Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, moja dziewczyna ma Dell inspiron 5040n, w którym siedzi AMD C60 (2x1,1ghz chyba) + 8gb ram+ hdd 5200 obrotów/min. Procesor bardzo energooszczędny, ale i straszny muł. Stąd do was pytanie: czy zamiana jej dysku 5200 obr/min na SSD Goodram C40 120gb (tylko ten wchodzi w grę, bo bardzo ograniczony budżet) poprawiłby szybkość i sprawność działania jej laptopa? Nie bardzo się na tym znam, ale czy tak lipny procesor nie "zniweluje" szybkości SSD?

Pozdrawiam

Edytowane przez schreder

Wcześniej miałem i5 4690k,obecnie Pentium G,w obu przypadkach ten sam dysk SSD,różnicy w codziennym użytkowaniu nie zauważyłem.Więc warto zmienić na SSD.

No tylko problem w tym, że różnica pomiędzy i5 a pentium g nie była raczej tak olbrzymia jak pomiędzy i5 a amd c60. 2rdzenie x 1ghz dwa wątki to słabizna.

No wiesz w porównaniu do i5 to ten mój Pentium to również słabizna,2 rdzenie i dwa wątki,oczywiście nie ma co porównywać mojego Pentiuma do Twojego AMD lecz daje to jakiś zarys wydajności.Moim zdaniem warto.

No to prawda. Poczekam jeszcze może ktoś się wypowie, ale chyba trzeba kupić Goodrama i montować. Mam nadzieję, że w jej lapku też będzie śmigać włożenie ssd zamiast dvd, bo jak tak w moim dell vostro 3550 zrobiłem i śmiga.  Z tym, że ja mam i5 2520m, czyli potwór w porównaniu z c60.

Jak najbardziej warto. Jakiś czas temu miałem jeszcze netbooka na Atomie bodajże 255. Jak dobrze pamiętam był to Atom 1 rdzeniowy o taktowaniu 1,66Ghz i bardzo słaby, pewnie podobnie słaby co i Twój AMD C60, jak ten AMD nie będzie wydajniejszy jeszcze bo w końcu 2 rdzeniowy. I włożyłem do niego starszy dysk SSD Intela 80GB X25M i była to zmiana bardzo, ale to bardzo na plus. W końcu można było normalnie z tego netbooka korzystać, bo wcześniej to się w ogóle nie dało na nim nawet stron internetowych przeglądać. Także polecam wymienić dysk na SSD.

• Popieram 1

Jak najbardziej warto. Jakiś czas temu miałem jeszcze netbooka na Atomie bodajże 255. Jak dobrze pamiętam był to Atom 1 rdzeniowy o taktowaniu 1,66Ghz i bardzo słaby, pewnie podobnie słaby co i Twój AMD C60, jak ten AMD nie będzie wydajniejszy jeszcze bo w końcu 2 rdzeniowy. I włożyłem do niego starszy dysk SSD Intela 80GB X25M i była to zmiana bardzo, ale to bardzo na plus. W końcu można było normalnie z tego netbooka korzystać, bo wcześniej to się w ogóle nie dało na nim nawet stron internetowych przeglądać. Także polecam wymienić dysk na SSD.

No i w końcu odpowiedź kogoś kto wrzucił ssd na taki kijowy procek. Dobra, to wkladam jej Goodram C40 (wiem, że marny ale baardzo ograniczony budżeta, a i tak pomiędzy nim a hdd 5200obr/min to kosmos). Dzięki :) 

Edytowane przez schreder