Skocz do zawartości

Dziwna "awaria" zasilacza. Na jednej płycie działa, na innej nie

Recommended Posts

Witajcie.

Pewien czas temu pisałem tutaj o problemie z komputerem. W trakcie działania pojawił się czarny ekran i od tego czasu po uruchomieniu nic się nie działo, przytrzymany przycisk power i reset nie reagowały, komputer chodził, ale nie było obrazu.

Po oddaniu go do naprawy okazało się, że padła płyta główna. Na czas naprawy dostałem inną zastępczą i komputer działał jak należy.

Problem pojawił się natomiast w momencie, gdy płyta została wymieniona przez producenta.

W serwisie powiedzieli mi, że po podłączeniu płyty komputer nie działa. Po wielu próbach zadzwonili i powiedzieli, że podobno zasilacz, który posiadam - OCZ Modxstream 600W (teraz dokładnie mogę tego nie powtórzyć, bo nie do końca wiedziałem o co chodzi) jest impulsywny i jak sprawdzali, to płyta którą mi założyli na czas naprawy mojej jest mało wymagająca więc działała, a moja jest lepsza przez co zasilacz jakby nie dostarczał prądu czy coś w tym stylu i dlatego płyta się zepsuła, a po wymianie nie chce się już uruchomić.

Czy to ma w ogóle sens? Bo im dłużej o  tym myślę, tym bardziej dziwne mi się to wydaje.

Skoro na początku mimo czarnego ekranu komputer się włączał i wszystkie wentylatory się kręciły to znaczy, że działał.

Po założeniu płyty z serwisu na czas naprawy mojej komputer również działał.

A nagle po założeniu nowego egzemplarza płyty komputer nie chciał się uruchomić.

Natomiast po wymianie mojego OCZ Modxstream 600W, na jakiś Cube MAX 700W, komputer nagle działa.

sprzęt:

- phenom II X4 965 + chłodzenie Pentagram karakorum

- karta MSI GeForce 660GTX

- płyta MSI 990FXA-GD65

- ram 2x4GB g skill 1600mhz

- zasilacz OCZ ModXStream 600W

Mam nadzieję, że w miarę logicznie opisałem problem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam