Skocz do zawartości

Najlepszy Intel Core i7 do gier za 1600 zł.

Recommended Posts

Jeśli składasz kompa od zera - załóż temat w dziale Zestawy.

i7 do gier nie ma zbyt dużego sensu - różnicę pomiędzy i5 i i7 zdecydowanie rozsądniej jest przeznaczyć na coś innego.

• Popieram 4

Nie składam kompa. Po prostu wymieniam procka a razem z nim muszę wymienić płytę główną i zasilacz i chciałem się zapytać który i7 do 1600 zł jest najlepszy do gier. Chcę i7 a nie i5 aby ten procesor starczył mi do gier przynajmniej przez 5 lat.

Owszem, na miejscu. Forum nie ma służyć do tego, aby przyklepywać czyjeś kiepskie pomysły, ale by od nich w razie potrzeby odwieść.

Zakup i7 do gier nie ma absolutnie żadnego uzasadnienia, a przy obecnych cenach elektroniki jest wręcz idiotyczny.

Od prawie dekady powtarzają się te same "argumenty", jakoby zakup i7 miał być "przyszłościowy". Nie był przez ostatnie 10 lat i nie ma żadnych przesłanek, aby miał się takowym stać.

Kasa w błoto.

• Popieram 4

1. Zestaw z podkręconym i7 i podkręconą 970-tką nie zje więcej niż 400W.

2. Za 4 stówy chcesz kupić mobo i zasilacz ?

Nie bardzo rozumiem, skąd ten podział: tyle na CPU, tyle na PSU itd.

Budżet określa się na całość, a nie wyznacza jakieś sztuczne limity na pojedyncze części.

to znaczy że przemyślał to

Chyba nie... 

• Popieram 2

1. Zestaw z podkręconym i7 i podkręconą 970-tką nie zje więcej niż 400W.

Potwierdzam, u mnie zestaw z 4790K z aktywnym trybem Enhanced Turbo + gtx 770 podczas obciążenia pobiera ze ściany około 300 wat(wskazanie watomierza).

1600 zł na procesor, 400 na pytę główną i zasilacz 600W (bo w przyszłości wymienię grafikę na coś takiego jak GTX 970).

Kup lepiej 4690K + Msi Z97-G43 i np. http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-grandis-xe1236-spc099-643221/+  np. Smart SE530 lub G550M.

Edytowane przez Mirinda
  • Popieram 2

Tylko że teraz większość gier w rekomendowanych wymaganiach ma i7 np. Max Payne 3. Ja jestem skłonny do zmiany decyzji (w końcu po to tu pisze) tylko po prostu boję się że za 5 lat ten i5 4690K nie pozwoli mi na uruchomienie najnowszych gier na maksymalnych detalach. Swoją decyzję o zakupie i7 wziąłem również stąd że gdy pod koniec 2012 roku magazyn o grach CD-Action składał PC do uruchamiania najnowszych gier na maksymalnych detalach graficznych to właśnie wzieli Intel Core i7 3770K a nie i5.

Edytowane przez rokit

Zestawy, jakie składają w CD-A są żałosne, a ich dział hardware to kpina. Piszę to jako osoba, która jest fanem tego czasopisma i kupuje je regularnie od kilkunastu lat.

Obecnie w ogromnej większości gier pierwsze skrzypce gra karta graficzna, a podkręcony i5 2500K, czyli procek, który wyszedł 4 lata temu, w zupełności wystarcza do kart pokroju GTX 970 czy nawet 980.

Teraz ma wyjść DirectX 12 który będzie wykorzystywał wielowątkowe procesory (i7 ma 8 wątków, i5 tylko 4) i będzie obciążał każdy wątek. Logiczne że obciążone 8 wątków będzie działało szybciej niż obciążone tymi samymi danymi 4 wątki.

Nie wiem, skąd czerpiesz informacje, ale we wszystkich dotychczasowych prezentacjach o DX12 przewijają się jedynie screeny pokazujące wykorzystanie 4 wątków i nigdzie nie było mowy o tym, aby miał on garściami czerpać z HT. W skrócie - jeśli chodzi o ośmiowątkowe CPU - po staremu.

@rokit

Z tym się akurat nie zgodzę, owszem, DX12 ma poprawić wykorzystanie wielu wątków ale to nie znaczy, że będą one wykorzystywane. Wręcz przeciwnie, nowy DX12 tworzony jest z myślą zredukowania narzutu sterownika graficznego na CPU a nie jego zwiększeniu. Koniec końców, CPU powinien mieć jeszcze mniejsze znaczenie w grach niż jest to do tej pory a wszystko to sprowadza się do jak najlepszego wykorzystania zasobów komputera, bez ich bezmyślnego marnowania ;).

P.S. Jeśli już tyle osób odradza Ci i7... "To wiedz, że coś się dzieje" :D.

Edytowane przez stachoo86
  • Popieram 1

no właśnie, od kilku lat właściwie nie ma prawie żadnego wielkiego skoku wydajnościowego w procesorach, teraz ma wyjść DX12 który jeszcze bardziej "zmniejszy" rolę CPU. Czyżby intel się zagalopował i wydał zbyt mocne procki? :) Bo po co kupować jakieś i7 za 2000zł skoro i5 4690k za 1000zł starcza do wszystkiego. Oczywiście wyłączając osoby które pracują na komputerze i potrzebują tych 8 rdzeni.

Czyżby intel się zagalopował i wydał zbyt mocne procki?

i7 nigdy nie był procesorem dedykowanym do gier. W aplikacjach, które potrafią wykorzystać jego moc, jest zauważalnie wydajniejszy od i5.

8 rdzeni

Wątków. Ośmiordzeniowy i7 kosztuje ponad 4,5k zł.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5960x-lga2011-64bit-3ghz-140w-20mb-box-bx80648i75960x-660964/