Skocz do zawartości

Komputer do max 3800-3900zł

Recommended Posts

Witam, chciałbym was koledzy i koleżanki prosić w skompletowaniu zestawu do tej kwoty. Chciałbym żeby zestaw był do oc procesora z dobrymi markowymi podzespołami dlatego chciałbym pójść w i5 4690k i r9 280x/r9 290 bo z tego co widzę by złożyć w tym budżecie zestaw do tej kwoty z gtx970 to trzeba ciąć na jakości podzespołów, a chyba będzie mi łatwiej wymienić powiedzmy za rok, dwa kartę graficzną niż procesor z płytą główną. Dlatego postanowiłem, że warto dołożyć do procesora do oc, który na jakieś 4lata powinien wystarczyć patrząc na poprzedników typu i5 2500k.

Zastosowanie komputera: gry i różne podstawowe czynności typu internet, praca w officie

Maxymalna kwota: tak jak w temacie 3800-3900

Których części potrzebuję: sam pc

Rozdzielczość monitora: 1400x900 :D , ale będę wymieniał w późniejszym czasie na coś z full hd

Specjalne wymagania: zestaw raczej do oc procesora chyba, że ktoś będzie miał jakieś poważne argumenty, że nie jest to opłacalne

Części z poprzedniego komputera: brak

Inne: chciałbym zestaw na dobrych podzespołach, a nie typu wrzucimy mocarną kartę graficzną, a kupimy jakąś budżetową płytę główną czy zasilacz. Poza tym chciałbym żeby zestaw dawał radę z najnowszymi grami, plus prosiłbym o przyjrzenie się mojej propozycji.

Własna propozycja:  http://www.morele.net/inventory/info/z7Z0Fq/

Z góry dzięki za pomoc

W tej kwocie masz zestaw z i5 4690K + GTX 970, ale bez wydajniejszego chłodzenia.

Reflektujesz na takie rozwiązanie ?

Oczywiście proszę tu o każdą propozycję bo po to tu napisałem by poznać wasze zdanie :)

Co do pamięci właśnie tak sądziłem, że do płyty z97 lepiej dorzucić szybszy ram. kajtek jaki polecasz?

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 blue

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

ZOTAC GeForce GTX 970 4GB DDR5 256Bit (1216/7010)

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Zalman R1 USB3.0 (b/z)

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Liteon iHAS124 SATA (black)

Razem 3944zł +  kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Jak widzisz udało się zmieścić GTX 970 od Zotaca z 5 letnią gwarancją po rejestracji produktu, 8GB szybkiej pamięci, częściowo wyciszoną obudowę z trzema wentylatorami 120mm i filtrami przeciw kurzowymi.

Do tego wystarczy zakupić wydajniejszy cooler SilentiumPC Grandis XE1236    

i dzięki temu masz o wiele wydajniejszą jednostkę pod gry, do tego mniej prądożerną.

Dzięki za podrzucenie tego zestawu. Przyznam szczerze, że muszę się poważnie zastanawić nad twoją propozycją. Czy zakupić włąśnie ten zestaw podany przez Ciebie z gtx970 czy coś z radeonem i po prostu mieć wszystkie podzespoły, a kartę graficzną wymienić za jakiś rok czy 2lata bo na dzień dzisiejszy to chyba zarówno r9 280x jak i r9 290 radzą sobie dobrze w grach.

Jeszcze mam takie pytanko macie może jakieś obudowy do 300zł godne polecenia po za tymi zalmanami r1 i z3?

Osobiście brałbym i5 4690K z GTX 970.

Gelid Darkforce USB3.0 (b/z) dobrze wykonana obudowa, pojemna z oknem

Fractal Design Core 3300 USB 3.0 (b/z) 

równie dobra obudowa w standardzie dwa ciche 140mm wentylatory, pomieści zarówno długie GPU jak i wysokie coolery do 185mm.

jak widzisz różnica w wydajności między tymi kartami jest znaczna http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-kart-nvidia-geforce-gtx-970-i-980/strona/23005.html?

Około 100w różnicy w poborze prądu http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-kart-nvidia-geforce-gtx-970-i-980/strona/23007.html? co przekłada się na rachunki. Na GTX 970 od Zotaca masz 5 lat gwarancji to też jest spory plus.