Skocz do zawartości

[Monitor] 500zł, 720p vs 1080p

Recommended Posts

Witam Serdecznie! Szukam monitora do grania i pracy. Oto wzór:

1. budżet: 500 złotych.

2 . przeznaczenie: Przede wszystkim granie w nowsze i starsze tytuły, nauka informatyki, internet.

3. oczekiwania: Przyjazny dla oka typ matrycy, nie za duża wielkość.

4. warunki w pomieszczeniu (oświetlenie w dzień, oświetlenie w nocy): jasny pokój lecz umiejscowienie biurka nie przyjmuje słońca. Wieczorem lampa nocna bądź biurkowa.

5. model karty graficznej lub skrócona specyfikacja jednostki centralnej (CPU, GPU, mobo, RAM, PSU): Zestaw dopiero podczas składania lecz najprawdopodobniej będzie to i3 4160, r9 280x, h81, 8 gb.

- Uważam, że najodpowiedniejszą wielkością matrycy będzie 19 cali. Zastanawiam się czy jest sens kupowania monitora z rozdzielczoscia 1920x1080. Sprzet za 2000 zł nie pociagnie wszystkiego na detalach wysokich badz ultra. Sprawdzalem porownania grafiki w grach przy natywnej rozdzielczosci 720p a 1080p. Nie widzialem wiekszych roznic. Nie uczestnicze w gonitwie na piksele i liczby. Uwazam, ze 1366x768 byloby dla mnie wystarczajace. Nie musial bym obnizac drastycznie ustawien w grach. Mialem dawno temu 19 cali 1440x900 lecz pamietam, ze gry nie obslugiwaly mojej rozdzielczosci. Byly mniejsze lub wieksze do wyboru.

- Co do typu matrycy to mam problem. Moje oczy chyba nie lubią ledów i blyszczacych matryc. Uzytkowalem komorki Lumia oraz Samsung i strasznie dawaly po oczach. Na chwile obecna pisze, z ipada mini retina i oczy sie tak nie mecza. Najlepiej jednak pracuje mi się przy matowych matrycach na uczelni.

Dziekuje tobie serdecznie za odpowiedz! Widze, ze podeslales monitory matowe TN, TFT w rozdzielczosci 1680 x 1050 i przekatnej 22 cala. Rozumiem, ze TN i TFT pozwola mi komfortowo siedziec i nie meczyc oczu. Chcialbym sie dopytac czy zejscie z fullhd na hd+ (1680 x 1050) zagwarantuje stale 60 fpsow na ustawieniach wysokich i ultra podczas grania. Najbardziej wymagajace gry w, ktore bede grac to far cry 3, far cry 4 i skyrim na kilku modach. Wszystkie CoDy, BFy, Assassyny i Watch Dogsy mnie nie interesuja. W razie czego mozemy zejsc na 1600x900 lub 1366x768 oraz 19 cali. Jesli to pomoze oczywiscie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Brtszk

TN i TFT pozwola mi komfortowo siedziec i nie meczyc oczu.

panel nie ma na to wpływu, w każdym razie tak długo jak jest matowy, a te są

podświetlenie ma (rzeczone monitory są na CCFL), więcej o tym w przypiętym poradniku

na dwieście osiemdziesiątce jako tako pograsz nawet w nowości, ale np taki FC4 na pełnych detalach to mi GTX970 przygniata trochę także na cuda nie licz, natomiast można ustawieniami zdziałać sporo pod kątem wydajności za to niewiele tracąc na obrazie

Rozumiem cie w zupelnosci. Dlatego nie chce monitora fullhd. Jak dobrze wiesz, natywna rozdzielczosc np 720p lepiej wyglada niz 1080p w standardzie zmniejszony na 720p. Roznica miedzy fullhd a hd, hd+ jest dla mnie zbyt mala by kupowac drozszy sprzet lub obnizac ustawienia gry. Wole mniejszy ekran z mniejsza rozdzielczoscia. Skok w w ilosci fpsow jest znaczacy a, ze ktos wrazliwy zauwazy wiecej pikseli to trudno. Mi to nie przeszkadza. HD, HD+ i 19 cali mi w zupelnosci wystarczy.

Wiem na ile go stac, ale rezygnacja z dodatkowych opcji graficznych tylko po to zeby gra chodzila plynnie dla wymuszonej rozdzielczosci fullhd jest dla mnie bez sensu. Roznice miedzy 900p a 1080p sa praktycznie zadne. 720p a 1080p sa takie, ze minimalnie widac wieksze piksele podczas grania. Macie gifa z porownaniem: http://cdn3.dualshockers.com/wp-content/uploads/2014/02/01_BatmanOrigins.gif?eaa32f.

Troszke sie pogubilem z technologia, ktora sprawia, ze moje oczy nie beda sie meczyc. Na co mam zwracac uwage szukajac takiego monitora? Na 100% bedzie to matowy monitor. Ze wzgledu na to, ze CCFL juz jest nieprodukowany pozostaje mi podswietlenie LED. Chyba, ze celowo podales CCFL bo wlasnie to sprawia, ze oczy sie mniej mecza. A jak by to wygladalo z LEDem tyle, ze matowym? Tym bardziej nie wiem czy typ panelu ma w temacie wzroku znaczenie mimo, ze czytalem faq ehh..

Edytowane przez Brtszk

Chyba, ze celowo podales CCFL bo wlasnie to sprawia, ze oczy sie mniej mecza.

jest pod tym względem lepszy od LEDów, w każdym razie W-LEDów

A jak by to wygladalo z LEDem tyle, ze matowym?

tak długo jak będzie sterowany DC lub PWM o wysokiej częstotliwości to nie powinno być źle 

Drachen a cos do maksymalnie 20 cali z formatu 16:9 1600x900 z podswietleniem ledowym i matowa matryca? Tylk nowe monitory ze sklepu. Do tego wysoka czestotliwosc dla ledow tak jak pisales.

Moze cos z Della np p2014h? Ma on czas reakcji 8 ms. Nie wiem czy to ma znaczenie jesli nie gram w cody i csy.

Edytowane przez Brtszk

problem polega na tym, że chciałbyś dwóch rzeczy, które nie chodzą w parze nowoczesnego sterowania na archaicznym panelu, produkcja takich monitorów to nisza w sensie kilka firm to robi, żeby wciskać je do open space'ów, natomiast one nie mają nic wspólnego z ergonomią pracy, to jest czysta masówka w dodatku średnio dostępna w detalu

To by zmienilo wiele tak jak mowisz. Troche bym doplacil do procka i zszedl na 270x lub dozbieral na 280x. Czy w fullhd znajdziemy monitor do komfortowej pracy i rozrywki? 1920x1080 w macie. Dell, lg, aoc?

LG 22 MP65HQ

DELL E2214H

AOC L2269VWM

Edytowane przez Brtszk

popatrz na listę

http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/

potem popatrz w co zagrasz z tymi 40+ fps na tej swojej 280x (o 270 zapomnij, słabe to), proc możesz zmienić później, bo wpływ ma znacznie mniejszy i już

tylko nastaw się na to, że dobry monitor nie kosztuje 500zł tylko mniej więcej dwa razy tyle