PrzemasK 1 Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Witajcie. Pewien czas temu pisałem tutaj o problemie z komputerem. W trakcie działania pojawił się czarny ekran i od tego czasu po uruchomieniu nic się nie działo, przytrzymany przycisk power i reset nie reagowały, komputer chodził, ale nie było obrazu. Po oddaniu go do naprawy okazało się, że padła płyta główna. Na czas naprawy dostałem inną zastępczą i komputer działał jak należy. Problem pojawił się natomiast w momencie, gdy płyta została wymieniona przez producenta. W serwisie powiedzieli mi, że po podłączeniu płyty komputer nie działa. Po wielu próbach zadzwonili i powiedzieli, że podobno zasilacz, który posiadam - OCZ Modxstream 600W (teraz dokładnie mogę tego nie powtórzyć, bo nie do końca wiedziałem o co chodzi) jest impulsywny i jak sprawdzali, to płyta którą mi założyli na czas naprawy mojej jest mało wymagająca więc działała, a moja jest lepsza przez co zasilacz jakby nie dostarczał prądu czy coś w tym stylu i dlatego płyta się zepsuła, a po wymianie nie chce się już uruchomić. Czy to ma w ogóle sens? Bo im dłużej o tym myślę, tym bardziej dziwne mi się to wydaje. Skoro na początku mimo czarnego ekranu komputer się włączał i wszystkie wentylatory się kręciły to znaczy, że działał. Po założeniu płyty z serwisu na czas naprawy mojej komputer również działał. A nagle po założeniu nowego egzemplarza płyty komputer nie chciał się uruchomić. Natomiast po wymianie mojego OCZ Modxstream 600W, na jakiś Cube MAX 700W, komputer nagle działa. sprzęt: - phenom II X4 965 + chłodzenie Pentagram karakorum - karta MSI GeForce 660GTX - płyta MSI 990FXA-GD65 - ram 2x4GB g skill 1600mhz - zasilacz OCZ ModXStream 600W Mam nadzieję, że w miarę logicznie opisałem problem. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Obstawiam uszkodzenie mechaniczne jakiegoś kabla albo wtyczki. Ułamany kabelek może dawać właśnie takie efekty - raz łączyć, raz nie. Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemasK 1 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ale raczej rodzaj płyty chyba nic do tego nie ma tak? Że na słabszej działało, a na lepszej już nie chce Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Przemas powiem tak podłącz znów tego ocz sprawdz napięcia miernikiem wtedy się dowiemy czy jest na bank (trafnięty) Podaj wyniki napięcia zmierz miernikiem w razie jakiś problemów pisz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts