Raaaaav44 0 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam. Chciałbym abyście mi polecili router, dobry, niezbyt drogi i dzięki któremu będę mógł połączyć z siecią tablet, tv i ewentualnie konsole, chociaż jeśli o nie chodzi to nie jestem pewny czy na nich mógłbym grać online, ponieważ internet jaki posiadam to internet radiowy o prędkości łącza 4Mbps. Ogólnie najbardziej zależy mi na tablecie. Bardzo proszę o jakieś propozycje albo nakierowanie mnie na odpowiedni. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Musisz podać jak masz zakończone łącze oraz budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Internet nie powala, więc spowolnienia przy intensywnym użytku będą. Co do routera, jeśli masz neta przez złącze RJ45, typowe sieciowe to wiele routerów zadziała np. tani tp link 841N. Chyba, że zależy ci np. na obsłudze modemu 3/4G, USB, sieci dla gości, sieć na 5GHz czy innych bajerach to wtedy będzie potrzebne coś bardziej zaawansowanego np. TP link 3600/4300. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Cooger, budzet raczej do 200zl. Natomiast co do zakonczenia lacza to nie jestem w stanie odpowiedziec. Longhorn, z tego co wymieniles wiem ze wifi na ipadzie obsluguje czestotliwosc 5GHz, nie wiem jak to jest z tv i konsolami. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jeśli nie jesteś w stanie odpowiedzieć to trudno dobrać router. Konkretyzując - w jaki sposób masz podłączony net do kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Internet jest podlaczony kablem, ktory wychodzi z zasilacza, do ktorego jest podlaczony drugi, ktory laczy go z antena. Koncowka jest prostokatna z malym zatrzaskiem. Nie wiem co tu moge dodac wiecej. Na zasilaczu przy gniazdach sa dwa oznaczenia: lan i poe. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 No to potrzebujesz xDSL-a. Rozwiązanie niedrogie a stabilne to 8level WRT-300 Smart. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Trochę poczytałem w internecie na temat routerów i teraz wiem, że potrzebny mi router xDSL (może też być z modemem ADSL - tak na przyszłość, ponieważ może niebawem zmienię dostawcę więc i kabel może się zmienić), szybkość w standardzie 802.11 n + kompatybilność ze wcześniejszymi standardami b/g, dobrze jeśli by miał funkcję WPS, jedno lub dwa gniazda USB (dla drukarki i dysku zewnętrznego) i dawał dobry zasięg w całym mieszkaniu. Nie wiem natomiast czy powinien działać w trybie dwupasmowym na częstotliwościach 2,4 i 5GHz. Mam ipada, który może odbierać zasięg na kanale 5GHz, ale czy ta częstotliwość jest w czymś lepsza od 2,4? Edytowane 21 Lutego 2015 przez Raaaaav44 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 5GHz jest lepsze tylko wtedy gdy 2,4GHz w konkretnej okolicy jest zapchane. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ogólnie, najbardziej zależy mi na tym żeby router dawał możliwość podłączenia do niego internetu z kabla RJ-45 i w przyszłości (na wypadek zmiany dostawcy) kabla z końcówką RJ-11. Jak mam znaleźć taki router? Wszystkie jakie oglądałem mają albo gniazdo ADSL albo to na wtyczkę RJ-45. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 8970 od tp linka powinien cie zadowolić. Ma port wan rj 45 i złącze rj 11. Choć jak dla mnie kupowanie routera na zapas raczej się nie opłaca, chyba że faktycznie będziesz zmieniał dostawce. Jest też prawdopodobieństwo że od dostawcy dostaniesz całkiem sensowny model, szczególnie gdybyś brał jeszcze jakieś dodatkowe usługi oprócz internetu. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 No właśnie jestem w kropce. Mam na chwilę obecną internet radiowy, ale postanowiłem nie płacić w nieskończoność 50zł za prędkość łącza 512kb/s tylko znaleźć innego dostawcę, dlatego też zakup routera xDSL może okazać się złą decyzją jeśli uda mi się znaleźć dostawce który doprowadzi mi internet kablem z linii telefonicznej. Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Według mnie możesz brać tego TP linka: http://allegro.pl/tp-link-td-w8970-adsl-neostrada-n300-gigabit-2xusb-i4986511846.html Będzie działać w "kablówce" jak i w Neostradzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Te 4 (zazwyczaj) gniazda LAN w routerach ADSL to nie są czasami gniazda wyjściowe, a jedynym wejściowym do podłączenia kabla od netu jest gniazdo ADSL? Szukam cały czas routera z dwoma gniazdami wejściowymi (ADSL i LAN) i nie mogę znaleźć, bo wejściowe dla kabla od radiówki jest jednym z tych czterech gniazd LAN? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ma 3 typowe wejścia lan i jedno lan/wan. Poczytalbyś jego opis na stronie producenta, powinna być wzmianka. Ten router niedawno wyszedł w wersji v2, ale ta w Polsce aktualnie jest nieosiągalna. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 v2 mi nic nie mówi. Czyli pod dowolny router ADSL z jednym gniazdem LAN/WAN będę mógł podłączyć obecną wtyczkę RJ-45 od radiówki? No to jesteśmy w domu. uff. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Błąd. Tylko niektóre routery ADSL potrafią zrobić z portu RJ-45 port WAN. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wstrzymanie się z zakupem do czasu podpisania umowy z konkretnym dostawcą. Jest jeszcze opcja, że dostawca dorzuci router. Zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
kerios83 16 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 "Tylko niektóre routery ADSL potrafią zrobić z portu RJ-45 port WAN." dokładnie. Dodatkowo pamiętaj o alternatywnym oprogramowaniu - toamto albo dd-wrt bez tego moj router staci 2/3 mozliwości i w zyciu bym go nie kupil gdyby alternatywny soft na nim nie chodzil. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Alternatywnego oprogramowania często nie ma na modele ADSL. Za to ciekawostka z 8970 - podobno można odblokować na nim VDSL. Cytuj Link to post Share on other sites
Raaaaav44 0 Napisano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Czyli lepiej kupić router xDSL jeśli pozostanę przy kablu RJ45, zamiast routera ADSL z portem WAN/LAN i ryzykiem, że nie będzie miał alternatywnego oprogramowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts