Skocz do zawartości

Lenovo y50-70, jak to est z tym throttlingiem?

Recommended Posts

Panowie, moze, ktos napisac, czy faktycznie w tych laptopach tak czestym objawem jest throttling?

W sumie pytam dlatego, ze zaczalem od d...y strony, napalony na konfiguracje sprzetowa tego laptopa (i7, GTX860m) za w miare rozsadna cene kupilem i teraz czytam, ze niektorzy narzekaja, ze ciezko z chlodzeniem w tym komputerku.

MIalem kupowac wersje z i5, ale tez, gdzies spotkalem sie z opinia, ze i5 bedzie ograniczal karte, a znowu przy i7 wystepuje throttling i czasem procesor dziala gorzej niz i5.

Najczesciej jak to bywa, najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy z latpopem nie mieli doczynienia, ale wiem, ze w srod tych, sa tacy co znaja sie na rzeczy i tych prosze o pomoc.

Co najlepsze do dzisiaj jeszcze sie cieszylem z zakupu, a teraz juz jestem lekko zmieszany, a najlepsze w tym jest to, ze laptop jakos do konca tygodnia do mnie dotrze.

Sprzet bralem na raty, takze tutaj, z rezygnacja tez bedzie troche zamieszanie, aczkolwiek jest to mozliwe.

Jakies srodki zapobiegawcze? Podkladka chlodzaca? Nawet juz mam wybrana w razie czego:-)

Nie wiem co robic teraz.

Pozdrawiam,

I5 będzie kilka stopni chłodniejsze od i7 ale bez przesady - nie będzie ograniczać karty graficznej (ale w grach wykorzystujących procesor może być kilka klatek mniej).

Podkładka coś tam da (zależy też jaka) ale więcej dałby modowany backplate plus np: dobra pasta termoprzewodząca (żeby ją założyć trzeba zerwać plomby gwarancyjne). Problemy z temperaturami zaczną się w gorące dni, po kilku tygodniach/miesiącach użytkowania gdy włączysz bardziej wymagającą produkcję - najprawdopodobniej (a nawet więcej niż pewne) wystąpi throttling (dużo laptopów dla graczy ma z tym problem dlatego ważne jest aby laptop przy nowości nie miał żadnych problemów z temperaturami).

Czy wybrać coś innego czy testować ten sprzęt a potem odesłać lub zostawić to zależy od Ciebie. 

Edytowane przez Kac2per1

Backplate mod, ciekawa opcja, ale na gwarancji raczej odpada. Podkladka jaka mam na oku to Enermax Aeolus Pure, czytalem, ze bdb.

Ogolnie laptop nie bedzie sluzyl do grania w jakies mega wymagajace gry, z raczji tego, ze mam PS 4 i to raczej na nim wole grac,

Znajdzie sie kilka gierek, ale jak pisalem wyzej nie beda to jakies benchmarki graficzne.

Wybor padl na ten model bo w tej kwocie wydawal mi sie to najlepszy wybor, a przyszedl i tak czas na zmiane, jako, ze dotychczasowy ma juz 5 lat.

w miare rozsadna cene kupilem

Wiec przez 14 najbliższych dni mocno poddaj go testom np. w AIDA64

Podkladka jaka mam na oku to Enermax Aeolus Pure

Podkładka bardzo dobra chyba że masz trochę smykałki to samodzielnie możesz zrobić nawet wydajniejszą

Pamiętaj poza tym o przedmuchaniu np. kompresorem układu chłodzenia żeby nie gromadził się na nich kurz 

kubsztix podrzuć ten test obciążeniowy  :!:

Nie bylo mnie troche.Czy to normalne, ze temperatury lekko skacza? Powiedzmy nagle o kilka stopni , pozniej  wraca i za jakis czas podskoczy znowu o klika i tak caly czas.

Po 15 minutach testu:

http://imageshack.com/a/img901/5485/U6s21X.jpg

Edytowane przez kubsztix