ksalM 1 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Cześć wszystkim! Szukam jak najtańszego używanego wyświetlacza który ma dobre rzeczywiste kąty widzenia tak żeby patrząc na niego od dołu widziało się normalny, niezmieniony obraz. Podłącze do niego przez złącze dsub vga dekoder satelitarny. Więc chyba musi mieć HDCP. Dobrze jakbym mógł podłączyć tez pc, przez drugie vga (lub złącze dvi obsługujące przejściówkę dvi-vga). Nie panorama. Im taniej tym lepiej - liczę na około 200zł. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 cały ten post to jeden wielki oksymoron Cytuj Link to post Share on other sites
FightMaker 76 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Takie rzeczy tylko w erze. Zwiększ budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Drachenfeles Twój post czym jest, bo nie pomocą? Wiem że to wyzwanie. Gdybym kupił wyświetlacz za 1000 to każdy będzie dobry. Nie o to chodzi. Liczę na praktyczną radę - mam taki monitor, kąty dobre, kupuj. Chcę używany. Na allegro jest sporo takich, tez poleasingowych. Oczywiście teoretyczne rady też z miłą chęcią przyjmę. Zależy mi tylko na poprawnym obrazie pod kątem, to aż tak wiele? Nie piszę o super jakości - teraz mam monitor tn dell 1908 ftp. FightMaker do ilu byś proponował? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Wiem że to wyzwanie wyzwanie zakłada, że coś jest możliwe, ty chcesz niemożliwego i nie rozchodzi się o budżet bo nawet za 10k nie ma takiej magii, która sprawiłaby, żeby standard cyfrowy działał analogowo Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Nie rozumiem o czym piszesz. edyt Że za 10k nie kupię takiego monitora? Trolujesz czy o drogę pytasz? Poważnie to chyba musiałeś mnie nie zrozumieć. Edytowane 10 Lutego 2015 przez ksalM Cytuj Link to post Share on other sites
FightMaker 76 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) drachenfeles ma na myśli, że obraz jest przesyłany w Twoim przypadku analogowo przez dsub, a powinien być cyfrowo przez np. DVI. Przejściówka nie zmieni tego. Edytowane 10 Lutego 2015 przez FightMaker Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Ale co to właściwie miało by mieć do rzeczy? Nic. Co to znaczy "powinien"...? Dziś tak przesyłam obraz do swojego della 1908fpt i działa. Z dekodera sat i z pc. Więc chcecie mi napisać że na lepszym monitorze działać nie będzie? Mam wrażenie że toczymy dyskusje na jakiś poboczny temat. Ciągle też istnieje szansa że mnie nie rozumiecie. Może wyjaśnię z tym vga: mam dekoder satelitarny ( ma też głowice naziemną ) który ma wyjście m.in. hdmi (ma też analogi, np scart). Najpierw chciałem go podłączyć kablem hdmi - dvi , niestety okazuje się że system (na którym pracuję) w tym dekoderze czegoś takiego nie obsługuje (wiem dziwne). Kupiłem na allegro przejściówkę hdmi - vga i ona działa. Wpięta w wejście vga w monitorze. Czy powyższe coś Wam wyjaśnia? Jeśli chodzi o "lub złącze dvi obsługujące przejściówkę dvi-vga" to jak napisałem jako opcja, dobrze by było, ale nie musi. Mam w karcie graficznej taką przejściówkę (z dvi do vga) i działa, czy działała by przy monitorze ( z vga do dvi)- nie wiem. ***EDYCJA: Nie mogę edytować pierwszego postu. Z tematu nic dla mnie nie wynika. Zostawiłbym tylko: "Szukam jak najtańszego używanego wyświetlacza który ma dobre rzeczywiste kąty widzenia tak żeby patrząc na niego od dołu widziało się normalny, niezmieniony obraz." i najlepiej (czyli niekoniecznie - proponujcie inny budżet) "liczę na około 200zł. :P" Niestety nie mogę tego zrobić. Sprawa (chyba) podłączenia Wam skomplikowała temat, więc ja sobie go sam podłącze . Można by ten temat tak przerobić, założyć taki nowy (nijako drugi) temat (nie wiem czy mogę?), lub ten usunąć zastępując skorygowanym. Czekam na sugestie moderatora. Edytowane 11 Lutego 2015 przez ksalM Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 na chwilę obecną istnieją dwa rozwiązania, które umożliwiają takie "widzenie pod kątem" jest to technologia PDP (czyli inaczej mówiąc plazmowy TV) oraz monitory ciekłokrystaliczne wyposażone w panel S-PLS szajsunga, obie opcje nawet w wersji używanej poza zakładanym budżetem, inne współczesne i dostępne rozwiązania nie spełnią tego kryterium, natomiast pozostaje jedno rozwiązanie wprawdzie niewspółczesne, ale spełniające warunek, czyli wyświetlacz CRT (czyli kineskopowy) za 200zł możesz kupić niegdyś wysokiej klasy drogi monitor choćby graficzny, będzie to sprzęt zjechany praktycznie do zera, ale tak długo jak kineskop działa będzie służył, innego rozwiązania nie widzę Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 12 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Dzięki że się odezwałeś! Nie wątpię że o monitorach wiesz więcej ode mnie (w końcu jesteś moderatorem tu) ale nie bardzo chce mi się wierzyć (bez obrazy) że takiego nie znajdę (wiadomo chciejstwo). "Dobre rzeczywiste kąty widzenia" można to różnie zrozumieć i może stąd mój kłopot!? Nie chcę stać z boku monitora i widzieć ładnego obrazu - nie chcę tak dużego widzenia. Postaram się doprecyzować: dobrze by było mieć dobry widok mając oczy na poziomie dolnej krawędzi monitora przy oddaleniu ok 30cm. Czyli jeśli dobrze rozumiem (patrząc na wprost oczy w "środku" monitora= 90stopni, całkowicie z boków = 180st) ponad 135stopni. Pewnie coś pomyliłem i będzie Mam kilkuletni płaski telewizor (32") - i on dla mnie ma przyzwoite kąty! Teraz nie napiszę jaka technologia (zdaje się że lcd a nie plazma), model. Kilka lat temu nowy kosztował koło 1000, pomyślałem czemu teraz mniejszy panel ok 19" nie miał by być za 200... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 12 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 uhum, w takim razie sprawa wygląda tak: używka na IPS optymalnie z przed 2010 jeszcze na katodach, nie LED'ach, ciężko będzie wydłubać ale przy odrobinie szczęścia i samozaparcia znajdzie się coś prędzej czy później, nie ograniczaj się do małych przekątnych, natomiast nie ukrywam nawet takie stare używki potrafią kosztować po 4 stówki Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Na allegro w dziale "Monitory LCD" gdy zaznaczam technologię IPS jest ponad 200sztuk z cenami od kilkudziesięciu zł. Nie chce mi się wierzyć że aż tak staniały i było by aż tak dobrze. http://allegro.pl/monitory-monitory-lcd-4371?a_enum[1238][4]=4&counters=1&order=p Może zamęt tu wprowadza podział allegro na monitory lcd i led - może jest nieprecyzyjny, czy niewłaściwy. Nie wiem czy one (te najtańsze) są z kryształów (ccfl) czy może już ledy. Led to nowsza technologia więc powinna być droższa = tańsze to ccfl. Możliwe żeby się nadawały? Jak sprawdzić czy monitor jest ccfl? Co powiesz o HP LP2065? http://allegro.pl/hp-lp2065-2xdvi-5xusb-ecodisplay-bez-wad-fv-gwaran-i5087354013.html Wpisując w allegro ccfl mam 36 wyników ( w kategorie jak powyżej) najtańszy już 300zł. Ale mało kto wpisuje tak szczegółowe informacje. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 poradnik jest podpięty w celu zapoznania się z tymi wszystkimi pojęciami dla ułatwienia dodam, że monitory produkowane przed 2010 były w zdecydowanej większości na katodach Co powiesz o HP LP2065? niezła opcja Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Przeczytałem Twój FAQ. Super rzecz. Przyznaje: cały dopiero teraz, wcześniej pobieżnie i o typach matryc. O ccfl i led czytałem (też u Was) to: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/CCFL_vs_LED_-_roznice,_korzysci_i_testy_praktyczne-4033.html "Monitory LED są również panelami LCD" stąd moje słowa o podziale na allegro. Wracając do mojego monitora, jeśli masz chwilę żeby przejrzeć aukcje, któryś jest lepszy od wskazanego przeze mnie, którego Ty byś polecił? Pisałem o 200, jeśli warto dołożyć 50 czy 100 proszę pisz. http://allegro.pl/monitory-monitory-lcd-4371?a_enum[1238][4]=4&counters=1&order=p Edytowane 13 Lutego 2015 przez ksalM Cytuj Link to post Share on other sites
montex 30 Napisano 15 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Możesz rozważyć kupno uchwytu w stndardzie VESA, który umożliwi zmianę (i to konkretną) położenia, po prostu mógłbyś go solidnie odchylić w dół, tak aby monitor był 'na wprost' oczu. Z tańszych np. ART L-01. Cytuj Link to post Share on other sites
ksalM 1 Napisano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Myślałem nad ramieniem, ale ten monitor, którego teraz mam nawet do tego ma kąty za słabe. Mądrowałem się że sobie sam podłącze ale niestety mam kłopot: nie wiem czy ten HP LP2065 ma HDCP? Tzn. najprawdopodobniej nie ma. Nie jestem pewien czy mi to HDCP jest konieczne, potrzebne? Podłączenie będzie dość specyficzne: z tunera sat do wyjścia HDMI -> konwerter z HDMI do VGA DSUB -> przejściówka VGA-DVI -> monitor. HP LP2065 ma mieć gniazda DVI-I dual link, czyli ok? Będzie obraz, będzie HD? Konwerter taki jak ten: http://allegro.pl/adapter-konwerter-kabel-hdmi-hd-vga-d-sub-audio-i5075787630.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts