Skocz do zawartości

Samoistne resety komputera w spoczynku

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez mulator,

Recommended Posts

Witam.

Mam na drugim komputerze taki otóż problem, a mianowicie komputer restartuje się podczas spoczynku tzn. podczas obciążenia można dowoli testować benchmarkami itp i nic ale wystarczy odejść na godzinkę, półtora i po powrocie i wykonaniu jakiejś czynności np odpalenie przeglądarki komputer się wyłączy po czym od razu wstaje jak by ktoś nacisnął reset na obudowie. Problem występuje 1-2 razy dziennie.

Komputer nowy dopiero poskładany tydzień temu.

i3 4160,

4 GB RAM GOODRAM PLAY

MSI R7 260X

MOBO: H8M-S2PV

Zasilacz: Chieftec GPS-500A8

W czym tkwi problem i od czego zacząć sprawdzać. Wydaje mi się, że nie jest to wina zasilacza skoro wyłącza się w spoczynku. Nie ma żadnego blue screena ani nic po prostu bach i wyłączony.

W dzienniku zdarzeń krytyczne błędy odnośnie nieprawidłowego zamknięcia.

//EDIT:

Zasilacz Chiefteck GPS-500A8 nie Corsair pomyliło mi się bo pisałem z kartki co robiłem wydruk koszyka a potem zmieniłem ostatecznie :)

Aha zasilacz ma tylko jedną wtyczkę zasilającą CPU a na płycie jest gniazdo na 2x 4 pin jednak w instrukcji płyty jest podane, że możne to działać na jednej wtyczce.

Edytowane przez SupCore

W której zakładce w biosie to powinno być albo jak się dokładnie to nazywa możesz podać? Ja mam w power menagment tylko "RC6" opcje ustawioną na disabled i nie wiem czy to o to chodzi :/

Teraz jeszcze pomyślałem o programiku bluescreen viewer, żeby sprawdzić czy jak mnie nie było przy kompie a wróciłem i był po restarcie nie wyrzuciło bluescreena i oto rezultat:

http://images.tinypic.pl/i/00628/22u5gt4s9wh8_t.jpg

3 razy mi wywaliło bluescreena do tej pory. Czy to może mieć powiązanie z problemem ? Bo jak podchodziłem do komputera i się resetował to nigdy blue screena nie widziałem po prostu reset.

Edytowane przez SupCore

nie wyraźnie widzę na tym screenie ale chyba masz bład 0x3b który jest związany z brakiem aktualizacji systemu widnows, brakiem aktualizacji sterowników od grafiki albo uszkodzeniem grafiki. Na początek pobawiłbym sie softwarem ale tak na oko to zasilacz nawala jak dla mnie. 

Ok c6/c7 state zmienione z auto na disabled (wczoraj było już późno, a wszystkie pudła i instrukcje leżały na strychu dlatego nie zajrzałem w nie tylko szukałem po biosie ale dzięki za wskazówkę) i właśnie robi się format dla pewności bo były też problemy z łapaniem czasami urządzeń przez usb...  Po formacie uaktualnię wszystkie sterowniki do najnowszych wersji i poobserwuję co się będzie działo.

Nie pierwszy raz składałem sobie komputer i do tej pory nigdy nie miałem takich problemów :/

Co do samego zasilacza chciałem przemierzyć napięcia ale miernik z przed 10 lat jeszcze z czasów szkolnych odmówił całkowicie współpracy. Tak więc po zmianie w biosie, formacie i aktualizacji jeżeli problem będzie nadal to pierwszym krokiem będzie zakup/pożyczenie miernika i przemierzenie tego chociaż jak pisałem jeżeli jest obciążenie to nic się nie dzieje.

Zapewne warto jeszcze sprawdzić ramy i hdd?

//EDIT

Chciałem podziękować za pomoc. Mija prawie tydzień i drugi komputer nie zaliczył ani jednego restartu po wyłączeniu c6/c7 :) Temat do zamknięcia.

Edytowane przez SupCore
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...