SupCore 5 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Mam taki problem. Otóż po zmianie karty graficznej na nową słyszę trzeszczenie i piski w słuchawkach. Dzieje się to podczas poruszania myszką w pulpicie albo kiedy komputer jest obciążony. Występuje to tylko na przednim panelu. Po podpięciu na tylny panel jest ok. Tyle, że na starej karcie 7850 było równie dobrze z tyłu jak i od przodu. CPU i5 3350p GPU GTX 970 PSU OCZ CoreXStream 500W MOBO Gigabyte b75m d3v Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Zależy mi na korzystaniu z tego panelu na foncie. Po zakupie i instalacji karty na nowo układałem kable w budzie tak, więc pomyślałem, że tu jest wina ale po wyprowadzeniu kabelka audio drugą stroną obudowy dalej to samo. /e ORTOGRAFIA! "zakłócenia" . Poprawione dad Edytowane 12 Lutego 2015 przez dadulek Cytuj Link to post Share on other sites
xprzemcio 102 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Zakłócenia z zasilania. Zakładam, że masz kartę zintegrowaną. Jeśli TAK, to do wymiany Cytuj Link to post Share on other sites
rjl97 3 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Prawdopodobnie piszczące cewki w nowej karcie. Na swojej 770 w słuchawkach również słyszę piski, tylko kiedy karta wygeneruje dużą ilość klatek np. w menu gry. U mnie synchronizacja pionowa rozwiązuje problem. Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Karta dzwiękowa zintegrowana ale na tylnym panelu działa ok. A co do pisków i trzeszczeń to słychać też na pulpicie podczas ruszania kursorem. Co do wymiany ? Dźwiękówka czy grafika bo nie zrozumiałem kolegi #2 Edytowane 12 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
rjl97 3 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Wiele osób skarży się na piszczące cewki w gtx 970. Twoje problemy rozpoczeły się właśnie po wymianie karty, stąd moje podejrzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 A ja wyjdę z innej strony. Może kup przedłużkę jack'a podepnij z tyłu do wyjścia audio i puść obok kompa, wtedy będziesz mógł korzystać jak z przedniego panelu Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Ale z przedłużką średnio sprawa wygląda bo chcę mieć po prostu z tyłu głośniki podpięte, a jak chce pograć to wtedy słuchawki pod przedni panel Można oczywiście kupić przedłużkę ale wolał bym gdyby działało dobrze na przednim. A jakiś kabelek audio ekranowany ? Mogło by to dać efekt ? Swoją drogą dlaczego jeżeli to wina cewek karty graficznej na tylnym panelu działa bez zarzutu ? Edytowane 12 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Jak masz możliwość to sprawdź na innym mocniejszym zasilaczu, ewentualnie sterowniki chipsetu i audio zainstaluj na nowo. Jeśli problem nie ustąpi to zakup dedykowanej karty dźwiękowej. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 15 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Czy sprawdzałęś połączenia na płycie głównej? Może poluzowały się styki od przedniego panelu? Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 15 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 A jakiś kabelek audio ekranowany ? Mogło by to dać efekt ? Raczej nie pomoże skoro zmiana jego usytuowania w obudowie nic nie dała. Moim zdaniem nowa karta po prostu więcej pobiera energii przez co uwidacznia się jakaś interferencja na MOBO co skutkuje takimi "artefaktami" w przesyle dźwięku. To nie jest jakaś high-end'owa płyta główna. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Raczej nie pomoże skoro zmiana jego usytuowania w obudowie nic nie dała. Moim zdaniem nowa karta po prostu więcej pobiera energii przez co uwidacznia się jakaś interferencja na MOBO co skutkuje takimi "artefaktami" w przesyle dźwięku. To nie jest jakaś high-end'owa płyta główna. Nie musi być HIGHEND mobo. Moja jest HIGHEND i też są trzaski bo okablowanie na front panelu jest LOWEND Owiń cały kabel front panel sreberkiem po czekoladzie i sprawdź tylko nie dotykaj mobo jak już go okleisz bo zrobisz zwarcie Homemade HIGH END Front panel audio Edytowane 16 Lutego 2015 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak, masz rację. Tylko, wcześniej problem nie występował, więc to raczej nie kwestia panelu. Choć próbować zawsze można. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Mocniejsza grafika więcej interferencji a kable biegnie pewnie koło niej. Tego pewnie nikt nie bierze pod uwagę, ale co tam elektrotechnika w szkole by rozwiązała problem. Cytuj Link to post Share on other sites
KIciulek 221 Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 No przecież o tym piszę... A jeśli chodzi o kabel to przecież autor próbował puszczać go inna drogą i nic to nie zmieniło. W sumie może ten ekran by coś dał, można spróbować. Fale to nie jest moja najmocniejsza strona, ale zdaję sobie sprawę z ich interferencji. Cytuj Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 16 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) To jest bardzo proste. ścieżki na płycie do audio i kabel front panel audio na jednym słychać trzaski na drugim nie czyli słabej jakości izolacja. interferencje magnetyczne nie siedzą tylko w obudowie ale i wychodzą z niej. Jest wiele takich tematów i z wymiana jakiegoś podzespołu i bez gdzie takie trzaski są najczęściej wymiana całego front panelu pomagała, nie zawsze. Nie chodzi o puszczenie kabla gdzie indziej bo wtyk audio fp jest na mobo albo w bliskości grafiki lub na samym dole mobo Edytowane 16 Lutego 2015 przez rolandwally83 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts