yogurth 0 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam.Otóż mam pewien problem z instalacją windowsa 7 64bit. Wczoraj chciałem sobie go przeinstalować, wszystko poszło ok, włożyłem płytkę ze sterownikami od płyty głównej, zainstalowałem je po czym jak to w zwyczaju należało zresetować kompa. Po ponownym uruchomieniu, płytka cały czas znajdowała się w napędzie i przez to uruchomiony został program Xpress Recovery 2, w którym nie wiem czemu nacisnąłem reboot. Po tym komputer ponownie się zresetował i nie może się włączyć. Przy ponownej próbie instalacji W7 instalator nie widzi dysku. Zmieniałem w biosie ustawienia na ahci/raid/ide i nic to nie dawało. Wkladałem także płytkę od płyty głównej aby dograć sterowniki ale niestety wyskakuje, że nic nie znalazł. Potrzebuję pomocy.Płyta główna to : gigabyte GA-M720-US3dysk: samsung 500gb SATA2 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 W bios dysk widać? Cytuj Link to post Share on other sites
yogurth 0 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 tak na ustawieniu IDE bios widzi dysk. Szperałem właśnie po płycie ze sterownikami z płyty głównej i znalazłem coś ale po zainstalowaniu ich problem jest dalej ten sam. Cytuj Link to post Share on other sites
bololabich 1559 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Sprawdź dysk na innym PC w miarę możliwości bo jeśli to dysk SATA to powinien normalnie działać w trybie AHCI, a skoro go w tym trybie nie widzi płyta to coś jest nie tak... Cytuj Link to post Share on other sites
yogurth 0 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 A jest możliwe, że siadły mi partycje? Bo tak jak mówię, 5 min wcześniej wszystko było ok. Znacie jakiś dobry program, który będę mógł wypalić na usb i skasować aktualne partycje, sformatować dysk i utworzyć nowe? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Partycje możesz zweryfikować uruchamiając kompa z winpe np. z poziomu płyty z Vistą/7/8 (Avira rescue CD podobno także ma taką możliwość) http://www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a13.htmW wierszu poleceń wklepujesz notepad.exe i zyskujesz dostęp do dysku (Plik - Otwórz). Z tego poziomu możesz też użyć diskpart do ewentualnego skasowania partycji. Cytuj Link to post Share on other sites
yogurth 0 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Wszedłem w diskpart żeby skasować aktualne partycje i coś dziwnego. Wcześniej miałem podział podział na C i D ale po wpisaniu list partition pisze, że mam tylko jedną partycję o pojemności całego dysku. Chciałem skasować tę partycję i utworzyć nowe ale po wpisaniu "select partition 1" pisze, że nie wybrano żadnej partycji Nie wiem czy nie pogmatwałem za bardzo tego. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 https://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc738489%28v=ws.10%29.aspxMoże poradnik technetu pomoże. Select disk 1 nie wiem czy nie brakło. Cytuj Link to post Share on other sites
yogurth 0 Napisano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Właśnie tym poradnikiem się kierowałem i wszystko jest ok do momentu wyboru partycji. Mam jedną partycję "Partycja 1" Ale jak wpisuję "select partition 1" wyświetla mi, że nie wybrano partycji. Cytuj Link to post Share on other sites
bololabich 1559 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Spróbuj z gparted (jest też na płytce ubuntu) Cytuj Link to post Share on other sites
yogurth 0 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 W Diskpart wyczyściłem sobie dysk, utworzyłem nową partycję, aktywowałem ją, sformatowałem. Teraz jak uruchamiam komputer z wpiętym USB, na którym mam windowsa nic się nie dzieje. Pierwszy czarny ekran, lecą napisy i po chwili pojawia się napis "missing operating system" Nie wiem czy nie skopałem całkiem tego kompa Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Lepiej dopracuj tego pendrive, czy na pewno jest na nim działająca instalka windy i czy na pewno komp z niego startuje. Cytuj Link to post Share on other sites
yogurth 0 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Działający jest bo już raz startowałem z niego windowsa. Jest też ustawiony jako pierwszy w biosie. Najwyżej sformatuję go, wypalę jeszcze raz windowsa i zobaczę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts