Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jestem posiadaczem laptopa Lenovo Y50-70, jak wskazywało większość recenzji w internecie matryca stoi na niskim poziomie, chciałbym kupić lepszą i wymienić ją samodzielnie, jednak boje się o utratę gwarancji, laptop jest na 24 miesięcznej gwarancji. Jakie są szanse, że w sytuacji gdybym wymienił matryce na nową a laptop uległby jakiejś usterce, założyłbym starą matryce z powrotem i odesłał do serwisu, nie połapali by się w Lenovo o mojej drobnej ingerencji w laptopie? A może ma ktoś jakąś alternatywe? 

mozna wymienic matryce bez sladow ingerencji... jest taki specjalny plastykowy 'rozdzielacz' do 'otwierania' laptopw. NIe bylo sladow, zarysowan, czy tez ubytkow. Matryca przykrecona jest kilkama srubkami. Zadnych plomb gwarancyjnych. Wiec nie rozumiem Waszych wypowiedzi, chyba ze ja cos zle pisze...

Sprawne rece, moim zdaniem, sobie pordza.

Edytowane przez dawid12345678

Najlepiej oddać laptopa do zaufanego serwisu. Nie wiem jak w Polsce, ale w zachodniej Europie wiele sklepów prowadzi "darmową" wymianę matryc, jeśli kupimy zamienniki w ich sklepie.

Z awaryjnością zazwyczaj jest tak, że sprzęt pada w pierwszych miesiącach, jeśli posiada fabryczne usterki. Jeśli zwraca się większą uwagę na to, w jakich temperaturach pracują konkretne pozdespoły, raczej nie ma się co obawiać.

Za dużo zabawy  i lepszym pomysłem jest monitor jak już pisano

A do noszenia ze sobą tego monitora polecasz taczkę, czy plecak ze stelażem?

Nie spodziewałem się że do rana zastanę tutaj tyle postów, kupiłem tego laptopa żeby mieć coś wydajnego jak najmniejszym kosztem i mobilnego, godząc się na słabą matryce z myślą o wymianie w przyszłości, laptopa będę zabierał ze sobą w trasy dla zabicia czasu (gry, przede wszystkim filmy) więc będzie ciągle przenoszony, dlatego monitor zewnętrzny odpada, gdyby miał mi leżeć w miejscu to wogóle kupiłbym stacjonarke.

Tutaj jest filmik ze zmiany matrycy:  https://www.youtube.com/watch?v=7BqVuCKew1E 

w czasie 3:01 widać jakąś nalepke na złączu eDP czy to nie czasem plomba?

Edytowane przez xkaczorx

Oszczędzanie na matrycy i potem myśl o zmianie...

Nie był to dobry pomysł

Ale to Twoje pieniądze nie moje

Mogłem dopłacić 500 zł i wziąć takiego Acera VN7-571G ale odstraszył mnie paroma rzeczami, między innymi tym jak łatwo i bardzo wygina się pokrywa z ekranem

jak mowi saddam oddaj lapka na jakis dobry serwis oni ci wymienia martyce i udziela na nia prawopodobnie gwarancji ale na reszte gratow z lapka juz nie. 

hm gwarancja na matryce mnie nie obchodzi, boje się tylko o utratę gwarancji na resztę wnętrza płyta główna itp.