Skocz do zawartości

Mała wydajność jak na sprzęt...

Recommended Posts

benchmark w gta nie podaje lepszej ilości... Na tych ustawieniach gdzie średnio podawał fraps ok. 28 fps benchmark dawał 31... Poza tym z tego co pamiętam to sprawdzałem frapsa na samym początku. Oprócz tego po samej płynności gry widać że niedziała tak jak powinno.

Ilość klatek domyślnie jest ograniczona do 54 nie 40 jakby co :D

Mam zestaw podobny do drugiego który podałeś... Ciutkę gorszy. I powienien chyba chodzić podobnie... :) standardem powinno być chociaż średnio 40 fps. Nawet może być mniej, byleby nie spadało poniżej 30 bo wtedy gra przestaje być płynna.

Dzięki wielkie i jeśli jeszcze ktoś znalazł jakiś filmik to proszę o zamieszczenie tych info :jupi:

Może być problem procesora również jeśli chodzi o komunikację miedzy CPU/NB. Może płyta mieć problem z współpracą... miałem taki przypadek... i właściwie to było przy moim sprzęcie... płyta miała problem z dobrą współpracą mojego procesora który był w rewizji C2 a po zmianie na C3 wszystko ok.. ale w GTA4 i innych grach masz włączone Vsync ? I sprawdź jak masz ustawioną synchronizację w monitorze... przy max rozdzielczosci jesli na takie sprawdzasz gry... bo czasami ustawić się może np. na odświeżanie np. 30Hz nie wiem dokładnie jakie to wartości ale w panelu konfiguracyjnym Nvidii idzie to dostosować... jeśli sprawdzasz gry z Vsync to spróbuj na Vsync OFF! :D Szukam jak na razie.. coś co mogłoby pomóc... a ten kolega któremu pomogłem był z forum PCLab.pl i tak się zgrało że był z Krakowa... pojechałem do niego i mu w 30 minut problem rozwiązałem :)8-)

A na co wymienili procesor i zasiłkę? Na to samo ? Na te same modele ? Bo jeśli tak to błąd... powinno być coś wsadzone pokroju Q9400 albo nawet dla pewności Q9550 bo wtedy różnica musiałaby być widoczna nawet dla ślepego. A zasiłka to już mówiłem na początku... że zasiłka to nie będzie... Jedynie CPU ogranicza kartę... albo Mobo ma problem... lub coś nie tak z kartą... tzn. w jakiś sposób uszkodzona. Jeśli chodzi o procka to żeby zmienić na innego broń boże żadnego z serii Q8xxx, jeśli o mobo..? Niech dadzą zupełnie inny model i sprawdzą... Mało jest jeszcze płyt pod 775 ?

mówiłem, że płyta wymieniana była. Zasilacz wsadzili feela ale trójkę (który jest podobno nienajgorszy).

Procka wsadzili q8400 bodajże. Ale pomógłby chociaż cokolwiek, a nie pomógł kompletnie nic...

A mnie już wkurzył jak powiedziałże ta grafika jest kiepska... Jedna z najlepszych na rynku i kiepska....

Wiem że ten proc też cienki, ale powinien coś dać - nie dał nic.

Wyłączenie vsync nic raczej nie daje.

Ten procek jedynie podwyższył l. wyświetlanych fps z 56 na 64.

Jak gram na małym obszarze i jest mało rzeczy do wyświetlania to zwykle na maksa idzie (te 56)...

No ale skoro na filmikach ludzie na q8200 mają średnio nawet po 60fps w gta to ja też powinienem. Tym bardziej w shifcie nie powinienem mieć średnio 35 fps ze spadkami nawet do 20

Vsync ogranicza liczbę wyświetlanych klatek do odświeżania monitora w danej rozdzielczości... i jak jest na OFF to powinno być o wiele więcej klatek niż na ON. To niech sprawdzą np. kartę grafiki GTX470 czy będzie jakaś różnica... albo od innego producenta GTX460 :) Jeśli nie to podaj w jakiej kolejności instalowane były sterowniki... bo większość ludzi instaluje jak popadnie i potem się żalą że to nie działa... że tu się coś dzieje. Owszem kolejność instalowania sterowników ma duże znaczenie :)

Instalacja systemu powinna przebiegać bez połączenia z internetem oraz przy instalacji sterowników także. Internet powinno się podłączyć po zainstalowaniu oprogramowania typu Firewall/Antyvirus

Po co bez internetu ? Bo już przy uruchomieniu systemu ma on dostęp do sieci... skąd może zasysać złośliwe oprogramowanie czy wirusy i inne syfy czego nawet nie jesteś świadomy.

WAŻNE! Po zainstalowaniu każdego sterownika powinna być przeprowadzona operacja ponownego uruchomienia komputera... aby system zapisał ustawienia a po uruchomieniu dobrze zainicjalizował zainstalowane oprogramowanie.

1. Sterowniki do płyty głównej - Sam sterownik od chipsetu

2. Sterowniki do karty graficznej - najnowsze dostępne i stabilne sterowniki ForceWare/Catalyst zależnie od posiadanej karty grafiki

3. Najnowszy DirectX

4. Program Antywirusowy

5. Firewall

6. Sterowniki do karty sieciowej/modem

7. Sterowniki do karty dźwiękowej

8. Ewentualne aktualizacje systemu

9. Dla bezpieczeństwa warto zrobić po wszystkich ustawieniach Backup partycji systemowej co daje gwarancję powrotu do wcześniejszego stanu systemu (świeżego, czystego oraz sprawnego)