Skocz do zawartości

OC w MSI AB brak oc w firestrike

Recommended Posts

ładny wynik , ja dzisaj testowałem nową grafike 290 i mam coś nie tak hmm mały score 8200 liczylem na 9500 minimum :((
http://www.3dmark.com/3dm/5942021

chyba ze cos zle robie hmm :((

ps. właśnie podkręciłem sobie o 100hz na 1050 /1350 i karta siadła po 5sec :( jeśli dam o 50 to nic ale o 100 to klopa hmm malo prądu czy co

Edytowane przez ciomasta

używam MSI Afterburner ta najnowsza versja :) , wiec mowisz ze power limit dac na 120% hmm nie wiem co to moze oznaczac dobrze czy zle ale chyba bd musial poczytac co nieco jak działa ten program .

No procek masz świetny , ja zawalilem ze nie kupilem z odblokowanym mnoznikiem :( nie  mialem kasy na K ;(

PS. jak uważasz KRKgadget , score które użystałem jest w miare ok czy jednak zamało ?? :)

PS-2-. Power limit mogę dać max 50% hmm

Edytowane przez ciomasta

Daj na +20 i powoli podnoś taktowanie. Najlepiej gdzieś poczytaj o ile się komuś udało podnieść i przetestuj naprzyklad furmarkiem jakie są temperatury żeby nie przesadzić i ewentualnie dostosuj prędkość wentyli na karcie. To wazne bo przeciez nie chcesz usmazyc karty a z tego co wiem to te karty od AMD maja slabe chlodzenie :( Pamietaj tez ze te karty maja 2 tryby cichy i performance. Sam procek z k niewiele by Ci pomógł bo musiałbyś mieć płytę z chipsetem z a masz z p, mozesz ewentualnie spraqwdzic czy w biosie nie ma jakiegos trybu turbo dla procesora. Co do wyniku to porównaj sobie z innymi z takim sprzętem i będziesz wiedział. Dodatkowo jak robisz benchmarka to powyłączaj wszystkie inne programy. Myśle ze możesz tez wyłączyć grafikę procesora w biosie.

Edytowane przez KRKgadget

Taktowanie procesora widać po oc ale grafy nie ma. Mój wynik http://www.3dmark.com/3dm/5951204

Daj na +20 i powoli podnoś taktowanie. Najlepiej gdzieś poczytaj o ile się komuś udało podnieść i przetestuj naprzyklad furmarkiem jakie są temperatury żeby nie przesadzić i ewentualnie dostosuj prędkość wentyli na karcie. To wazne bo przeciez nie chcesz usmazyc karty a z tego co wiem to te karty od AMD maja slabe chlodzenie :( Pamietaj tez ze te karty maja 2 tryby cichy i performance. Sam procek z k niewiele by Ci pomógł bo musiałbyś mieć płytę z chipsetem z a masz z p, mozesz ewentualnie spraqwdzic czy w biosie nie ma jakiegos trybu turbo dla procesora. Co do wyniku to porównaj sobie z innymi z takim sprzętem i będziesz wiedział. Dodatkowo jak robisz benchmarka to powyłączaj wszystkie inne programy. Myśle ze możesz tez wyłączyć grafikę procesora w biosie.

H87-D3H-CF taką ma przecież 

H87-D3H-CF taką ma przecież 
faktycznie nie wiem skad mi sie P wzielo :) i tak nie wiem co mozna na tym osiagnac jesli chodzi o oc 4670.

na moim starym 270x mialem niecale 6000 a tu ledwo o 2100 więcej hm
poprawa o 30% wiec nie jest najgorzej :) a udalo Ci sie ta karte cos podkrecic? 
poprawa o 30% wiec nie jest najgorzej :) a udalo Ci sie ta karte cos podkrecic?

chlip liczylem na więcej :(

ALe jeszcze sprawdzam stan pamięci karty bo cośik nie działa tak jak powinno  tu założylem nowy post

http://forum.benchmark.pl/topic/166542-problem-z-karta-radeon-290/

Jeśli będize wszystko ok to bd chciał go podnieść do 1100  core clock i 1400 memory bo teraz mam o 50 więcej dane które sprawdze wieczorem jaki to daje boost te * 50 * więcej :)

OOooo te 50 więcej daje nawet kopa prawie o 600 score więcej

http://www.3dmark.com/3dm/5952520

Edytowane przez ciomasta

eh widzę ze sporo ludzi ma podkręcone procki i daje im to superowego boosta :( chlip serce boli aż że mam taki niski 3dmark :( na moim starym 270x mialem niecale 6000 a tu ledwo o 2100 więcej hm :(

Przecież to wzrost o ponad 33%. Karty od siebie co generację nie są dużo lepsze.

może tak , może procek zmienie hmm, musiałbym ten sprzedać i dołożyć z 200zł + z odblokowanym mnożnikiem hmm zaraz ogarnę po ile stoją używane procki zwykłe i z K

hmm są drogie :) pewnie musiałbym z 400zł dołożyć , odpada szkoda mi kasy teraz aby coś dokładać do kompa , spróbuje podkręcić jeszcze karte do 1050 i 1350 a mieć te 9300 chociaż tylko boję się że bedzie grzała ta karta :( bo ma jeden wiatraczek
W BF4 miałem 77C przy 1000/1300 , fan 39%

Edytowane przez ciomasta

Moim zdaniem nie ma sensu teraz tego zmieniać. Procek i karta są całkiem niezłe. Chodzi o to żeby gry dobrze chodziły a nie o bicie rekordów. Spróbuj wyciągnąć z karty ile się da przy rozsądnych temperaturach i ewentualnie zacznij sobie odkładać kasę na pózniej. Na tym co masz spokojnie można pograć. Jedyny problem to referencyjne chłodzenie tej karty ale skoro mówisz ze masz 77 stopnie to jeszcze masz zapas.

ale podobno w tym roku ma wyjść Windows 10 z Dx12 który niby dają 200% boost w grach ( pewnie ściema ) noi sprawdzimy czy faktycznie tak będzie :D jeśli tak to będzie supcio.

PS. Dzisaj zrobię wieczorkiem dodatkowy 50 + i sprawdzę jak to będzie wyglądało na 3dmark firestrike z tym 100+

Nie zrozumiałeś tego. To nie chodzi, że w każdej grze i przy każdej grafie a chodziło o 8 rdzeniowe procki i nie wydana grafe. Czyli byś musiał zmienić sprzęt cały. Nie testuj w 3dmark tylko np w futmarku, bo on obciąża jak gra. Jeśli Ci nie wywali to będzie ok.

vrm 1 49C , vrm 2 - 68C. A fps mam 19-22, a GPU 86C . Czerwone paski są ciągłe więc chyba jest ok .

Tylko coś mi se nie podoba bo częste są przerywki tzn takie skoki hmm . W diablo 3 mam takie skoki , przycina itd ale te problemy mają ludzie nawet z kompami rakiety itd lecz liczyłem że po zmianie grafy z 270x na 290 nie będzie tego problemu ale hm coś jest w kompie nie tak lecz wcześniej robiłem testy wszystkiego ramy itd i jest Ok wszystko., W BF4 ładnie działa :)

hm jak tu nagrać filmik hmm

Nie jestem w stanie nagrać z Furmarku bo wywala mi programy Action itd .

Edytowane przez ciomasta