Skocz do zawartości

Mysz do RPG, LoL do 300zł

Recommended Posts

Szukam myszki, która ma być prezentem dla 16-letniego siostrzeńca. W temacie, w którym składałam komputer dla niego poradzono mi, by szukać myszy z wieloma przyciskami.

§  Budżet: 300zł

§  Jakiej myszki obecnie używasz: któryś z A4Tech z Avago 9500

§  Jaką masz obecnie podkładkę: Tracer X02

§  Z jakich wartości DPI korzystasz: nie wiem

§  Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: nie gra w FPS

§  W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): RPG, MOBA, strategie (Wiedźmin 1,2, Skyrim, Assasins Creed, Risen, LoL, Total War, Age of Empires III, Civilization)

§  Ile przycisków używasz w myszce: 5

§  Chwyt: coś pomiędzy claw a finger

§  Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2

§  Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka: ok. 14 cm

§  Dlaczego chcesz zmienić mysz: siostrzeniec marzy o solidnej myszki do gier, w której można zaprogramować klawisze (zaklęcia, broń itd.)

§  Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): duża liczba przycisków, solidna

Moje propozycje to: Razer Naga Hex, Thermaltake Volos, Genius DeathTaker

Zobacz sobie Func MS3 R2, badzo wygodna mysz w zasadzie do każdej gry, ale jeżeli twoimi głównymi faworytami są RPG, czy strategię to jest to konkretny kandydat. 

Następny to Corsair M95 jest to mysz stworzona do gier MMO ale w RPG czy RTS da sobie radę bez żadnego problemu.

Poza tym jest dobra promka na Allegro więc warta polecenia.

Kolejna to Mionix NAOS 7000 (optyk) czy jak wolisz 8200(laser) bardzo dobra mysz która nadaję się doskonale do twoich potrzeb.

Cięzko mi cokolwiek polecić w tym temacie, nie wiem logitech g600-20 przycisków wydaje się sensowny, trochę mniejsza, niby w cena się mieści.

Jak chcesz już wydawać tyle pieniędzy na tą myszkę to wiedz, że to nie jest zbyt opłacalne, no chyba, że przydadzą się te przyciski.

dużo trzeba tych dodatkowych przycisków, bo jak mniej dodatkowych np. z 6 to będzie można dobrać lepszy kształt

Wydaje mi się że ten rodzaj gier które pani wymieniła wyraźnie wpasowuję się w myszki które podałęm.

Faktem jest że Func jest spory, ale w tego typu grach to raczej zaleta niżeli wada. Osoby które zetknęły się z tą myszą, "ja zresztą również" wyraźnie podkreślają że jest strasznie wygodny i trudno się z nim rozstać I posiada standardową ilość przycisków.. 

Natomiast Mionix swoim rozmiarem nie odbiega za bardzo od wyżej wymienionych Razer Hex, czy G600. Również standard pod względem przycisków.

Co do Corsair M95 typowy gryzoń z myślą pod MMO, w dodatku z lepiej umiejscowionymi przyciskami bocznymi, w stosunku do G600, jak i Hex, których połowy nawet się nie używa z racji kiepskiej dostępności.

Najlepiej wpisać sobie podane w tym temacie myszy na YOUTUBa, tam wszystko będzie widać jak w dłoni:)  Poza tym będzie pani miała porównanie z tym co aktualnie siostrzeniec posiada. A wszelkie pytania i ewentualne zmiany co do myszek omówi się po.

Wydaje mi się że ten rodzaj gier które pani wymieniła wyraźnie wpasowuję się w myszki które podałęm.

Faktem jest że Func jest spory, ale w tego typu grach to raczej zaleta niżeli wada. Osoby które zetknęły się z tą myszą, "ja zresztą również" wyraźnie podkreślają że jest strasznie wygodny i trudno się z nim rozstać I posiada standardową ilość przycisków.. 

Natomiast Mionix swoim rozmiarem nie odbiega za bardzo od wyżej wymienionych Razer Hex, czy G600. Również standard pod względem przycisków.

Co do Corsair M95 typowy gryzoń z myślą pod MMO, w dodatku z lepiej umiejscowionymi przyciskami bocznymi, w stosunku do G600, jak i Hex, których połowy nawet się nie używa z racji kiepskiej dostępności.

Najlepiej wpisać sobie podane w tym temacie myszy na YOUTUBa, tam wszystko będzie widać jak w dłoni:)  Poza tym będzie pani miała porównanie z tym co aktualnie siostrzeniec posiada. A wszelkie pytania i ewentualne zmiany co do myszek omówi się po.

Według mnie o wiele lepiej w moba gra się małym, lekkimi myszkami, bo wtedy łatwiej robić drobne ruchy i oczywiście wygodniej.

Nie mowie ze jest to zle. Chociaz niestety w kwestii czym wygodniej reprezentujemy dwa odrebne bieguny:) w sumie to nawet dobrze, bo przynajmniej argumenty plyna z obu stron. Ale biorac pod uwage iz docelowy odbiorca produktu grywa w RTSy, RPG, oraz MMO, sugerowal bym z mojej strony Corsaira M95. Bardzo solidna mysz posiada dodatkowe przyciski swietnie rozlokowane oraz pasuje pod wskazany chwyt dloni.

Koledzy dziękuję serdecznie za uwagi - wszystkie się przydadzą. Spróbuję dyskretnie podpytać siostrzeńca, która z myszek odpowiadałaby mu najbardziej. Po tym "rekonesansie" na pewno skonsultuję z Wami jego wybór. Wiem już przynajmniej na co zwracać uwagę.

Taki przebieg zdarzeń jest jak najbardziej na miejscu:) Na pewno on sam posiada jakieś swoje typy, które zapewne będą bardzo istotne. Ciężko jest dobierać tego typu rzeczy w kogoś imieniu. Ale powodzenia i oby wybór był jak najbardziej optymalny dla niego i Pani portfela zarazem. 

Zobacz sobie Func MS3 R2, badzo wygodna mysz w zasadzie do każdej gry, ale jeżeli twoimi głównymi faworytami są RPG, czy strategię to jest to konkretny kandydat. 

Następny to Corsair M95 jest to mysz stworzona do gier MMO ale w RPG czy RTS da sobie radę bez żadnego problemu.

Poza tym jest dobra promka na Allegro więc warta polecenia.

Kolejna to Mionix NAOS 7000 (optyk) czy jak wolisz 8200(laser) bardzo dobra mysz która nadaję się doskonale do twoich potrzeb.

Func czy Naos 7000 na FingerTip i do gier RTS/MOBA...? Gry moba powodują że mimo naszych chwytów i stylów, to głównie wykorzystuje się tam coś pomiędzy Fingertipem. Corsair M95 jest okej kształtem, ale wydaje mi się, że z bardziej dostępnych myszy lepszym wyborem byłby Roccat Kone Pure Military.

Witam, wiesz najlepiej bylo by miec posiadac myszy pod kazdy rodzaj gry w ktore sie gra. W zasadzie jak tak mam ale to nie jest zbyt ekonomiczne podejacie:) natomiast w tym przypadku doszukuje sie produktu ktory jest w stanie powiedzmy pogodzic 3 rozne platformy gier w jedno. Urzadzenie ktore spelni pewne funkcje. Ale co do Roccata rowniez jest ok. Pytanie tylko co z wymienionych gier naszego potencjalnego nabywcy myszy stanowi wiekszosc.

W zasadzie powiem tak.Kiedy spotkalem sie z Funciem to za nim mialem z nim styczbosc preferowalem inny chwyt. Ale wlasnie kiedy wziolem Funca do reki to przyznam szczerze ze takowy chwyt moglbym nagiac, bo sama mysz jest cholernie wygodna. Za nim kupilem Aviora 7000 chcialem kupic Funca tylko w moim przypadku FPS stanowi ponad 50%gier w jakie gram i w tym pojedynku wygral Avior. Ale gdyby nie ta mysz to bardzo prawdopodobne ze gral bym Funciem w CSa:)

• Popieram 1

Wiesz co powiem tak:

Jak położę obok siebie Roccata Kone XTD jest on największy Gigant. Natomiast M95 jest mniej więcej takiej samej długości co Avior 7000 ale sporo szersza. Moja dłoń do małych nie należy a myszą gra mi się bardzo dobrze. Teraz kwestia przycisków.

Kciuk wpasowuję się idealnie pomiędzy przyciski więc w każdej chwili masz dostęp do wszystkich bocznych. Dlatego właśnie go wybrałem ponieważ Razer Naga jak i G600 owszem mają przyciski ale połowy z nich się nie wykorzysta. A tutaj jest w zasadzie pełna opcja. Mysz jest ciężka i stabilna. Ostatecznie jak chcesz zrobię fote jak wygląda w zestawieniu z wyżej wymienionymi.

• Popieram 1

A czy jesteś właśnie w stanie porównać Roccata Kone XTD do M95 jeśli chodzi o wygodę w użytkowaniu? Dla mnie Roccata jest ideałem pod tym względem, ale cena jest zaporowa. No i wiadomo, XTD ma dużo mniej przycisków.

Myślałem też o myszce Thermaltake eSPORTS Element Black (tutaj jest mój temat: http://forum.benchmark.pl/topic/165142-thermaltake-esports-element-czy-co%C5%9B-innego/). Jak myślisz, która z nich będzie lepsza? Wydaje mi się że Thermaltake będzie wygodniejsza, ale ma mniej przycisków. Co o tym sądzisz?

Sam mam dylemat bo nie wiem czy tak duża ilość przycisków jest konieczna do grania w RPG/MORPG ? Zawsze można ratować się klawiaturą...

Edytowane przez tomekz1991

Powiem tak Roccat Kone  XTD jest naprawdę duży. I w moim przypadku Roccat pełnił funkcję tylko do FPS. Jeżeli chodzi o wygodę jest on naprawdę wygodny. Można go dociążyć w ramach pozyskania kilkanaście gramów. Lecz jak wspomniałem dla mnie jest on do FPS. Aktualnie korzystam z Aviora z racji iż chciałem sprawdzć jego reputacje jako optyka i faktycznie jest bardzo dobry. Ale jak gram w RPG, RTS, MMO to tutaj wchodzi Corsair i szczerze w tym momencie nie zamieniłbym go na żadną inna mysz do tego typu gier. Jest on bardzo solidnie wykonany, ładny design, funkcjonalny, posiada software który można sobie wykorzystać do ustawień przycisków czy profili. Roccat jest większy i w zasadzie opiera się na nim całą dłoń, ale w grach RPG,MMO  gram M95 i jak dla mnie jest równie wygodny lecz co bardziej istotne funkcjonalny. Przez pewien czas nawet grałem M95 w CS GO i bardzo dobrze mimnim szło z racji że jego ciężar jest z balansowany.

Powiem tak Roccat Kone  XTD jest naprawdę duży. I w moim przypadku Roccat pełnił funkcję tylko do FPS. Jeżeli chodzi o wygodę jest on naprawdę wygodny. Można go dociążyć w ramach pozyskania kilkanaście gramów. Lecz jak wspomniałem dla mnie jest on do FPS. Aktualnie korzystam z Aviora z racji iż chciałem sprawdzć jego reputacje jako optyka i faktycznie jest bardzo dobry. Ale jak gram w RPG, RTS, MMO to tutaj wchodzi Corsair i szczerze w tym momencie nie zamieniłbym go na żadną inna mysz do tego typu gier. Jest on bardzo solidnie wykonany, ładny design, funkcjonalny, posiada software który można sobie wykorzystać do ustawień przycisków czy profili. Roccat jest większy i w zasadzie opiera się na nim całą dłoń, ale w grach RPG,MMO  gram M95 i jak dla mnie jest równie wygodny lecz co bardziej istotne funkcjonalny. Przez pewien czas nawet grałem M95 w CS GO i bardzo dobrze mimnim szło z racji że jego ciężar jest z balansowany.

• Popieram 1

Dzięki Akcedi za informacje. Już miałem brać tego M95 na allegro za 299 zł, ale jednak się wstrzymałem. 299 zł to dla mnie absolutne maksimum jakie mógłbym wydać. Nie ufam jednak temu allegrowiczowi - jest to jednak jakiś zupełnie nowy sklep.

Prędzej kupię w Agito Logitech G602 + podkładka za 299 zł. I będę miał bezprzewodową mychę :)

Spoko g602 tez nie jest zla. Jezeli zmiescisz sie z podkladka w 299 to dobra cena. Osobiscie nie jestem fanem bez przewodowek. Preferuje stara szkole na kablu :) Co do sklepu ja bralem u nich swoje dwie mychy i jak dla mnie sa ok, moge smialo polecic. Ale spoko daj tylko znac jak sie sprawuje 602 w bataliach:)

Porozmawiałam z siostrzeńcem. Zachwycił się Corsairem M95 :) Od razu powiedział, że o takiej myszce marzy. Dziękuję Ci Akcedi za świetną poradę. Siostrzeniec zarobił troszkę na roznoszeniu ulotek i z własnej gotówki chce kupić sobie jeszcze klawiaturę. Podoba mu się Corsair K40. Chce coś z podświetleniem i stonowanym wyglądam (nic co wygląda "gejmersko" czy "transformersko). Akcedi czy ten Corsair będzie dobrym wyborem?