kubsztix 1 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Panowie, moze, ktos napisac, czy faktycznie w tych laptopach tak czestym objawem jest throttling? W sumie pytam dlatego, ze zaczalem od d...y strony, napalony na konfiguracje sprzetowa tego laptopa (i7, GTX860m) za w miare rozsadna cene kupilem i teraz czytam, ze niektorzy narzekaja, ze ciezko z chlodzeniem w tym komputerku. MIalem kupowac wersje z i5, ale tez, gdzies spotkalem sie z opinia, ze i5 bedzie ograniczal karte, a znowu przy i7 wystepuje throttling i czasem procesor dziala gorzej niz i5. Najczesciej jak to bywa, najwiecej do powiedzenia maja ci, ktorzy z latpopem nie mieli doczynienia, ale wiem, ze w srod tych, sa tacy co znaja sie na rzeczy i tych prosze o pomoc. Co najlepsze do dzisiaj jeszcze sie cieszylem z zakupu, a teraz juz jestem lekko zmieszany, a najlepsze w tym jest to, ze laptop jakos do konca tygodnia do mnie dotrze. Sprzet bralem na raty, takze tutaj, z rezygnacja tez bedzie troche zamieszanie, aczkolwiek jest to mozliwe. Jakies srodki zapobiegawcze? Podkladka chlodzaca? Nawet juz mam wybrana w razie czego:-) Nie wiem co robic teraz. Pozdrawiam, Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) I5 będzie kilka stopni chłodniejsze od i7 ale bez przesady - nie będzie ograniczać karty graficznej (ale w grach wykorzystujących procesor może być kilka klatek mniej). Podkładka coś tam da (zależy też jaka) ale więcej dałby modowany backplate plus np: dobra pasta termoprzewodząca (żeby ją założyć trzeba zerwać plomby gwarancyjne). Problemy z temperaturami zaczną się w gorące dni, po kilku tygodniach/miesiącach użytkowania gdy włączysz bardziej wymagającą produkcję - najprawdopodobniej (a nawet więcej niż pewne) wystąpi throttling (dużo laptopów dla graczy ma z tym problem dlatego ważne jest aby laptop przy nowości nie miał żadnych problemów z temperaturami). Czy wybrać coś innego czy testować ten sprzęt a potem odesłać lub zostawić to zależy od Ciebie. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Kac2per1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Backplate mod, ciekawa opcja, ale na gwarancji raczej odpada. Podkladka jaka mam na oku to Enermax Aeolus Pure, czytalem, ze bdb. Ogolnie laptop nie bedzie sluzyl do grania w jakies mega wymagajace gry, z raczji tego, ze mam PS 4 i to raczej na nim wole grac, Znajdzie sie kilka gierek, ale jak pisalem wyzej nie beda to jakies benchmarki graficzne. Wybor padl na ten model bo w tej kwocie wydawal mi sie to najlepszy wybor, a przyszedl i tak czas na zmiane, jako, ze dotychczasowy ma juz 5 lat. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 w miare rozsadna cene kupilem Wiec przez 14 najbliższych dni mocno poddaj go testom np. w AIDA64 Podkladka jaka mam na oku to Enermax Aeolus Pure Podkładka bardzo dobra chyba że masz trochę smykałki to samodzielnie możesz zrobić nawet wydajniejszą Pamiętaj poza tym o przedmuchaniu np. kompresorem układu chłodzenia żeby nie gromadził się na nich kurz Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 No zobaczymy co bedzie sie dzialo. Az sie boje:-) Cytuj Link to post Share on other sites
Killer1985 10 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Wg.recenzji throtling jest obecny w tym modelu i potrafi zapodać mniej sporo klatek w grach Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Wg.recenzji throtling jest obecny w tym modelu i potrafi zapodać mniej sporo klatek w grach https://www.youtube.com/watch?v=UoXRHexGIok Po prostu gdy układ się przegrzewa stara się ratować przed uszkodzeniem Cytuj Link to post Share on other sites
Killer1985 10 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Dokładnie Mogliby dopracować układ chłodzenia eliminując problem throttlingu W końcu to gameingowy lapek Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 nie to nie jest gamingowy lapek, to laptop multimedialny - jest to często mylone pojęcie zwłaszcza przy modelach od lenovo z serii "Y" Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 kubsztix podrzuć ten test obciążeniowy Cytuj Link to post Share on other sites
Killer1985 10 Napisano 17 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 nie to nie jest gamingowy lapek, to laptop multimedialny - jest to często mylone pojęcie zwłaszcza przy modelach od lenovo z serii "Y" A le throttling jest faktem czy gamingowy czy multimedialny Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A le throttling jest faktem czy gamingowy czy multimedialnyA który z obecnie nowych laptopów o podobnych parametrach ich nie ma? Cytuj Link to post Share on other sites
Killer1985 10 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 A który z obecnie nowych laptopów o podobnych parametrach ich nie ma? Modele z i5 Cytuj Link to post Share on other sites
14r33k 272 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Mogliby dopracować układ chłodzenia eliminując problem throttlingu Raczej mogliby dać mocniejszy zasilacz, bo temperatury są OK. Cytuj Link to post Share on other sites
happysc 138 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Modele z i5Czyli według ciebie i5 to podobny konfig do i7? Spójrzcie na modele od Asusa czy acer'a każdego trapi throttling a producenci dalej robią co raz to cieńsze laptopy. Cytuj Link to post Share on other sites
Killer1985 10 Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Czyli według ciebie i5 to podobny konfig do i7? Spójrzcie na modele od Asusa czy acer'a każdego trapi throttling a producenci dalej robią co raz to cieńsze laptopy. W złą stronę to idzie i poprawy nie widać... Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) kubsztix podrzuć ten test obciążeniowy Nie bylo mnie troche.Czy to normalne, ze temperatury lekko skacza? Powiedzmy nagle o kilka stopni , pozniej wraca i za jakis czas podskoczy znowu o klika i tak caly czas. Po 15 minutach testu: http://imageshack.com/a/img901/5485/U6s21X.jpg Edytowane 23 Lutego 2015 przez kubsztix Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Jak byś tak wg. moich instrukcji zrobił i wrzucił zrzut z wszystkich zakładek najlepiej na GoogleDrive, DropBox lub tp. Edytowane 23 Lutego 2015 przez fxjerzy Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Niektorych rzeczy nie mam do wyboru jak u Ciebie, ale co tam bylo to pozaznaczalem. Ile czasu ma trwac to minimum? Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Minimum godzina jeden test a najlepiej 2 godziny. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ściągnij klucz do dema CPU jakieś np. 15min potem CPU+GPU 20min https://www.youtube.com/watch?v=H4T0ktDdBJ0 Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Mam klucz, ale i tak niektorych rzeczy niema. Zrobie jak piszesz fxjerzy i wrzuce na google drive. Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Mam klucz, ale i tak niektorych rzeczy niema. Nie wiem naprawdę gdzie popełniłeś błąd przeczytaj jeszcze raz Cytuj Link to post Share on other sites
kubsztix 1 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) Chodzi mi konkretnie o to, ze np. w zakladce FANS nie moge wybrac CPU, GPU, CHASSIS#1 CHASSIS#2, klikam na pasek i nic nie mam do wyboru. Mam wersje extreme kupiona Edytowane 23 Lutego 2015 przez kubsztix Cytuj Link to post Share on other sites
fxjerzy 166 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Oczywiście wybierasz tylko co masz, bo nie to że nie mozesz wybrać nie masz takiej pozycji po prostu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts