Skocz do zawartości

Podkręcanie procesorów AMD


Recommended Posts

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam mam pytanie zmieniłem pocka na AMD wczesniej miałem i5 tam obczaiłem całe podkecanie ale tutaj mam jakis nowy cukierkowy bios i troche nie lapie :) sprzet taki jak w sigu, narazie zaczołem podkręcać samym mnożnikiem max stabilnie bez zmiany niczego mam 3800 temp w OCCT to 55C co trzeba powyłanczać bądz na ile zmienić napięci żeby to biegało, spróbowałęm dać napiecie na 1,45 i mnożnikiem na 4400 potem 4200 i komp nie w staje ...

Link to post
Share on other sites

Samym mnożnikiem kręć, nic poza tym nie trzeba wyłączać ani zmieniać. Spróbuj na 4000 i jak pójdzie stabilnie to stopniowo małymi kroczkami (o 0,5x) w górę. U Ciebie problemem może być zasilacz, 450W do podkręconego FX 8xxx z Radeonem 7850 to malutko.

Link to post
Share on other sites

@Fenio - nie wprowadzaj w błąd

 

@matizab - do 3800 idzie mnożnikiem bo to układ mnoznik 19 x 200 magistrala

dalej np. w X4 955 (a zapewne inne CPU od AMD) nie pozwalają pracowac przy włączonym C&Q

 

i NALEZY WYŁĄCZYĆ C&Q w BIOS - ustawiając mnożnik wyższy niż 19

(użytkownicy innych CPU AMP niech mnie najwyżej poprawią - może da radę wyższy ustawiać - ale chyba nie)

no i z automatu - zmieniając napięcie - trzeba wyłączyć C&Q

Link to post
Share on other sites

do 3800 idzie mnożnikiem bo to układ mnoznik 19 x 200 magistrala dalej np. w X4 955 (a zapewne inne CPU od AMD) nie pozwalają pracowac przy włączonym C&Q

Coś tak się uczepił tego mało istotnego C&Q ? Na FX'ach C&Q normalnie działa nawet przy mnożniku 22 (sprawdzone na moim cpu).

Link to post
Share on other sites
  • 1 miesiąc temu...

Witam, mój procesor to Athlon II x3 435. Zauważyłem w OCCT i w CPU-Z, że CPU Clock Ratio jest ciągle na x4. Nawet po zmianie z auto na maksymalny mnożnik czyli 14,5 oba programy ciągle pokazują mnożnik x4. Wie ktoś o co chodzi?

 

Edit: wszystko inne w BIOSie jest na ustawieniach fabrycznych, jedyne co zmieniałem to CPU CR z auto na 14,5

Edytowane przez Garw1n
Link to post
Share on other sites

Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji i niestety problem dalej występuje :/

 

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Chłodzenie nie wyrabia i bios automatycznie obniża taktowanie. Wyłączyłem tą opcje w biosie i ustawiłem mnożnik stopień wyżej od x4. Temperatura procka skoczyła prawie do 70stopni. Także teraz muszę tylko znaleźć w czym tkwi problem w chłodzeniu :)

Link to post
Share on other sites
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam.

 

Jak mam Phenoma 965BE to krecic tylko mnoznikiem i podbijac napiecie?

Bo cos slabo to krecenie mi idzie ;) podbilem go do 3.8 a napiecie 1,48v siega. Jak dam na 3.9ghz to bsod chyba ze jeszcze podbije napiecie do ponad 1.5 (nie wiem czy to juz nie za duzo). Na 4.0ghz bsod na ostatnim lvl napiecia bo wiecej juz i tak plyta nie pozwala dac.

 

Edit

3.4ghz ma fabrycznie^^

Edytowane przez gore2kill4
Link to post
Share on other sites
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Tydzień temu zaktualizowałem do najnowszego ;) dodam, że jest to uefi bios ale to chyba znaczenia większego nie ma ?

Editt .

W sumie mam takie pytanie bo posiadam pamięci kingstone 1600 mhz standardowo ustawione 1333 mhz przy nie podkręconej szynie dzielnik wynosi 6.66 więc jeżeli podkręcę szynę powiedzmy do tych 230 to da mi jakieś 1533 mhz . Więc chyba nie bd musiał tego zmieniać? czy jednak źle rozumuje .

Edytowane przez gienekot
Link to post
Share on other sites
  • 1 miesiąc temu...

Witam czy z mojej konfiguracji wyciagne cos wiecej bez podnoszenia napiecia na CPU, w tej chwili mam wysokie 1,55V przy obciazeniu 100% przez 2 godz testowania max tem 55"C. Krecony tylko mnoznikiem 19x200, jak dam mnoznik 19.5 czasem przy obciazeniu 100% zawiesza sie a nie chcial bym juz napiecia podnosic.

Moja konfiguracja w podpisie

Link to post
Share on other sites
  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich .Zaczalem bawic sie w OC z moim FX 6100 .Doszedlem samym mnoznikiem do stabilnych  4,1 GHZ przy napieciu 1,32 v  temperatury rdzeni max 44 stopnie a podstawka 55 stopni po godzinnym stresie w OCTT i podnioslem napiecie ramu do 1,65 v.

I  teraz mam pytanie bo jeszcze mam spory zapas jesli chodzi o temperatury  czy dalej krecic mnoznikiem w gore czy np zwiekszyć taktowanie szyny fsb czy moze mostka polnocnego  czy jedno i drugie na co zwrocić uwage ? Pdobno to daje lepsze efekty w tych procesorach  .Bylbym wdzieczny o porady doswiadczonych oveclocker-ów

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
  • 3 tygodnie później...

Witam czy z mojej konfiguracji wyciagne cos wiecej bez podnoszenia napiecia na CPU, w tej chwili mam wysokie 1,55V przy obciazeniu 100% przez 2 godz testowania max tem 55"C. Krecony tylko mnoznikiem 19x200, jak dam mnoznik 19.5 czasem przy obciazeniu 100% zawiesza sie a nie chcial bym juz napiecia podnosic.

Moja konfiguracja w podpisie

U mnie także muszę dawać wysokie napięcia 1.5-1.5125V dla Phenoma [email protected],9

Najdziwniejsze jest to, że jak ustawie np 1.5 to w HWMonitor ta wartość widoczna jest tylko w trybie idle jak w OCCT włączam test wtedy zaraz spada i waha się między 1.44-1.48 ale do 1.5 nawet nie dobije a i tak nawet przy ustawionym 1.5 potrafi w OCCT wywalić BSOD. Dopiero 1.5125 jest najstabilniej.

 

Choć cały czas mam ustawione 1.5 bo podczas benchmarków typu 3DMark11 i dłuższego grania jest ok. A OCCT raz przejdzie 15min na 1.5v a raz wywali po 2min. Zero reguły.

 

Jaką masz rewizję swojego proca ?

Edytowane przez omar2033
Link to post
Share on other sites
  • 3 tygodnie później...

Witam,

Mój sprzęt to:
Athlon x4 620 2.6ghz @ 3.25 ghz BOX rewizja C2

4gb ram OCZ gold 2x2gb 1333mhz 9-9-9-20

500gb seagate

HD 6870 1gb HIS

zasilacz 550W cheiftec GPS

Płyta ASUS M5A78L-M /USB3

Parę dni temu próbowałem podkręcić procesor oraz ustawić ram. Zrobiłem to, inaczej niż jest tutaj jest napisane w poradniku, ponieważ dopiero dzisiaj, to zauważyłem. "Ustawić ram" miałem na myśli to , że mój ram był widoczny jako single Channel, a nie dual w CPU-z, ponieważ kości były źle włożone. CPU OverClocking ustawiłem na manual i CPU/HT ref. clock mhz ustawiłem na 250, czyli O.C. o 25%. Memory clock speed musiałem ustawić na 1066mhz, ponieważ, gdy podnoszę taktowanie procesora automatycznie podnosi mi się taktowanie ramu ( nie wiem czemu.. ;/). Czyli musiałem podnieść takty cpu na 250, aby mój ram wskoczył na 1333mhz. W CPU Ratio and Voltage i HT Configuration nic nie zmieniałem - wszystko na Auto. Mimo, timing mojego ramu domyślnie wynosi 9-9-9-20 w biosie był ustawiony na 8-8-8-20 (Auto) i cpu-z wykazywał tylko 576mhz zamiast 666. Ustawiłem, więc timing ręcznie na 9-9-9-20.Czasami Core Voltage skacze z 1.2xx nawet na 1.500V. Mój problem polega na tym, że po tym OC mój komputer czasami zatnie się i jedynie reset pomoże. Raz mi się trafił Blue Screen nawet.. Przepraszam z góry za strasznie chaotyczny opis. Nie bardzo znam się na sprzęcie, więc proszę o wyrozumiałość. Proszę o pomoc przy tym OC. Zależy mi na tym, by ustawić ram i podkręcić procesor do 3.0 przynajmniej na box'owym chłodzeniu.

CPU-Z
http://valid.canardpc.com/2738213

Dzięki

Edytowane przez blaq28
Link to post
Share on other sites
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...