Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Udało mi się złożyć taki zestaw komputerowy:

Procesor:
Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/
769 zł

Płyta główna:
AsRock B85M Pro3 /intel B85, LGA 1150/
239 zł

Pamięć RAM:
Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Savage
579 zł

Dysk twardy:
Transcend SSD370 120GB SATA3 (570/470MB/s)
249 zł

Karta graficzna:
Gigabyte GeForce GTX 960 WF2 OC 2GB DDR5 128bit (1279/7010)
930 zł

Obudowa:
Zalman Z1 USB3.0 black (b/z)
139 zł

Zasilacz:
Corsair VS 450W 80+ 120mm
169 zł

Co byście tu zmienili? Warto dopłacić do i5 4690? czy ta płyta obsłuży RAM 2400MHz czy lepiej kupić tańszy 1600MHz? i ogólnie co sądzicie o takim zestawie do Cad i czasami nowszych gier?

Warto dopłacić do procka.
RAMy to jak kolega wyżej opisał, Owe MOBO obsłuży jedynie 1600Mhz. Tak więc RAM do zmiany. I 16GB nie potrzebujesz. 8GB wystarczy w zupełności.
A GTX960 w tej cenie to dobry wybór.

Zastanowiłbym się jeszcze nad dyskiem.
SSD? Nie lepiej jeden HDD o pojemności 500GB++?
Nie potrzebujesz chyba takiej wydajności odczytu i zapisu. Napisz do czego ma służyć owy PCet.

HDD mam ze starego komputera 500GB wiec mi spokojnie to wystarczy. SSD poprawia na tyle komfort pracy ze jestem w stanie dac za to 300zł. Komputer ma służyć przede wszstkim do programów AutoCad, Revit (projektowanie w 3d, może jakieś małe rendery), Robot (obliczenia statyczne), chciałbym też sobie czasem w coś zagrać np. GTA V itp. z tego co się orientuje to programy Cadowskie są RAMo żerne więc dlatego 16GB. 

Czyli uważasz że wszstko z tym zestawem jest ok? tylko dać i5 4690? zasiłacz wytańczy takie obciążenie? nie chciałbym polec na najtańszej części:)

Dzięki za pomoc.