Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Chciałbym abyście mi polecili router, dobry, niezbyt drogi i dzięki któremu będę mógł połączyć z siecią tablet, tv i ewentualnie konsole, chociaż jeśli o nie chodzi to nie jestem pewny czy na nich mógłbym grać online, ponieważ internet jaki posiadam to internet radiowy o prędkości łącza 4Mbps. Ogólnie najbardziej zależy mi na tablecie. Bardzo proszę o jakieś propozycje albo nakierowanie mnie na odpowiedni. Pozdrawiam.

Internet nie powala, więc spowolnienia przy intensywnym użytku będą. Co do routera, jeśli masz neta przez złącze RJ45, typowe sieciowe to wiele routerów zadziała np. tani tp link 841N. Chyba, że zależy ci np. na obsłudze modemu 3/4G, USB, sieci dla gości, sieć na 5GHz czy innych bajerach to wtedy będzie potrzebne coś bardziej zaawansowanego np. TP link 3600/4300.

Trochę poczytałem w internecie na temat routerów i teraz wiem, że potrzebny mi router xDSL (może też być z modemem ADSL - tak na przyszłość, ponieważ może niebawem zmienię dostawcę więc i kabel może się zmienić), szybkość w standardzie 802.11 n + kompatybilność ze wcześniejszymi standardami b/g, dobrze jeśli by miał funkcję WPS, jedno lub dwa gniazda USB (dla drukarki i dysku zewnętrznego) i dawał dobry zasięg w całym mieszkaniu. Nie wiem natomiast czy powinien działać w trybie dwupasmowym na częstotliwościach 2,4 i 5GHz. Mam ipada, który może odbierać zasięg na kanale 5GHz, ale czy ta częstotliwość jest w czymś lepsza od 2,4? 

Edytowane przez Raaaaav44

Ogólnie, najbardziej zależy mi na tym żeby router dawał możliwość podłączenia do niego internetu z kabla RJ-45 i w przyszłości (na wypadek zmiany dostawcy) kabla z końcówką RJ-11. Jak mam znaleźć taki router? Wszystkie jakie oglądałem mają albo gniazdo ADSL albo to na wtyczkę RJ-45. 

8970 od tp linka powinien cie zadowolić. Ma port wan rj 45 i złącze rj 11. Choć jak dla mnie kupowanie routera na zapas raczej się nie opłaca, chyba że faktycznie będziesz zmieniał dostawce. Jest też prawdopodobieństwo że od dostawcy dostaniesz całkiem sensowny model, szczególnie gdybyś brał jeszcze jakieś dodatkowe usługi oprócz internetu.

No właśnie jestem w kropce. Mam na chwilę obecną internet radiowy, ale postanowiłem nie płacić w nieskończoność 50zł za prędkość łącza 512kb/s tylko znaleźć innego dostawcę, dlatego też zakup routera xDSL może okazać się złą decyzją jeśli uda mi się znaleźć dostawce który doprowadzi mi internet kablem z linii telefonicznej. 

Te 4 (zazwyczaj) gniazda LAN w routerach ADSL to nie są czasami gniazda wyjściowe, a jedynym wejściowym do podłączenia kabla od netu jest gniazdo ADSL? Szukam cały czas routera z dwoma gniazdami wejściowymi (ADSL i LAN) i nie mogę znaleźć, bo wejściowe dla kabla od radiówki jest jednym z tych czterech gniazd LAN?  :roll:

"Tylko niektóre routery ADSL potrafią zrobić z portu RJ-45 port WAN." dokładnie. Dodatkowo pamiętaj o alternatywnym oprogramowaniu - toamto albo dd-wrt bez tego moj router staci 2/3 mozliwości i w zyciu bym go nie kupil gdyby alternatywny soft na nim nie chodzil.