customrodder 0 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witam Mam zamiar kupić OCZ RevoDrive PCI-Express SSD 120 GB w specyfikacji pisze ze jest kompatybilny z gniazdem 1 x PCI Express x4. Moje pytanie czy dam rade go podpiąć pod płytę Asus P5QC? która posiada : - 1 x PCIe 2.0 x16 slots - 3 x PCIe x1 slots - 2 x PCI slots Jeżleli nie to czy istnieje jakaś możliwość podłączenia Adaptera i czy nie stracę na prędkości dysku SDD? Z góry dziękuje za pomoc :oops: Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Jesli masz "otwarty" slot pcie x1 to wsadzisz x4, chyba wsadzisz karte na PCI to bedzie dysk w slocie x16. Ewentualnie moglbys wyciac ogranicznik w pcie x1 ale tracisz gware to raz dwa ze pcie x1 ma tylko 250mb/s przepustowosci. a znajac zycie bedzie cos kolo 200 moze wiec tracisz ponad polowe transferu;/ Nie lepiej wziasc dwa zwykle SATA 2 i w raid? bedzie tez okolo 500mb odczytu i 350-400 zapisu. Cytuj Link to post Share on other sites
customrodder 0 Napisano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Dzieki kopczenko Zależy mi tu na prędkości i jakości wiec chyba nie będę kombinował z pcie x1 i wraid. Nie rozumiem tylko stwierdzenia "chyba wsadzisz karte na PCI to bedzie dysk w slocie x16. Jesteś pewien na 100% ze dysk będzie działał jeżeli go wepnę do PCIE x16 ?, nie mam dwóch slotów na PCIE x16 ale mam sie z kim wymienić płytami Pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
kopczenko 1 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 w 100% nie bo tego nie doświadczałem, ale ludzie wsadzaja karty dzwiękowe do pcie x16 i chodzi. to samo kontrolery USB3.0 i sata 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Jak nie jest otwarty, to zawsze można wyłamać tylną ściankę w gnieździe. Jest to jednak operacja dla tych o mocnych nerwach - ale jak najbardziej wykonalna. Ewentualnie można obciąć PCB karty (śmieszne?, wiem, ale tak jest fajnie zrobione pci-ex, zasilanie i część sygnałowa) http://img641.imageshack.us/img641/7863/pciex1videocard.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
customrodder 0 Napisano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2010 ..ja sie na to nie pisze xD ale dzięki chciałem kupić SSD PCI-Express 120GB za ok 1400 zł(w Danii) ale chyba za wcześnie jeszcze, poczekam aż zmienię płytę (morze w połowie kolejnego roku jak Intel wyda nowy chipset i wejdą PciE x16 3.0) W takim takim razie zdecyduje się na Corsair F120 Dziękuje koledzy za pomoc do usłyszenia.... Cytuj Link to post Share on other sites
kamaleon 0 Napisano 4 Października 2010 Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Tak w slot x16 wsadzisz nawet karte x1 to jest piekne w PCI-E, kompatybilnosc w obie strony (chociaz latwiej x1-4 wlozyc do x8-16 ale to chyba oczywiste) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts