Skocz do zawartości

Falowanie obrazu przy podlaczonym PC do TV.

Recommended Posts

Witam mam TV - LG 42' 1080p z wyjsciem chinch, vga, hdmi + coś tam. (jesli bedzie trzeba podam wiecej szczegolow)

Oraz PC z gtx970.

Problem polega na tym ze gdy szybko rusze myszka w grze np z gory na dol to tak zacina, faluje, skacze czy jak to nazwac ekran tak szczegolnie u dolu lub gdzies w okolicy srodka, nie wiem  czy chodzi o odswiezanie czy co? PC jest podlaczone przez HDMI. Przyszedl taki gosciu dzis i mowi do mnie podlacz przez VGA, bedziesz mial wyzsze odswiezanie cos tam cos tam. Nie bardzo sie znam ale niby TV vga ma wyjscie wiec myslicie ze to mogloby rozwiazac problem ?

Ale pogarsza jakosc prawda :( ?

Wiecie co jest jeszcze ciekawe? Ze na moim laptopie z monitorkiem (tym laptopowym wbudowanym) z odswiezaniem 60hz jak przewijam strone scrollem tez tak mam ! Tez takie fale ! Wejdzcie na strone livescore.com (spokojnie to strona z wynikami meczow) i przewijajcie strone zwroccie uwage na boczne ciemnoszare paski - migotają wam !? Moze to wina mozilli ?

Mam ustawione na 60hz. Moj telewizor z tylu ma napisane 50/60 Hz. Czyli wnioskuje ze 60 da rade.
Moze po prostu moja karta generuje wiecej a TV leci tylko na 60 i gdzies to sie nie klei. Moze jakbym mial TV 100hz to by dzialalo plynniej. Probowalem juz takich rozwiazan jak:
- zmiane na inny kabel hdmi
- zmiane portu hdmi w TV
- instalowanie Reclock czy jakos tak
- sterowniki aktualne, nowo postawiony windows 7 home 64bit
- grzebanie w opcjach TV
- zmiane na 50Hz czy 59Hz w kompie

Odpalanie z v-sync troche pomaga mam wrazenie, ale no nawet jak przewijam google to mam te paski takie fale cos takiego:<
poza tym kto chce grac z v-sync... Nic z powyzszych zmian nie pomoglo.

"Znajomy informatyk" nie wiem czy dobry ale z karta dzwiekowa pomogl, mowi ze bedzie dzialalo lepiej jak podlacze przez VGA. Mowie ze nie mam VGA w karcie graficznej tylko w TV, to zasugerowal by uzyc DVI zmiennika na VGA i bedzie wygladalo to:

karta graf. DVI >> zmiennik z DVI na VGA >> kabelkiem do VGA w TV

Tylko pewnie gorsza jakosc niz HDMI ale mowi ze nie wielka roznica nie iwem jak przy grach bo jak tylko przy filmach to widac to chyba przelkne, bo filmy moge zmienic na HDMI. Nie wiem czy to dziala musze ogarnac przejsciowke. Tak czy siak jesli to nie pomoze to moze to wina TV po prostu ma 60hz odswiezanie i NIC z tym nie zrobisz. TV dziala, ale PC juz wymaga np od 75 w gore tak gdzies sie dowiedzialem ale nie wiem na ile to prawda. Dostalem PC i uporalem sie juz z kilkoma mankamentami, mam nadzieje ze uporam sie i ztym :/

Problem, który opisałeś w Twoim przypadku wynika z czegoś co się nazywa input lag. Wynika on z kilku rzeczy. Jeśli chcesz oglądać filmy z pc na TV lub grać na TV, musisz korzystać z trybu pojedynczego ekranu tzn. przełączyć się na właściwy ekran i na nim pracować(polecam kombinacje klawiszy Windows+P). W ustawieniach TV musisz włączyć tzn. tryb gry(gdzieś w ustawieniach obrazu(profile), który wyłącza wszystkie wspomagacze obrazu powodujące opóźnienia. Nie polecam stosowania przejściówek VGA-DVI lub innych. Mogą powodować problemy. Połącz kartę grafiki i TV przewodem HDMI przyzwoitej jakości i będzie dobrze(przyzwoita jakość oznacza przewód dobrej firmy nie marketowe chińskie łajno za 10-15zł). Odświeżanie nie ma tu znaczenia bo to połączenie cyfrowe takiej jak DVI tylko z audio. Sam korzystam z takiego rozwiązania kilka lat i jest ok.      

Czasami Tylko projektor to ekran monitora PC a Tylko komputer to ekran TV, dlatego wypróbuj. Pozostałe opcje to dwa działające jednocześnie ekrany. Duplikuj to opcja w której masz to samo na obu ekranach 1:1(nie polecam do filmów i gier ze względu na opóźnienia, ale do prezentowania zdjęć czy dokumentów się nadaje). Rozszerz to tryb obrazu gdzie na jednym ekranie masz pulpit a na drugim na ekranie TV wideo.Ten tryb działa dobrze gdy mamy dwa jednakowe ekrany(monitory). Jest trochę kłopotliwy i wymaga przyzwyczajenia.  

Myszka nie powinna już smużyć po włączeniu trybu gry. 

Bo projektor to ekran monitora i nie przełączy Ci na niego obrazu jak już jest wyświetlany. Przełączy tylko wtedy gdy masz obraz na TV a wybierzesz Tylko projektor. Rozumiem że po przełączeniu na ekran TV obraz smuży. Pość jakiś film w pełnym ekranie i sprawdź czy płynnie jest odtwarzany. Masz zestaw mysz i klawiatura bezprzewodowa ? Jeśli używasz bezprzewodowego zestawu może być problem z zasięgiem myszy gdy przenosisz sobie ją do pracy na ekranie TV i z dlatego wydaję Ci się, że mysz przycina. Tak było w moim przypadku 3 metry od pc i dalej lipa klawiatura nie działa mysz też.  

Edytowane przez gepardmak

Rozumiem czyli problem dotyczy tylko gier. To nadal jest input lag. I dotyczy wielu starszych odbiorników TV. Wynika on z opóźnienia na złączu HDMI(nie pomoże zmiana okablowania ustawień itp.), opóźnienia elektroniki TV oraz rzeczywistego czasu reakcji matrycy( deklaracje producentów są często wyssane z palca). Wypróbuj inne gry. Od lat jest to spory problem i na razie nikt go do końca nie rozwiązał. Dopiero kolejne generacje TV, monitorów i kart grafiki z rozwiązaniami typu G-Sync czy Freesync może coś poprawia w tej materii.   

Ok cos tam przywrocilem system i sie odpalil normalnie. Niby mialo to pomoc przy falowaniu - wolne zarty ! Zaczynam zalowac zakupu PC, moze PC do TV to byl zly pomysl. Nie wiem co mam robic, wzialbym kogos powiedzial masz 200zl zrob to i dzieki ! A tu sie mecz sam, a informatyk mi mowi zebym VGA odpalal. Co ja mam z tym zrobic ludzie... Przeciez to jest kpina gtx970 falowanie porażka totalna.

Napisałem Ci przecież, że input lag to nie wina karty grafiki ale TV. Na małym monitorze nie ma takiego problemu z wyświetlaniem i płynnością(mniejszy ekran i lepszy czas reakcji całej matrycy), ale na dużym ekranie telewizora smużenie jest dość uciążliwe. Po to właśnie w odbiornikach TV, stosuje się układy 100 i więcej HZ, by właśnie poprawić płynność wyświetlanego obrazu(ruchu). W przypadku gier komputerowych(wyświetlanych z pc na ekranie dużego LCD)problem stanowią opóźnienia procesorów przetwarzających obraz(dlatego się je wyłącza i aktywuje tryb gry). Opóźnienia niestety, są tak duże, że nie da się grać i reakcja na ruch myszy nie jest adekwatna do chwili wykonania tego ruch. Do tego opóźnienie wynikające z konwersji sygnałów z analogowego na cyfrowy, czas reakcji matrycy powodują, że granie na 42 calach jest męką. Kup sobie lepiej dobry duży monitor Ultra panoramiczny 25-27 cali będziesz miał większą rozdzielczość ekranu niż na starym TV i większe pole widzenia w grach. Koszt jakieś 800-1000zł, bo zamęczysz tu ludzi na śmierć.        

Edytowane przez gepardmak

Ok na poczatek wyprobuje monitor kolegi. Po drugie ja z myszka nie mam problemow normalnie chodzi. Po 3 nie mam podlaczonego TV do PC przez analogowe wejscie a przez HDMI. Po 4te niektorzy ludzie nie maja z tym zadnych problemow... Ale dam znac jak monitor podepnę.

Oj chłopie, naprawdę wielu kwestii nie pojmujesz, żebyś niektóre z nich zrozumiał musisz skończyć przynajmniej szkołę o profilu elektronika lub informatyka. Twoim przypadku niektórych problemów nie da się przeskoczyć bo to w zasadzie nie możliwe. Też mam TV 42 cale i to dużo nowszy od Twojego i na nim nie gram bo efekt jest taki sam jak u Ciebie. Od paru lat producenci sprzętu próbują wyeliminować właśnie takie opóźnia lansując 144Hz monitory, technologie G-sync czy AMD Freesync. Twój telewizor nie dysponuje żadnym z tych rozwiązań grafika tak owszem ma G-sync ale monitor musi obsługiwać również to rozwiązanie. Spróbuj w Panelu Sterowania Nvidia włączyć sobie Adaptacyjny V-Sync może to coś pomoże. 

Wówczas bede mial v-sync w kazdej grze, a tego nie chcemy. Na co zwrocic uwage przy wybiorze monitora majac taka karte jak gtx970? Bo zastanawiam sie nad kupnem :/

Aktualizacja: Podczas ogladania filmow rowniez wystepuje "tearing" czyli łamanie obrazu/przezroczyste fale.

Ok sprawdzilem to i owo i wynik mam taki:

- wlaczajac przez VGA z przejsciowka DVI na VGA bo karta graf nie ma wyjscia VGA otrzymuje praktycznie ten sam efekt nie widze zadnych roznic są skoki i w filmach i w AC Black Flag (mowie konkretnie o grze bo nie mam na swiezo postawionym pc co sprawdzac).

- wlaczajac na monitorze  Samsung  SyncMaster P2270HD z odswiezaniem 50/60 tak jak TV przez HDMI rowniez mam efekt "uskokow" czy fachowo Tearing jak to mowią czyli inaczej mowiac - BEZ ZMIAN

- synchronizacja pionowa pomaga w grze jednak kto chce z nia grac?

- jeszcze musze sprawdzic ten tearing na laptopie bo odpalam ten sam film i nie moge dojsc poki co czy to tak samo tnie jak pc+tv czy mniej juz sie pogubilem

Ok rozgryzlem troche temat i mam wydaje mi sie 2 opcje:

- kupić monitor z odswiezaniem 120 lub 144hz

- grać z v-sync

Z tego co wiem, podczas wylaczonej v-sync klatek przybywa natomiast moj TV ma odswiezanie 60hz wiec gdy jest wiecej niz 60 sa te scinki, tzw. tearing. Jak wlacze v-sync obraz dziwnie plynie taki rozmazany jest ale to chyba kwestia LCD no i 60hz. W kazdym razie to sa chyba moje jedyne opcje. Grajac z v-sync tego nie ma jednak nie chce grac z v-sync monitor 144hz widzialem fajny za tysiaka i moze trzeba bedzie sie w niego wkrotce wyposazyc. Mowie o tym:

http://www.morele.ne...xl2411z-631226/

Co sadzicie? Czy dzieki temu monitorowi z wylaczonym v-sync i np 70 klatek nie bede mial scin ? Gdyz ma odswiezanie 144hz a klatek bede generowal mniej, wiec scin nie bede mial. Jednak gdybym mial np 150klatek a on generuje 144 to scinki bede mial - teoretycznie bo w praktyce przy tak wysokim odswiezaniu trudno je bedzie znalezc.

Czy dobrze kombinuje ? Jeszcze rozpisze to tak:

65 klatek w grze , tv 60hz z wylaczonym v-sync - jest tearing
60 klatek w grze lub mniej, tv 60hz z wlaczonym  v-sync - nie ma tearingu

80 klatek w grze , monitor 144hz z wylaczonym v-sync - nie ma tearingu
160 klatek w grze, monitor 144hz z wylaczonym v-sync - "teoretycznie" jest tearing ale ciezko go zauwazyc

Czy tak to jest? Pozostaje jeszcze kwestia ze w filmach tez mam tearing lekki, mimo ze adaptacyjny ustawilem. Moze wina allplayera albo paru sterów, juz sam nie wiem.