t0md3long3 69 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) witam jak w temacie zakupilem jakies 3 tyg temu konsole playstation 4, po tygodniu uzytkowania odeslalem towar w celu odstopeinia od umowy bez podawania przyczyny itp. cene jaka zaplacilem za konsole to 1560zl, dzisiaj do mnie dzownil pracownik sklepu i mowi do mnie ze moga mi oddac jedynie 1200zl bo widac ze konsola byla uzywana, nie ma 2-ch naklejek na padzie, i jest jakas ryska na blyszczacej czesci obudowy... przed wysylka sprawdzalem nie bylo zadnych rys, fakt faktem naklejki z pada sciagnalem, bo jak to wystestowac sprzet z naklejkami... teraz pytanie czy da sie cos w tej sytuacjhi zrobic zeby odzyskac calą kwote? czy pojsc cebulakom na reke i zostawic to....? aha a jescze gosc mi powiedzial ze szef chcial oddac tylko 40% wartosci konsoli... ale pracownikownik powiedzial ze pewnie nie bede zadowolony z takiej ceny i mi proponuje 1200zl. http://antyweb.pl/kup-towar-wyprobuj-go-a-potem-zwroc-jesli-sklep-sie-nie-zgodzi-to-niech-placi-nawet-360-tys-zl/ z tego artykułu wynika ze nie wazne czy sprzet byl uzywany czy nie powinni zwrocic calosc. Edytowane 17 Lutego 2015 przez t0md3long3 Cytuj Link to post Share on other sites
buhert 2435 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Brak jest jednak informacji o tym, że obowiązek oddania w niezmienionym stanie wcale nie jest bezwzględny. Zgodnie z dalszym brzmieniem przepisu zmiana może być dozwolona jeżeli nastąpiła w granicach „zwykłego zarządu rzeczą”. sam zwracałem parę rzeczy w tym np. procesor z którego wytarłem pastę termiczną i dostałem 100% zwrotu. Cytuj Link to post Share on other sites
t0md3long3 69 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 czyli w mojej sytuacji co ja mam im powiedziec, na co sie powolac? Cytuj Link to post Share on other sites
Mariusz21_21 305 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Z tego co było nagłaśniane nawet w mediach to nie wiem czy taka rzecz jak piszesz jest normalna, wydaje mi się że 100% ceny należy się do zwrotu... Poczytaj tu, na pewno znajdziesz informację o Twoim problemie. http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Napisz im, że jeśli nie dostaniesz pełnego zwrotu to sprawę zgłosisz do uokik, powinno zadziałać. Nie mają raczej możliwości manewru i muszą oddać pełną kwotę. Nie przyznawaj im, że zdjąłeś naklejki lub nie, odstępujesz od umowy i tyle, to oni muszą udowodnić, że Ty coś zrobiłeś. Edytowane 17 Lutego 2015 przez aleksiejs Cytuj Link to post Share on other sites
Mariusz21_21 305 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) No i zapoznaj się z ustawą w razie czego możesz wystosować ich argument z ustawy a zresztą takie rzeczy załatwia się na telefon.... Zapoznaj się z tym: Ochrona konsumentów http://www.uokik.gov.pl/ochrona_konsumentow_.php Edytowane 17 Lutego 2015 przez Mariusz21_21 Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Jeżeli faktycznie porysowałeś, to mogą Ci wypłacić mniej. Jak chcesz walczyć o całość, to musiałbyś się udać do Rzecznika Praw Konsumenta i podpytać co w takiej sytuacji najlepiej zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
t0md3long3 69 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) 4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy, chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9. czy ryska( ktorej nie bylo ) i odkleojne 2 bezbarwne naklejki zpada to jest korzystanie w niewlasciwy sposob ze sprzetu? Edytowane 17 Lutego 2015 przez t0md3long3 Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Naklejki nie, ale ryski (jedna czy kilka, nie ma znaczenia) już tak. Równie dobrze mogli porysować przy sprawdzaniu, ale im tego nie udowodnisz. Dlatego musiałbyś się zgłosić do Rzecznika. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 To oni muszą Ci udowodnić, że Ty tą ryskę zrobiłeś, że Ty te naklejki odkleiłeś. Obojętnie czy było czy nie było. Jeśli się nie dasz spławić to dostaniesz całość Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie, ponieważ produkt, który zwracasz do sklepu musi być "pełnowartościowy" a więc nie nosić śladów używania. Nigdzie nie jest napisane, że nie może być używany. Oczywiście może, byle używanie nie pozostawiło "śladów" takich jak rysy, zadrapania, zmatowienia itp. Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Tak jak przedmówca. Zwracasz towar pełnowartościowy bez śladów użytkowania czyli wyglądający jak NOWY. Sądzisz, że sprzedawca ma coś Ci sprzedać, Ty to potyrasz przez 14dni i zwracasz bo Ci się nie podoba? W taki sposób to można bez końca za darmo coś wypożyczać i zwracać do 14dni. Proponuję przeczytać ustawę. Tam wszystko jest napisane na temat zwrotów - towar nie może mieć śladów użytkowania! Są i prawa i OBOWIĄZKI konsumenta. Cytuj Link to post Share on other sites
t0md3long3 69 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) ale tu jest az zadziwna ta sytuacja albo ten sklep leci w ch... jak mowilem naklejki z pada sciagnalem, bo chcialem wytestowac to wszystko, prawo jest takie ze pozwala na przetestowanie sprzetu zgodnie przeznaczeniem, a ja chcialem podotykac plastiku pada czy mi sie podoba czy nie, w ciagu 14dni, kupujac telewizor lub monitor w sklepie tez sa nieraz nakleji w rogach trojkątne albo nie wiem jakie, i co odklejenie nakleji powoduje to ze sprzet traci na wartosci 350zl? od tak? czyli co gdy chce kupic ps4 bez naklejek na padzie to place 1200 a z naklejami 1560 ktore i tak odkleje...? fu*k logic. Edytowane 17 Lutego 2015 przez t0md3long3 Cytuj Link to post Share on other sites
GoingMad 396 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 bo jak to wystestowac sprzet z naklejkami... Kupiłeś go po to żeby wytestowac i zwrócić? Jak tak to bardzo dobrze ze dostaniesz te 300zł mniej bo na takich ludziach sklep traci. A potem widać jak Janusze chwalą się na forach ile to oni nie kupują. czyli co gdy chce kupic ps4 bez naklejek na padzie to place 1200 a z naklejami 1560 ktore i tak odkleje...? To jest haczyk na takich ludzi własnie, co niby kupują. Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 i co odklejenie nakleji powoduje to ze sprzet traci na wartosci 350zl? od tak? Nie, naklejki nie są problemem, są nim ślady użytkowania. Naklejki możesz sobie zrywać do woli, sklep odliczył Ci pieniądze za porysowaną obudowę konsoli, którą de facto powinien wymienić przed wysłaniem do kolejnego klienta. Ale w Polsce jest jak jest i sprzedając ją po prostu dalej jeszcze na tym zarobi. Nie myślcie sobie, że tylko klienci mogą wykorzystywać prawo... to działa w dwie strony. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GoingMad 396 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nie myślcie sobie, że tylko klienci mogą wykorzystywać prawo... to działa w dwie strony. Dokładnie. Ale i tak na końcu traci ''normalny kupiec''. Cytuj Link to post Share on other sites
t0md3long3 69 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Kupiłeś go po to żeby wytestowac i zwrócić? Jak tak to bardzo dobrze ze dostaniesz te 300zł mniej bo na takich ludziach sklep traci. A potem widać jak Janusze chwalą się na forach ile to oni nie kupują. To jest haczyk na takich ludzi własnie, co niby kupują. kupilem bo nigdy nie mialem ps, i chcialem zoabczyc jak sie gra itp, myslalem ze mi przypadnie do gustu ale tak sie nie stalo, wiec po co mi ps4 w ktorego nie bede gral a ktorego uzywalem max z 5dni?, i co do rys rys zadnych nie bylo, bo speclajnie dokladnie sie przygladalem konsoli przed zapakowaniem i wysyłka do sklepu, wiec albo w ch... leci sklep albo nie wiem, zrobia mnie w ciula powiedza ze konsola porysowana. i mi oddadza tylko 1200 zl a po jutrze sprzedadza komus to za 1560zl...bo tak naprawde nie jest porysowana, tylko na padzie nie ma naklejek, a pewnie kazdy taki sklep takie naklejki posiada, albo serwis, nakleja i nowe GoingMad w jakiej ty polsce zyjesz myslisz ze np tych twoich jak i moich podzespolow w pc nie mial jakis cygan?i sprzedali jako nowe? wiec ja nie wiem w czym oni problem robia. to mnie najbardziej wkur... ze np w niemczech, czy w usa by to wzieli i nastepngo dnia bym mial kase a tu? atu jescze trzeba ich sadami starszyc zeby calosc oddali. Edytowane 17 Lutego 2015 przez t0md3long3 Cytuj Link to post Share on other sites
GoingMad 396 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 GoingMad w jakiej ty polsce zyjesz myslisz ze np tych twoich jak i moich podzespolow w pc nie mial jakis cygan?i sprzedali jako nowe? Dostałem używana kartę graf , było widać rozcięty worek antystatyczny i pogniecione pudło. Ale już nie miałem czasu oddać i tyle ... dlatego mowie ze zawsze ten końcowy kupiec dostaje najgorszy towar. Ale zobacz gdzie to się własnie zaczyna. atu jescze trzeba ich sadami starszyc zeby calosc oddali. Ale zauważ ze to oni teraz tracą czas po 1 z wysyłkami po 2 z przygotowaniem sprzętu do następnej wysyłki. Ich czas tez coś kosztuje dlatego mogą takie rzeczy wymyślać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts