mnie jedna kwestia @Michael_91 - są plomby gwarancyjne na śróbkach? - bo jak cos to chcialbym miec mozliwosc wymiany chlodzonka. wczesniej wiem ze dawali plomby do kazdej karty moze teraz sie cos zmienilo? chyba zeby doplacic ~100 zl do cyclone i miec niby cisze i 900mhz na rdzeniu Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2010 @lukyeti Sam o tym myślę, ale nie jestem pewien czy 768 MB. nie okaże się za mało dla dwóch takich układów - w tandemie dwie takie przeganiają GTX 480, niemalże doganiając HD5970 (GTX 460 1 GB. SLI są o 8-10% wydajniejsze od HD5970). @kopczenko Jest plomba, w postaci naklejki na jednej ze śrubek, chociaż śmiem twierdzić, że jeśli jej nie zniszczymy, to w razie czego możliwe jest ponowne przyklejenie. Jestem pewien, że ktoś na forum próbował w ten sposób "utrzymać" gwarancję. Karta jest naprawdę dobra - tak dobra, że odpuściłem dzisiaj szkołę w celu czerpania jej dobroci. W kwestii temperatur - pasta się chyba wygrzewa, albo to kwestia czegoś innego, ale temperatura w spoczynku spadła do 30 stopni przy minimalnej prędkości obrotowej wentylatora. Jeszcze jedna kwestia, a mianowicie HDCP, przesyłanie dźwięku kablem HDMI prosto z karty. Właściwie to wczoraj zapomniałem dopisać, ale przez 5 minut szukałem na PCB karty wejścia SPDIF - bezskutecznie. Jednak jakież było moje zdziwienie, gdy dzisiaj podczas zabawy sterownikami usłyszałem dźwięk z mojego Panasa miast z kolumn. Nie wiem czy to kwestia architektury, czy to Palit jest taki mądry - ale ta karta czerpie sygnał audio prosto z szyny PCI-E, nie są potrzebne żadne dodatkowe zwisające kabelki. Powiem więcej - uważam, że Hi-fi podłączone do analogowego wyjścia w HDTV gra zauważalnie lepiej niż bezpośrednio do analogowych wyjść Realteca na płycie głównej. Reasumując - ktoś się orientuje co jest odpowiedzialne za audio w FERMI? Tam siedzi jakiś układ, czy po prostu Panasonic lepiej przetwarza sygnał cyfrowy na analogowy niż Realtec? Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 wydaje mi sie że 2x768 jest spokojnie wystarczający i za 1100 zł za dwie karty to jest niewątpliwa okazja mam monitor 22 i ta ograniczona szyna i ta pamięc przy tych kartach jest dobrym rozwiązaniem ale... seria radkow 6000 może namieszac i to sporo trzeba poczekac z zakupem Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Kolego, popraw mnie, jeśli się mylę, ale odnoszę wrażenie, że Ty tę pamięć sobie dodajesz - gdy łączymy dwie karty graficzne w SLI, czy w Cross Fire, nie dodajemy do siebie pojemności ich pamięci, gdyż w DDR'ach każdej z kart przechowywane są te same dane (np tekstury). Karty w danym momencie zajmują się obliczeniem dokładnie tego samego, zyskujemy więcej SP, ROP, itd, co wpływa na wydajność, ale nie zyskujemy pamięci. W tym przypadku 2x1GB=1GB, 3x1GB=1GB, a nawet 4x1GB=1GB. Reasumując 768MB wydaje mi się przymało dla jednostki wydajnościowo porównywalnej z HD5970, na którym nie bez powodu instaluje się 2, a nawet 4GB. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Chyba jednak tak to nie działa Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Czyli co? Gdy połączymy dwie karty 1 GB uzyskujemy 2 GB? To dlaczego wszyscy zawsze pisali, aby pamiętać, aby nie dodawać do siebie pamięci dwóch kart? Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Teraz chcialem cos dodac od siebie jak ja to rozumiem. Uzytkownik "lukyeti" stwierdzil iz 2x768 sa spokojnie wystarczajace, jemu chodzilo chyba o dwie karty z 768MB pamieci. Uzytkownik "Michael_91" ladnie to wyjasnil. Masz racje pamieci sie nie sumuje w SLI ani w CrosFire. GTX460 karta przyjemna, chlodna cicha, ale w Crysisie na VeryHigh na DX10 nie da sie grac ! w rozdzielczosci 1600x1050 o wyzszych juz nie wspomne. Mialem GTX285 co mial 1GB pamieci i problem byl praktycznie taki sam. Moze SLI rozwiazaloby problem. Moze wyjasnie dokladniej, gra dziala ale 30fps-35fps to jakies nieporozumienie. Albo te karty graficzne nadal sa za slabe albo gra totlanie zle napisana. Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Czyli co? Gdy połączymy dwie karty 1 GB uzyskujemy 2 GB? To dlaczego wszyscy zawsze pisali, aby pamiętać, aby nie dodawać do siebie pamięci dwóch kart? Nie, dobrze TY napisales wczesniej, jak karty sa dwie np po 1GB kazda to pamieci jest nadal 1GB. Pamieci sie nie sumuje. Mailem SLI i moge stwierdzic ze pamieci jest zawsze tyle samo co na jednej karcie Cytuj Link to post Share on other sites
Zen... 2 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Chłopcze ta gra jest strasznie źle napisana Pamiętam jak kiedyś dawno dawno temu pobili 60 klatek na sekundę na dwóch HD5970 po dość ostrym O/C (na azocie). Mieli wtedy coś koło 65kl więc nie martwa się że twój stary GTX (285) osiąga ledwie 40kl. Mi na 275 też się tnie i pewnie nawet na GTX470 się tnie w 1900:1200 ,a i może pojedynczy GTX480 sobie może nie poradzić (nie wiem tego ,bo nie mam w/w karty (480) ) więc nie narzekaj i się ciesz bo są ludzie ,którzy byli by w niebie jak by mieli GTX-a (od 260 do 480) w kompie Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Tak tez myslalem Nie narzekam, chcialem sie podzielic tylko moim doswiadczeniem. To bylo tylko stwierdzenie faktu ze GTX285 1GB i obecny GTX460 768MB nie daja rady Crysis'owi Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 czyli co jak metro powiedzmy szarpie ponad 1gb pamięci w dx11 to mając dwie karty 768mb to co z jednej weźmie wszystko a druga nie pomoże? nie wierze że tak to działa i tyle... karty w sli świetnie współpracują czego dowodem że fps są praktycznie podwojone http://www.techpowerup.com/reviews/NVID ... LI/23.html fajnie to wygląda jak te karty bez OC biją gtx 480 Cytuj Link to post Share on other sites
kolabsar 1 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Tylko w pamięci na 1 i 2 karcie przechowywane są prawie te same dane. Wiadomo jeśli wyświetla klatki parzyste/nieparzyste lub pół/pół obrazu, to nie są to idealnie te same dane ale nadal większość danych będzie się powtarzać. Więc masz te 2x 768MB ale danych też będzie 2x więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Tak właśnie jest - w pamięciach obu kart przechowywany jest ten sam materiał, tyle, że każda "robi swoje". A już mnie Torture wprowadził w niepewność... Co do karty - po kolejnych 4 godzinach w Assassin/s Cred 2 i godzinie słuchania muzyki "w nowy sposób" coraz bardziej ją kocham. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 właśnie zrobiłem test na xp po OC cyclone na 850 /1920 do tego 4x3,7 wynik jak dla mnie dobry:) http://yfrog.com/mk19851ocgtx460pluss4x371j karta kręci się miodnie 55 stopni max przy 3dmarku (wiatrak na sztywno 49% wtedy go nie słychać jedno mnie tylko zastanawia max wykorzystano 256 mb ramu co tak mało? wcześniej się dupłem włączyłem test bez odblokowanych rdzeni wynik taki jak przy max OC na poprzedniej karcie gts 250 17200pkt ciekawe czy przy 900Mhz szarpło by 20000:P pamięci pójdą na 2000? Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Chłopcze ta gra jest strasznie źle napisana Pamiętam jak kiedyś dawno dawno temu pobili 60 klatek na sekundę na dwóch HD5970 po dość ostrym O/C (na azocie). Mieli wtedy coś koło 65kl więc nie martwa się że twój stary GTX (285) osiąga ledwie 40kl. Mi na 275 też się tnie i pewnie nawet na GTX470 się tnie w 1900:1200 ,a i może pojedynczy GTX480 sobie może nie poradzić (nie wiem tego ,bo nie mam w/w karty (480) ) więc nie narzekaj i się ciesz bo są ludzie ,którzy byli by w niebie jak by mieli GTX-a (od 260 do 480) w kompie Tak tez myslalem Nie narzekam, chcialem sie podzielic tylko moim doswiadczeniem. To bylo tylko stwierdzenie faktu ze GTX285 1GB i obecny GTX460 768MB nie daja rady Crysis'owi Za to gtx480 daje rade w crysis,może nie ma stałe 60-65 klatek ale miejscami osiąga tyle i co najważniejsze cała gra śmiga plynnie bo minimum jest zachowane i to na maxiora. http://www.youtube.com/watch?v=7v7N_EbZviQ Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Panowie, róbcie SLI ;p Wydatek przyznam duży, choć ciągle mniejszy niż GTX480/HD5870, a wydajność zdecydowanie większa, w szczególności po OC.. W Crysisie jak do tej pory, po 'lekkim' podkręceniu(CPU @4*3.3 GHz, GTX460 @810/3800 MHz) FPS nie spadał mi poniżej 55, a przy przemieszczaniu sie po wyspie utrzymywał wysoki poziom >70 (rozdziałka 1680x1050) Cytuj Link to post Share on other sites
Majkelp 3 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Panowie, róbcie SLI ;p Wydatek przyznam duży, choć ciągle mniejszy niż GTX480/HD5870, a wydajność zdecydowanie większa, w szczególności po OC.. W Crysisie jak do tej pory, po 'lekkim' podkręceniu(CPU @4*3.3 GHz, GTX460 @810/3800 MHz) FPS nie spadał mi poniżej 55, a przy przemieszczaniu sie po wyspie utrzymywał wysoki poziom >70 (rozdziałka 1680x1050) Mowisz zeby SLI zrobic (wlasnie nad tym mysle) ;) hmm... Czy moglbys zrobic dla mnie maly test ? Crysis ma wbudowany benchmark. Przy rozdzielczosci 1680x1050 DX10 na VeryHigh. (powtorzyc z 4 razy) Chcialem sie jeszcze zapytac jakie masz temperatury rdzenia w idle i w stresie na GPU. (jakie napiecie) oraz jakie na procesorze + (napiecie) Zauwazylem ze masz takie same chlodzenie CPU jak i ja z tym ze ja mam inny procesor -> Core i7 930. Interesuje mnie w idle winamp,internet itd i w stresie tj, jakas gra-> moze byc Crysis. 3D Mark prime95. Dziekuje... Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Arved pochwal sie na jakich ustawieniach w crysis ??? A co do sli gtx460 to nie cieszył bym sie do końca,nie zawsze jest jak byśmy chcieli,nie które różnice nie powalają Tu masz kolejny filmik: Dirt 2 przyjrzyj sie,troszke rwie miejscami. Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 @lukyeti - twój cyclone nie ma regulacji napiecia? znaczy zmieniajac bios chyba mozna? - bo ja nie chce 460 bez regulacji napiecia Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 @lwses Ja do tej pory nie narzekam na SLI, nie uświadczyłem ani mikroprzycieć, ani żadnych spadków w FPS. Początkowo przy procesorze bez OC karty były ograniczane, ale po podkręceniu z wydajnościa już wszystko ok. Dziś porobię jakieś testy i wrzucę tu Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 kurde ale beton w afterburner 1,6 się nie da a w 2,0 się da zmieniać napięcia ale szczerze to jakos na razie nie mam czasu DZIŚ ZOSTAŁEM OJCEM!!!! Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 30 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2010 DZIŚ ZOSTAŁEM OJCEMgratulacje Intel, czy AMD? Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 30 Września 2010 Udostępnij Napisano 30 Września 2010 DZIŚ ZOSTAŁEM OJCEMgratulacje Intel, czy AMD?nVidia. Tak na serio to gratulacje tylko moze go/jej nie nazwyj Cypress albo Fermi(wiem ze to nazwisko:D) Mam takie pytanko - jest sens doplacic 140zl kupujac cyclone zamiast gainwarda? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts