Skocz do zawartości

minimalna jasność BenQ RL2455HM a p2414h - porównał ktoś ?

Recommended Posts

Tak jak w temacie., Szukam informacji o tym jak wygląda minimalna jasność tych dwóch monitorów.

Znalazłem te dwa linki ale ciężko jest je jakoś sensownie zrozumieć:

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm

http://us.hardware.info/reviews/5606/8/gaming-monitors-review-on-overdone-overdrive-test-results-brightness-and-contrast

Ktoś widział te monitory w praktyce?

no wiesz jakoś nie wydaje mi się żeby jeden miał 53 cd a drugi 0.43.....Dlatego się pytam czy ktoś miał.

edit. nie mówiąc o tym że p2414h jest podobno znany z tego że schodzi z jasnością dosyć nisko w tym momencie RL2455HM byłby zbyt dobry żeby był prawdziwy.

Edytowane przez nevercalled

nie porównuje się wyników z różnych źródeł chyba, że ma się pewność co do tej samej metodologii oraz tych samych instrumentów pomiarowych, a takowej nie mamy

Szukam informacji o tym jak wygląda minimalna jasność tych dwóch monitorów

po co ci ta wiedza? lub inaczej zapytam: czego poszukujesz/oczekujesz?

szukam czegoś co nie smuży :P mam teraz 2 X p2414h, ale ostatnio np grałem w Children of Light, przeskoczyłem żeby sprawdzić smużenie na stary monitor 2233rz i, że tak powiem, wzrok mnie nie mylił - dell 24 trochę smuży. Nie mówię, że jest zły ale trochę smuży

Jakoś ostatnio po prostu to smużenie zaczęło mnie denerwować. Dlatego szukam jakiejś TN`ki najlepiej flicker free, która mi nie będzie smużyć oraz która zejdzie z jasnością do poziomu przynajmniej wyżej wymienionego dell`a. Kolory, rozdzielczość i co tam jeszcze można wymyślić mnie nie obchodzą. ( input lag może trochę, ale też dopóki nie zauważę ;P, w FPS`y już nie gram).

Do tej pory z polecanych na forum monitorów miałem tanią Iyama na amva+ przez 2 miesiące i jakiegoś tam LG ale nie pamiętam już nawet którego ( wypalał oczy).

Edytowane przez nevercalled

szukam czegoś co nie smuży

w takim razie patrzysz na niewłaściwy parametr, tzn owszem na to pewien wpływ ale nie jest najistotniejsze

dell 24 trochę smuży. Nie mówię, że jest zły ale trochę smuży

oczywiście, że smuży to w końcu IPS z overdrive, bez żadnych systemów redukcji smużenia

Dlatego szukam jakiejś TN`ki najlepiej flicker free, która mi nie będzie smużyć oraz która zejdzie z jasnością do poziomu przynajmniej wyżej wymienionego dell`a. Kolory, rozdzielczość i co tam jeszcze można wymyślić mnie nie obchodzą. ( input lag może trochę, ale też dopóki nie zauważę ;P, w FPS`y już nie gram).

kup sobie FG2421

FG2421 czyli PWM.

A dawać 1700 za monitor z PWM to trochę krok wstecz.

Ja korzystam z monitora przy 60-70 cd przez 95 % czasu.

Producent informuje, że szeroki zakres regulacji jasności został uzyskany dzięki zastosowaniu hybrydowego układu podświetlenia. Polega on na sterowaniu napięciowym przez większość zakresu regulacji, a tylko przy najniższych wartościach metodą PWM. Granica pomiędzy sterowaniem DC a PWM jest w okolicy 15%, poniżej tej jasności monitor w teorii zaczyna mrugać. Częstotliwość z jaką działa sterowanie PWM jest rzędu kilku-kilkunastu kHz, dlatego w praktyce dostrzeżenie mrugania o takiej częstotliwości nie jest możliwe i nawet osoby bardzo czułe na mrugające monitory mogą z niego korzystać w całym zakresie jasności. Prezentowanie zachowania regulacji jasności z tego względu jest bezsensowne. Zdjęcia na maksymalnej i minimalnej jasności byłyby identyczne. 

druga rzecz, że w FG2421 migotanie podświetleniem występuje stale, nawet na DC, ale jest to zabieg celowy, a jego częstotliwość jest zsynchronizowana z framerate'm, także to tak, jakby go nie było

jest to też powód dla którego on nie smuży pomimo zastosowania panelu MVA