insader 18 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Witam. Od półtora tygodnia mam gtx'a 970. Od dzisiaj temperatury w idle są wyższe niż wcześniej. Na początku miałem około 35, dzisiaj 40/50 - w momencie pisania 45 (i wtedy i teraz wentylatory są na 0 RPM). Po drugie wydajność w grze np CS:GO mam niższą. Kiedyś miałem płynność i klatek około 250/300, teraz około 170/200 i do tego brak wcześniejszej płynności. W benchmarku 3DMark mam wynik 9000, wcześniej miałem więcej. Pamiętam bo w wyniku benchmarka jest pokazany przykład gamingowego pc'ta i wcześniej mój wynik był wyższy od niego a teraz prawie identyczny. Przeinstalowałem sterowniki (ściągałem ze strony nvidii, nie z msi). Wyciągnąłem i wsadziłem na nowo kartę i nadal ten problem. Przez cały dzisiejszy dzień przez chwilę temperatura się unormowała i wydajność też ale tylko na chwilkę. Jak myślicie, czego jest to wina? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Zobacz czy nie masz zainfekowanego komputera jakimś malware. Cytuj Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Skanowałem kompa AVG i czysty. Edytowane 7 Lutego 2015 przez insader Cytuj Link to post Share on other sites
tymoteusz5k 5 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Tak to jest jak sie ma 3.5 gb. (nie no żartuje) Weź zainstaluj jakiegoś innego antywirusa np. kaspersky i wtedy przeskanuj. Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 W benchmarku 3DMark mam wynik 9000, wcześniej miałem więcej wklej ten wynik oraz 1 i 2 zakładke gpu-z Cytuj Link to post Share on other sites
Komandor64 3 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Polecam Malwarebytes Anti-Malware do przeskanowania. I zobacz aktywność karty graficznej na pulpicie. Cytuj Link to post Share on other sites
Goro1990 683 Napisano 7 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Spy Bot i przeskanuj kompa. AdwCleaner też odpal Cytuj Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 wklej ten wynik oraz 1 i 2 zakładke gpu-z benchmark: http://scr.hu/0v37/er8mx gpu-z: http://scr.hu/0v37/mfyb5 http://scr.hu/0v37/uixu3 Co do malware, ściągnąłem podane przez was programy. Skanowałem kilkukrotnie. Znalazło dużo zagrożeń, wszystko usunąłem ale nadal jest ten problem. Na screenie nie widać ale gpu load skacze mi czasem do ~35%. Mam włączoną przeglądarkę z forum.benchmark i z twitchem, steama, cpuid. Teraz podskoczyło do 45% http://scr.hu/0v37/ve9ez Teraz przez dłuższy czas miałem 30-55 % a włączona karta ze streamem. Wychodzi na to, że to chyba jakiś syf na kompie? Cytuj Link to post Share on other sites
dam111111 522 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 wynik masz jak najbardziej ok .Co najwyzej ci sie przekasowało oc i5 Cytuj Link to post Share on other sites
insader 18 Napisano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 CPU jeszcze nie podkręcane a wynik na pewno nie jest ok Cytuj Link to post Share on other sites
Głowa 216 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wynik jest ok jak na tą kartę i procesor, faktom nie zaprzeczysz. Tak samo ja mam podobny przy podobnej konfiguracji. Jak ie sugerujesz wynikami około 12 tysięcy to są one na kręconych kartach i procku. Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Kolego a jakie masz temperatury w stresie? Ja mam tą kartę od wczoraj i grając w Tomb Raidera 2013 w FHD i na ultra po kilku godzinach karta rozgrzała się do 75 stopni. Tymczasem na testach, które widziałem nie przekraczało raczej 70 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
alladen 19 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Kolego a jakie masz temperatury w stresie? Ja mam tą kartę od wczoraj i grając w Tomb Raidera 2013 w FHD i na ultra po kilku godzinach karta rozgrzała się do 75 stopni. Tymczasem na testach, które widziałem nie przekraczało raczej 70 stopni. Wszystko zależy od firmy i jej chłodzenia,a także od obudowy i temperatury np. W pokoju. Cytuj Link to post Share on other sites
SupCore 5 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wszystko zależy od firmy i jej chłodzenia,a także od obudowy i temperatury np. W pokoju. Też tak podejrzewałem tym bardziej, że u mnie w domu ogrzewanie jest tak sprawne, że przy dużych mrozach za oknem w pokoju jest 26-27 stopni czasem. Inna sprawa, że obieg w obudowie jest negatywny a do tego z zasilacza przewód zasilający cpu na tyle krótki, że PSU jest wentylem do góry... Już zamówiłem przedłużkę do przewodów CPU i dodatkowe dwa wentyle. Myślę, że to rozwiąże problem i i pozwoli ograniczyć temperatury do 70 stopni w stresie Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 10 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Albo otwórz bok budy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts