sirkacpeer 1 Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam, po kilku dniach bez korzystania z komputera stacjonarnego próbowałem go wczoraj włączyć, niestety pojawił się komunikat "Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected ". W BIOSie dysk hdd nie jest w ogóle wykrywany (nagrywarka dvd jest za to bez problemu wykrywana). Co może być przyczyną tego błędu? Jak mogę go naprawić? Specyfikacja komputera: płyta główna: Asus P5Q Prozasilacz: Chieftec GPS550AB-A ram: 4x Kingston KVR800D2N5K2 procesor: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3,0Ghz dysk: Seagate Barracuda 7200.11 500gb karta graficzna: Gigabyte Radeon HD 7770 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Sprawdź, czy oba kable (zasilający i sygnałowy) są dobrze podłączone, wypróbuj inny port SATA. Cytuj Link to post Share on other sites
sirkacpeer 1 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Sprawdź, czy oba kable (zasilający i sygnałowy) są dobrze podłączone, wypróbuj inny port SATA. Wszystko jest dobrze podłączone. W innym porcie sata też dysk nie jest odczytywany. Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 22 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Miałem to samo,u mnie padła elektronika dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
sirkacpeer 1 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Miałem to samo,u mnie padła elektronika dysku. Czyli wymiana dysku jest konieczna? Szkoda, od 5 lat pracował bez żadnego problemu... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts