parasite_11 0 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam, mam już swoje lata i pasję grania muszę pogodzić z pracą zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej myszki. Jestem praworęczny, cena nie gra w zasadzie roli ( do 500-600 zł ). Czekam na porady, bo spieszy mi się trochę ( kasa może przepaść i nie będę mógł sobie pozwolić na zakup ). Docenię każdą UARGUMENTOWANĄ odpowiedź - zdania "kupują tą bo jest za******a" średnio mnie interesują Zależy mi na: - dosyć cichej pracy klawiszy - fajnie jakby była bezprzewodowa - dobrze działające kółko ( fajnie, żeby mogło pracować w trybie szybkim - czyli bez blokady ) - miała opcję zmiany DPI w locie - co najmniej 7 przycisków ( im więcej tym lepiej - przyda się w pracy ) Cytuj Link to post Share on other sites
DemroPL 8 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Nie żeby coś ale gdybyś jeszcze wypełnił wzór : § Budżet: § Jakiej myszki obecnie używasz: § Jaką masz obecnie podkładkę: § Z jakich wartości DPI korzystasz: § Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: § W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): § Ile przycisków używasz w myszce: § Chwyt: § Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): § Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka: § Dlaczego chcesz zmienić mysz: § Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): Mielibyśmy lepsze i szersze informacje co do konstrukcji jaką ci polecić Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Ok, racja - już nadrabiam: § Budżet: do 500-600 zł § Jakiej myszki obecnie używasz: no name, za 50 zł § Jaką masz obecnie podkładkę: nie posiadam § Z jakich wartości DPI korzystasz: 1600 § Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: brak danych § W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): batellfield 3/4 i CS § Ile przycisków używasz w myszce: 5 § Chwyt: całą dłonią § Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 122 § Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka: § Dlaczego chcesz zmienić mysz: aktualna zgubiła się § Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): - dosyć cichej pracy klawiszy - fajnie jakby była bezprzewodowa - dobrze działające kółko ( fajnie, żeby mogło pracować w trybie szybkim - czyli bez blokady ) - miała opcję zmiany DPI w locie - co najmniej 7 przycisków ( im więcej tym lepiej - przyda się w pracy ) Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Logitech G502 na pewno spełni Twoje oczekiwania. Świetny sensor, kilka dodatkowych przycisków, genialny scrool. Ewentualnie Roccat Kone XTD choć ma mniej przycisków (i brak opcji bezoporowego scrolla). Z bezprzewodowych to chyba tyko Logitech G602 i Logitech G700. Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Logitech G502 na pewno spełni Twoje oczekiwania. Świetny sensor, kilka dodatkowych przycisków, genialny scrool. Ewentualnie Roccat Kone XTD choć ma mniej przycisków (i brak opcji bezoporowego scrolla). Z bezprzewodowych to chyba tyko Logitech G602 i Logitech G700. Czyli zupełnie nie błądziłem, bo za tymi modelami się też rozglądałem. Gdyby nie kabel w g502 to brałbym od razu. A co z sesnei od steelseries ?? bo też przeszło mi to prze głowę Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Moim zdaniem takie rozmieszczenie przycisków jak w sesnei jest fatalne. W logitech jest to zrobione dużo lepiej. Sam design Logitech też ma dużo lepszy. To jest oczywiście moja subiektywna opinia, znajdą się na pewno tacy, którym taki układ przycisków będzie pasował. Proponuję Ci przejść się do Media Markt lub Saturn i wymacać kilka myszek . Ja ostatnio testowałem właśnie w ten sposób Logitecha G502 i moim zdaniem jest naprawdę bardzo wygodna. Tym bardziej jeśli chwytasz myszkę całą dłonią. Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Powiem szczerze, że jeżeli grasz w kilka gier nie tylko w fps`y, a do tego dochodzi komfort codziennego użytkowania, ewentualnie praca z grafiką to ja polecam logitecha. Dlaczego? Moim zdaniem produkty logitecha są bardzo dobrze i trwale wykonane w porównanie do np produktów steelseriesa no i oczywiście w razie jakichkolwiek problemów serwis i wsparcie jest na naprawdę wysokim poziomie. Jeżeli natomiast bardziej stawiasz na komfort grania w wybrany tytuł np CS albo BF to nie polecam myszki profilowanej z uwagi na słabe rozłożenia środków ciężkości. Wtedy pomyśl nad jakimś steelseriesem np. Kolejna sprawa to sprawa sensora i tu tak samo: jak do ogólnego użytku + pracy z programami ewentualnie gierki inne niż skilowe fps`y to polecam sensor laserowy np 9500,9800. Jeżeli natomiast skupiasz się bardziej na tych grach co podałeś to szukaj dobrej optyki bo z laserami bywają problemy z prędkościami max kursora. Podsumowując jeżeli ogólny użytek, dobre wykonanie, dobra rolka z możliwością zablokowania/odblokowania i sensor laserowy + myszka stosunkowo cięższa oraz wyprofilowana, z którą dobrze się współpracuje w mid i high sensie bierz logitecha. Jeżeli skupiasz się na graniu w fps bardziej na poważnie to weź steelseriesa np sensei. Za czasów studenckich pracowałem w internetowym sklepie ze sprzętem więc miałem w łapie i używałem praktycznie każdej myszki czołowego producenta dlatego mogę obiektywnie stwierdzić, że w skilowych grach FPS, jeżeli ktoś chce osiągnąć coś więcej niż tylko bieganie i strzelanie 4fun nic nie przebija flagowych pruduktów od SS. Natomiast dla ogólnej wygody i komfortu tj duża liczba profilów, blokowane rolki, praca z grafiką i tym podobne duperele + niezawodność i bardzo dobry serwis i wsparcie tylko Logitech //EDIT: Tak jak kolega wyżej rozmieszczenie przycisków w sensei to doskonały przykład tego, że to jest kiepska myszka dla ogólnej wygody i robienia czegoś bardziej ambitnego niż granie nałogowo w jeden czy dwa strzelankowe tytuły Ja bym wybrał produkt od logitecha na chwilę obecną ale ja to ja. Idz sobie do media markt i tam możesz przypasować niektóre topowe myszki logitecha, sam zobaczysz czy leża dobrze w łapie, czy odpowiada rolka itp. Jeszcze odnośnie podkładek. Jeżeli nie masz super wymagań co do poślizgu, a sądząc po tym co pisałeś nie masz to weź sobie a4tech`a 500mp np jezeli chcesz dużą podkładkę i masz tyle miejsca na biurku bo to fajna zrównoważona podkładka nie za szybko nie za wolna a cena to śmieszne 15-20 zł Jak masz konkretne wymagania to napisz coś się pomyśli. Z a4tech nie miałem problemu na żadnym sensorze i to samo będzie zapewne z QCK od SS (tylko że cena 2-3x taka), te wszelkie cuda z hybratexu i innego wymyślnego materiału dosyć szybko tracą właściwości (np qpad ct po miesiącu już był starty i nie miał takich poślizgów jak pierwsze kilka dni... a i ceny też z kosmosu) Edytowane 10 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 wow ! super konkretne odpowiedzi ! wielkie dzięki g502 macałem i rzeczywiście od razu przypadła mi do gustu, tylko ten kabel ..., ale chyba go jakoś przeżyję . co do podkładki to wyczytałem, że najlepsze to: zowie g-tf rough i tesoro aegis ... Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Na koniec proponowałbym jeszcze rzucić okiem na Func MS3-R2, Mionix Naos, Albo Avior, Roccat Kone XTD, Corsair M95, Jeżeli poszukujesz myszy która pełni funkcje zawodową jak i do gry to powinieneś zobaczyć Funca. Przy długich godzinach spędzonych w pracy jak i na rozrywce mysz ta oferuje naprawdę wyśmienity komfort. Ludzie którzy ja zakupili mówią wprost.Że ciężko się z nią rozstać. Miałem okazję ja trzymać w dłoni i przyznam że ergonomia jest niepowtarzalna w tym przypadku. A poza tym mysz mieści się w kwocie 300zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Jak widzę posty o wyższości symetrycznych myszek nad profilowanymi, to mnie coś strzela. Logitech G502 będzie ok, jeśli lubisz cięższe myszy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 To tylko propozycja w ramach pozyskania punktow odniesienia. Wielu ludzi ktorzy zetkneli sie z Funciem nie moga sie opanowac jaki jest wygodny. Tymbardziej biorac pod uwage fakt iz poszukujacy pracuje jak i gra zarazem. Nie mowie ze Logitech jest zly ale dzis rynek oferuje tyle mozliwosci ze warto sie rozejzec do okola w ramach orientacji co jest dobre pod indywidualne wymogi. Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 To tylko propozycja w ramach pozyskania punktow odniesienia. Wielu ludzi ktorzy zetkneli sie z Funciem nie moga sie opanowac jaki jest wygodny. Tymbardziej biorac pod uwage fakt iz poszukujacy pracuje jak i gra zarazem. Nie mowie ze Logitech jest zly ale dzis rynek oferuje tyle mozliwosci ze warto sie rozejzec do okola w ramach orientacji co jest dobre pod indywidualne wymogi. Trudno się z tym nie zgodzić, fajnie jest móc zapoznać się z większością sprzętów które spełniają moje wymagania O tym Funcu nawet nie słyszałem, ale właśnie oglądam / czytam recenzje i muszę powiedzieć, że bardzo mocno się nad nią zastanawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nawet na Benchmarku jest sporo informacji na jego temat. Poza tyn zawsze mozna wlaczyc sobie Youtuba i zapoznac sie z nim w formie video. Pozostali kandydaci tez wypadaja dobrze nawet wyzej wymieniony Logitech. Jest spro info na jego temat nawet tutaj na forum warto poczytac. Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 znalazłem chwilę czasu i przejrzałem większą część forum - to co zostało to większy mętlik w głowie, bo pojawiła się opcja zwana Tyon. Dużo przycisków przydatnych do pracy w biurze, kształt dla średnich / dużych dłoni. Z g502 wygrywa liczbą przycisków, ale przegrywa rolką ... ;/ Kto ma Tyona to pisać o odczuciach Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Jezeli jest na to fundusz to smialo mozna brac:) Spokojnie nie spiesz sie z kupnem rozejrzyj sie w kwestii myszek ktore z Towjego punktu widzenia maja zastosowanie najbardziej odpowiadnie. Wrzuc je wszystkie do jednego wora sprawdzic na Youtubie jak sie przedstawiaja z video perspektywy i wtedy bedzie latwiej dokonac wyboru. Czasami cena nie jest wyznacznikiem dobrych produktow.Ale Roccata jak najbardziej polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) z tym, że w jednej recenzji napisane jest, że występuje interpolacja, a w drugiej, że nie odczuje jej 99,99% ludzi ... piszą też, o niemożliwości ustawienia mocy podświetlenia, które ponoć w nocy nieźle daje po oczach. I o głośnych przyciskach ;/ jeśli ktoś testował tą mysz, to dajcie znać ! byłem rozglądnąć się w saturnie. Jeśli chodzi o dopasowanie do dłoni, to sytuacja się przedstawia tak: 1. g7002 i kone xtd 2. tyon 3. g502. wziąłbym kone gdyby nie mała ilość przycisków i dlatego co raz mocniej zastanawiam się nad tyon. Leży prawie idealnie. Światło, rzeczywiście jest dosyć jaskrawe i może być problem z nocnym graniem, kółko ciche, a kliki chyba standardowo - ani za głośno, ani za cicho, choć w sklepie trudno to ocenić. Jeśli ktoś zna jeszcze + i - tyona to dajcie znać - przed zakupem chce widzieć jak najwięcej Edytowane 11 Lutego 2015 przez parasite_11 Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Jak widzę posty o wyższości symetrycznych myszek nad profilowanymi, to mnie coś strzela. W takim razie nie masz pojęcia o graniu w low sensie, gdy okazuje się, że podkładka 45 cm jest zbyt mała. na poziomie wyższym niż radosne strzelenie sobie kilu fragów na jakimś ffa. Chociaż dla większości osób, które preferują mid sensa albo wyżej różnicy zapewne nie będzie Do tego dochodzą jeszcze inne czynniki chociażby takie jak sam chwyt i sposób poruszania myszką (samym nadgarstkiem, samym przedramieniem, albo i nadgarstek i przedramię) Edytowane 11 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Czasem zdarzało mi się grać z czułością >50 cm/360, więc chyba jednak wiem. Skoro już tak sugerujemy się "pro", to czemu tak duża część sceny CS GO używa profilowanych DA i Rivali, ba, i to z czołowych teamów? Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie chcialbym byc zle zrozumiany i zaznaczam nie twierdze ze DA oraz Rival to zle myszy, lecz w przypadku eventow czy tego typu rozgrywek glownymi sponsorami sa wlasnie producenci akcesoriow dla graczy. Jest to glownie sfera marketingowa. Profesjonalny gracz nie potrzebuje myszy za 300zl, klawiatury podswietlanej czy sluchawek 7.1 Bez wzgledu na to co oni dostana do reki poprostu beda tym grali jak by bylo to stworzone pod nich. To jest wlasnie PRO. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 No niekoniecznie. Trudno będzie osiągać dobre wyniki, jeśli mysz będzie niewygodna. Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Oczywiscie zgadzam sie z tym. Fakt iz PRO gaming tez dzieli sie na dwie grupy. Ci ktorzy ida w kierunku szczytu i ci ktorzy juz tam sa. Fakt ze w obu przypadkach poziom umiejetnosci jednych jak i drugich jest bardzo wysoki. I to ten wlasnie poziom okresla tych ludzi mianem profesjonalistow, bo to nie sprzet stanowi o ich sukcesie,lecz nabyte umiejetnosci bo bez nich, ten sprzet jest nic nie wart. Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 no, no ... my tu gadu, gadu, a jutro muszę się zdecydować ! sensor tyona 9800 to jakaś lipa ? Użytkował ktoś dłużej tą mysz ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie moge sie wypowiadac w temacie Tyona ale mam Kone XTD i powiem tylko nic dodac nic ujac. Ostatnio pisalem tutaj z kims na temat Tyona bo zoatal on zakupiony i z tego co kolega pisal a mial stycznosc z Kone XTD, mysz jest jego zdaniem super. Cytuj Link to post Share on other sites
parasite_11 0 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie moge sie wypowiadac w temacie Tyona ale mam Kone XTD i powiem tylko nic dodac nic ujac. Ostatnio pisalem tutaj z kims na temat Tyona bo zoatal on zakupiony i z tego co kolega pisal a mial stycznosc z Kone XTD, mysz jest jego zdaniem super. czytałem chyba ten wątek. co do kone to racja - w dłoni leży super, ale jak już wspominałem przycisków mało. p.s. a mistrz ( sądząc po cenie ) taki jak ten - Razer Ouroboros ... taki chyba mercedes wśród myszek co ? ma dużo przycisków ( ponoć 11, choć ja naliczyć potrafię tam 8 ) i jest bez kabla - wszystko to co chciałem... Cytuj Link to post Share on other sites
Akcedi 159 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 No ja bym tego nie btal. Bardziej Logitech g602 jezeli mnie pamiec nie myli. Albo bardzo wygodny Func. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts