Masterus90 2 Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam zakupiłem do Procka E5200 wentylator Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum. Moje pytanko brzmi czy ma on już na sobie nałożoną Pastę termoprzewodzącą ??? Czy trzeba dokupić ??? bo na oku mam Zalman ZM-STG1 http://www.komputronik.pl/Chlodzenie/Za ... ,id,29537/ Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Najprawdopodobniej pasta będzie dołączona do zestawu z chłodzeniem. Niemniej wątpię aby była choć porównywalnie wydajna do tego Zalmana którego sam używam i chwalę. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Pasta jest. Jeśli nie zależy Ci na 5 stopniach w tę czy w tę, nie ma potrzeby kupowania dodatkowej. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Pasta to tania silikonówka, bardzo słaba i trzeba kupić jakąś inną, np.Arctic Cooling MX-2, 4g, starcza na długo Zalmana lepiej nie brać, bo u niego występuje efekt kurczenia: Kilka słów należy się samej paście, gdyż jest nią najnowszy środek Zalmana o nazwie ZM-STG1, który charakteryzuje się na tyle dobrą wydajnością, że jest w stanie pozostawić w pokonanym polu nawet Arctic Silver 5, czy też OCZ Ultra 5+. Pasta ta ma jednak jedną bardzo nieprzyjemną cechę – praktycznie co miesiąc trzeba nakładać nową warstwę, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury staje się termokurczliwa i odsłania całe fragmenty odpromiennika CPU, co w konsekwencji przekłada się na wzrost temperatury jednostki centralnej.Do tego ilustracja: http://www.in4.pl/recenzje/418/STG1.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
zodiac 1 Napisano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Dokładnie to samo się dzieje z pastą dołączoną do Pentagrama, więc ja ze swojego stanowiska jako że posiadam wyżej wymienione chłodzenie powiem, że jakby nie było polecam odrazu zastosować inną- lepszą. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts