matiasplayagain 1 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Witam mam problem mianowicie , dziś spróbowałem podkręcać mojego phenoma , na początku zrobiłem 3,7 ghz bez żadnych problemów więc spróbowałem pójść jeszcze dalej i dać na 4ghz niestety system odpalił sie normalnie lecz w grach wyskakiwał bluescreen co jest równoznaczne z reset komptuera , to samo było na 3,9 , na 3,8 podczas gry po jakimś czasie wyskakiwał błąd z komunikatem "program przestał działąć" na 3,7 również od czasu do czasu coś takiego wyskakuje Mobo: Asrock 970de3 Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 dawej scrina z ustawień biosu Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 http://imgup.pl/di/IAXD/cam00684.jpg Chłodzenie CPU SilentiumPC CPU Spartan LT HE912 Temperatury: Spoczynek - 36-38 Obciążenie 58-60 60 to max przy kilku godzinnym użytkowaniu Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) NB daj x8 masz opcje cpu frequency ? aa bardzo słabe chłodzenie do oc Edytowane 8 Lutego 2015 przez wojciechpiwo Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Witam mam problem mianowicie , dziś spróbowałem podkręcać mojego phenoma , na początku zrobiłem 3,7 ghz bez żadnych problemów więc spróbowałem pójść jeszcze dalej i dać na 4ghz niestety system odpalił sie normalnie lecz w grach wyskakiwał bluescreen co jest równoznaczne z reset komptuera , to samo było na 3,9 , na 3,8 podczas gry po jakimś czasie wyskakiwał błąd z komunikatem "program przestał działąć" na 3,7 również od czasu do czasu coś takiego wyskakuje Mobo: Asrock 970de3 Na moim kręciłem do 4,0 i jakoś hulał bez bawienia się z napięciem a co do OC kolega ma racje, Ja już mam SilentiumPC Fera 2 HE1224 i planuję też przesiadkę na inne. bierz coś z Arctic lub Raijinteka Edytowane 8 Lutego 2015 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Właśnie chodzi o to że temperatury nie są wielkie , jak mówie w spoczynku jest to mniej wiecej 36-38 stopni po godzinej grze np. w gry typu bf 3 , bf 4 czyli dość wymagające temp. nie przekracza 60 stopni , komputer nawet na 4,0 ghz odpala sie normalnie i działa , lecz po jakimś czasie pod obciążeniem wywala poprostu gry jak wyżej "program przestał działać" i to mnie zastanawia , a z napięcie nie chce zbytnio sie bawić bo ta płyta główna też nie jest jakaś swietna do OC , ale wydaje mi sie żę 3,7-3,8 powinno być stabilne nawet bez zmiany napięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Właśnie chodzi o to że temperatury nie są wielkie , jak mówie w spoczynku jest to mniej wiecej 36-38 stopni po godzinej grze np. w gry typu bf 3 , bf 4 czyli dość wymagające temp. nie przekracza 60 stopni , komputer nawet na 4,0 ghz odpala sie normalnie i działa , lecz po jakimś czasie pod obciążeniem wywala poprostu gry jak wyżej "program przestał działać" i to mnie zastanawia , a z napięcie nie chce zbytnio sie bawić bo ta płyta główna też nie jest jakaś swietna do OC , ale wydaje mi sie żę 3,7-3,8 powinno być stabilne nawet bez zmiany napięcia. No to rzeczywiście dziwne jest mogę jeszcze na moim 965 sprawdzić co i jak więc dam ci znać, bo zmieniałem płytę główną i nie testowałem czy mam tak, na poprzedniej mobo mowie wykręcałem 4,0 i nie było problemów. Ale Ja nie z tych co bawią się w podkręcanie dla mnie procek ma być z standardowym zegarem. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 NB daj x8masz opcje cpu frequency ? WTF ? Przecież oryginalnie ten proc ma NB 2000MHz, po co ma obniżać na 1600. W dodatku czerpie wymierne korzyści z OC NB i też warto to podkręcać ale pierw trzeba ustabilizować procek. Cpu frequency multiplier i widać tu wszystko co potrzebne... Co do płyty głównej, słaba do OC ze względu na słabą i nie chłodzoną sekcję zasilania. Nie szalej na niej za mocno i przy tej płycie nie widzę sensu inwestycji w lepsze chłodzenie, bo to dużo nie da. Podaj kod bluescreena, bo są pewne kody dające dużo informacji overclockerom. Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jak mówie bluescreen występował tylko przy OC do 4,0 Ghz , Kody błedu były wtedy 2 BCcode 50 oraz Bccoce b1 . Przy 3,9 oraz 3,8 , poprostu po pewnym czasie użytkowanie mam tu na myśli granie , poprostu gry sie zamykały z kominikatem program przestał działać , temperatury w normanie komputer stabilny. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Temperatury rzędu 60°C to dużo dla phenoma. Temperatura maksymalna wg producenta, to 62°C więc jesteś bardzo blisko granicy. Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Spoko rozumiem , ale temperatura bez OC nie różnie sie dużo są to różnice rzędu 1-2 stopni celsjusza , więc w mojej opinii wądpie żeby to było przyczyną 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Temperatury rzędu 60°C to dużo dla phenoma. Temperatura maksymalna wg producenta, to 62°C więc jesteś bardzo blisko granicy. Mój w stresie ma 48°C. W sumie dobrze mówisz wymiana mobo, wybaczcie nie doczytałem płyty głównej Edit: Właśnie kolego wykonałem dla Ciebie test. Podkręciłem bez żadnych bajer mojego procka do 4,2 i przy graniu w DyingLight temperatura 44 stopnie. Więc polecał bym ci wymiany mobo i chłodzenia. skoro masz taki problem z temperaturą to lipa popatrz czy dobrze chłodzenie zmontowane masz (silentiumPc to kombinatorskie chłodzenie) Sam nawet wyklinam jak demontuje mojego Edytowane 8 Lutego 2015 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Poradnik OC na AM3 (w dalszych postach jest ciąg dalszy) z którego ja z powodzeniem korzystałem bawiąc się z phenomem ii 955be. Na twoim miejscu bardzo ostrożnie bym się bawił z dźwiganiem napięcia, i chyba bym nie przekraczał tego 1.4250V kontroluj również temperaturę sekcji i chipsetu żeby nie usmażyć płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Na 3,6 pracuje stabilnie nawet pod obciążeniem na 3,7 były co jakiś czas problemy , pozostaje tylko pozostawić na 3,6 choć 200mhz wiecej to nie wiem nawet czy jest sens , a wymieniać mobo i chłodzenie mi sie nie opłaca niesetety. Czuje ze jak podniose napięcia to bedzie po płycie głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Na 3,6 pracuje stabilnie nawet pod obciążeniem na 3,7 były co jakiś czas problemy , pozostaje tylko pozostawić na 3,6 choć 200mhz wiecej to nie wiem nawet czy jest sens , a wymieniać mobo i chłodzenie mi sie nie opłaca niesetety. Czuje ze jak podniose napięcia to bedzie po płycie głównej. Ale w standardowym zegarze jaka jest temperatura ?? jeżeli naprawdę masz koło 60 stopni to straci przez temperature na żywotności twój procek a pasta dobrze nałożona ?? jakiej pasty uzywasz do procka ?? bo w idle temperatura ok. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Battlefield jest dość wymagającą grą , bez podkręcania w graniach 55 stopni pod obciążeniem , jak mówie zostawiłem na 3,6 procuje stabilnie nawet pod dużym obciążeniem , ale szczerze to troche sie zawiodłem bo myślałem ze te 3,7 możę 3,8 wyciągnie bez podnoszenie napiecia , a wyszło max 3,6 słabo. A z napięciami myśle ze nie ma sensu sie bawić bo lepiej mieć 3,6 niż spaloną płyte główną Cytuj Link to post Share on other sites
sonek231 73 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ja do Dying Light daje 1.5V napięcie i nic się nie dzieje, temperatury nie szaleją z tym, ze mam Contac29b. Ustaw 1,45V, kontroluj temperatury a będzie git. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Właśnie chodzi o to że temperatury nie są wielkie , jak mówie w spoczynku jest to mniej wiecej 36-38 stopni po godzinej grze np. w gry typu bf 3 , bf 4 czyli dość wymagające temp. nie przekracza 60 stopni , komputer nawet na 4,0 ghz odpala sie normalnie i działa , lecz po jakimś czasie pod obciążeniem wywala poprostu gry jak wyżej "program przestał działać" i to mnie zastanawia , a z napięcie nie chce zbytnio sie bawić bo ta płyta główna też nie jest jakaś swietna do OC , ale wydaje mi sie żę 3,7-3,8 powinno być stabilne nawet bez zmiany napięcia. To że masz 60*C nic nie znaczy bo czujniki w platformie AMx często szwankują. Inna kwestia to fakt ze HE912 to zamiennik boxa jakiego AMD dostarczało do Athlonów... Na 99% to masz problem z temperaturą. Jakie dałeś VCore bo tego nigdzie nie podałeś. Edytowane 8 Lutego 2015 przez mbe13 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Ciapciak 13 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Na jakiejś szajsowej płycie, bez zmiany niczego poza mnożnikiem osiągałem 4.0 na takim phenomie. Może to od sztuki też zależy, nie wiem też skąd te informacje że dla phenoma 60 stopni to dużo. Chłodzenie co prawda fortis, ale płyta była golutka Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jedyne co zmieniałem to CPu frequency multiplier , wiecej nic nie ruszał więc jest ustawione domyślnie , max co moge w tym momencie wykręcić bez utraty stabilności pod obciążeniem to 3,6 Ghz , liczyłem na min 3,7 bez zmiany napięcia ale jednak tylko 200mhz Cytuj Link to post Share on other sites
Wnk12 10 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Na jakiejś szajsowej płycie, bez zmiany niczego poza mnożnikiem osiągałem 4.0 na takim phenomie. Może to od sztuki też zależy, nie wiem też skąd te informacje że dla phenoma 60 stopni to dużo. Chłodzenie co prawda fortis, ale płyta była golutka A proszę Pana! tutaj jest napisane Maxymalna temperatura http://products.amd.com/pages/desktopcpudetail.aspx?id=617&AspxAutoDetectCookieSupport=1 Edytowane 8 Lutego 2015 przez Wnk12 Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jedyne co zmieniałem to CPu frequency multiplier , wiecej nic nie ruszał więc jest ustawione domyślnie , max co moge w tym momencie wykręcić bez utraty stabilności pod obciążeniem to 3,6 Ghz , liczyłem na min 3,7 bez zmiany napięcia ale jednak tylko 200mhz Ustaw sobie 1.45v i jedz do 4.0GHz. Potem sprawdzaj np OCCT 20 minut i VCore o oczko w dół. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 * Chyba mnożnik o oczko w dół Btw, na zdjęciu widać, że już jechał na 1.4250 V, więc dużo nie zyska. Może będzie stabilny na 3,7GHz. Cytuj Link to post Share on other sites
matiasplayagain 1 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 1.4250 było automatycznie ustawione , na tym napięciu całkowicie stabilne jest tylko 3,6 Ghz Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Jeszcze takie pytanie, czy masz wgrany najnowszy bios do płyty głównej ? Poniekąd to również może mieć wpływ na podkręcanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts