Skocz do zawartości

Instalator w7 nie widzi dysku

Recommended Posts

Witam.
Otóż mam pewien problem z instalacją windowsa 7 64bit. Wczoraj chciałem sobie go przeinstalować, wszystko poszło ok, włożyłem płytkę ze sterownikami od płyty głównej, zainstalowałem je po czym jak to w zwyczaju należało zresetować kompa. Po ponownym uruchomieniu, płytka cały czas znajdowała się w napędzie i przez to uruchomiony został program Xpress Recovery 2, w którym nie wiem czemu nacisnąłem reboot. Po tym komputer ponownie się zresetował i nie może się włączyć. Przy ponownej próbie instalacji W7 instalator nie widzi dysku. Zmieniałem w biosie ustawienia na ahci/raid/ide i nic to nie dawało. Wkladałem także płytkę od płyty głównej aby dograć sterowniki ale niestety wyskakuje, że nic nie znalazł. Potrzebuję pomocy.

Płyta główna to : gigabyte GA-M720-US3
dysk: samsung 500gb SATA2

A jest możliwe, że siadły mi partycje? Bo tak jak mówię, 5 min wcześniej wszystko było ok. Znacie jakiś dobry program, który będę mógł wypalić na usb i skasować aktualne partycje, sformatować dysk i utworzyć nowe? 

Partycje możesz zweryfikować uruchamiając kompa z winpe np. z poziomu płyty z Vistą/7/8 (Avira rescue CD podobno także ma taką możliwość) http://www.hotfix.pl/winpe-konsola-odzyskiwania-systemu-windows-vista-a13.htmW wierszu poleceń wklepujesz notepad.exe i zyskujesz dostęp do dysku (Plik - Otwórz). Z tego poziomu możesz też użyć diskpart do ewentualnego skasowania partycji.

Wszedłem w diskpart żeby skasować aktualne partycje i coś dziwnego. Wcześniej miałem podział podział na C i D ale po wpisaniu list partition pisze, że mam tylko jedną partycję o pojemności całego dysku. Chciałem skasować tę partycję i utworzyć nowe ale po wpisaniu "select partition 1" pisze, że nie wybrano żadnej partycji :D Nie wiem czy nie pogmatwałem za bardzo tego. 

W Diskpart wyczyściłem sobie dysk, utworzyłem nową partycję, aktywowałem ją, sformatowałem. Teraz jak uruchamiam komputer z wpiętym USB, na którym mam windowsa nic się nie dzieje. Pierwszy czarny ekran, lecą napisy i po chwili pojawia się napis "missing operating system" Nie wiem czy nie skopałem całkiem tego kompa :D