Skocz do zawartości

Wirus compatibilitycheck.exe WV Buisnes

Recommended Posts

Witam, tak jak to jest napisane w tytule tematu mam problem z wirusem compatibilitycheck.exe . Komputer po połączeniu z internetem strasznie zamula, uruchamia się kilka - kilkanaście procesów compat... które obciążają komputer uniemożliwiając swobodne korzystanie z niego. Jedynie w trybie awaryjnym (z którego korzystam teraz) sytuacja wygląda normalnie - wirus nie daje o sobie znać w żaden sposób. Moja prośba do kogoś doświadczonego jest oczywista - chcę się pozbyć tego wirusa z mojego laptopa. Jeżeli ktoś ma na to jakis sposób to proszę o odpowiedzi. I jeszcze jedna prośba do ewentualnego śmiałka - prosiłbym o opisanie całej procedury możliwie jak najprościej ,jak dla debila , (mam dystans do siebie :D ). czekam na pomysły :P

Kolego,

Zacznij od tego, aby usiąść przy innym zdrowym komputerze i ściągnij sobie dwa narzędzia:

1) adwcleaner.exe - link wysyłam na PW

2) Malwarebytes Antimalware  - j.w.

Wrzuć wszystko na czysty pendrive

Po pierwsze, spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym. Aby to zrobić w czasie uruchamiania komputera - zaraz po ekranach POST(Bios) przytrzymaj F8 - pojawi się menu. Uruchom komputer w trybie awaryjnym (najlepiej z obsługą sieci). Być może wirus wtedy się nie załaduje (z naciskiem na być może).

Następnie zaloguj się na administratora - najpierw uruchom adwcleaner.exe. Opcja Scan, następnie jak skończy - przycisk Cleaning. Po tym restart.

Następnie to samo ale uruchamiasz malwarebytes antimalware. Instalacja to cały czas next. Na ostatnim ekranie odznacz opcję uruchom 30 dniowy okres próbny pełnej wersji (wyłącz to). Po instalacji dajesz Settings i na zakładce treat detection and protection dodajesz opcję scan for rootkits. Później dajesz scan. Napierw będzie się aktualizował. Później przeskanuje system. 

Powinno pomóc.