SupCore 5 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak w temacie ale jako, że nie posiadam przejściówki mam zmiar zrobić to domowym sposobem (lutownica i cyna). Mam: wentylator zephyr 120mm z kabelkiem i końcówką 3 pin oraz przejściówkę z karty graficznej - 2x molex męski na 6 pin PCI. Teraz pytanie czy wystarczy to zlutować w następujący sposób tj czarny z czarnym, żółty z zółtym i hmm no właśnie z molexa zostaje mi czerwony trzeci kabelek a z wentylatorka szary Rozumiem, że to to samo? Podsumowując: Czarny z czarnym, żółty z żółtym, czerwony z szarym? Będzie to dobrze śmigało? Bo nie wiem czy ma sens zamawiać specjalnie przejściówkę i czekać kilka dni płacąc za wysyłkę 2x więcej niż sama przejściówka Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 O ile kolory nie są pomylone, to: Czarny z czarnym, żółty z żółtym - pełna prędkość (12V) obrotowa wentylatora. Czarny z czarnym, żółty z czerwonym - niższa prędkość (5V), możliwe też, że wcale nie ruszy. Wtyczka 3pin: http://www.marnscda.com/Guide/3Pin12vMB.jpg Sensor, szary - tachometr, podaje sygnał rpm i w tym przypadku zostaw go samego w spokoju. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Ok dziękuję kolego. + rep dla Ciebie. Cytuj Link to post Share on other sites
CleVer 16 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Czarny+ czarny; żółty+ żółty=12 V Czarny+ czarny; żółty+ czerwony=7 V Czarny+ czerwony; żółty+ żółty=5 V(może nie ruszyć) Edytowane 9 Lutego 2015 przez CleVer Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Dobra działa teraz jeszcze pytanie gdzie lepiej go umieścić na frocnie budy? Na samym dole czy raczej na środku? Buda brutus m23. 3 wentylator zamówiony i będę myślał gdzie go zamontować jak dotrze albo góra obudowy wyciągający albo drugi na front. Ale zanim dotrze zastanawiam się w którym miejscu teraz będzie najlepszy efekt dla karty graficznej. http://i58.tinypic.com/2d77u9x.jpg Edytowane 9 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
CleVer 16 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Przód, tył i góra najlepiej Jakie masz chłodzenie na cpu? Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Spartan PRO HE 924, kupiłem tylko po to żeby było ciszej bo procek i5 3350p nawet na boxie był stosunkowo chłodny pod obciążeniem a teraz to już w ogóle jest lodowiec Jedynie temperatura na grafice msi gtx 970 w stresie 75 stopni ale myślę, że wentyle z przodu budy i zamknie się w 70 stopniach Edytowane 9 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
nad30 35 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Mam idętycznego procka jak i chłodzenie. Z czego zamieniłem orginalnego wiatraka na cichszy ZEPHYR 92, a ten orginalny leży i tak się zastanawiam czy warto pakować jako dodatkowy. Zapinki są procka mam podkręconego na 3700 i tak jest w sumie zimny chyba 60 stopni max. Może kolega coś doradzić czy warto to robić ? Edytowane 9 Lutego 2015 przez nad30 Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) UWAGA: Małe sprostowanie odnośnie kabelków! W wentylatorze miałem zółty,czerwony i czarny a nie tak ja kwcześniej pisałem (po prostu w słaby świetle tak mi to wyglądało.) Czerwony z wentyla to 12V Żółty z wentyla to regulacja obrotów Czarny z wentyla to masa. Prawidłowe podpięcie, żeby wiatraczek działał na napięciu 12V jest następujące: Czerwony z wiatraka do żółtego z molexa Czarny z wiatraka do czarnego z molexa. Inna kombinacja na uzyskanie 5V to: Czerwony do czerwonego, a czarny do czarnego: Co do postu powyżej to oglądając to http://chlodzenie.net/reviews/jak-poprawnie-wentylowac-obudowe-komputerowa/4/myślę, że warto. Sam mam zamiar uruchomić wszystkie możliwe sloty na wentylatory w mojej budzie nie dlatego, że jestem maniakiem chłodu ale z czystej ciekawości ile w moim wypadku da się zbić tempy z podzespołów tym bardziej, że pod koniec roku może początek przyszłego planuję wymianę procka na intela 6 generacji + po wymianie zasilacza będę chciał wykręcić kartę Dlatego uważam, że w moim przypadku dobry przepływ się opłaci na przyszłość Edytowane 9 Lutego 2015 przez SupCore Cytuj Link to post Share on other sites
nad30 35 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 (edytowane) Dzięki za konkretną pomoc. Jutro podłanczam drugiego wiatraka i potestuję o ile mniej spadnie chłodzenie podkręconego procesora.Jeśli nie wiele to da, to powrót do ciszy i spokoju Edytowane 9 Lutego 2015 przez nad30 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts