andrzeju 0 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Witam Sugerujac sie tym tematem http://forum.benchmark.pl/topic/64117-chc%C4%99-monitor-za-chc%C4%99-monitor-do/oraz opiniami zakupilem lg 23mp65, ale niestety po kilkudziesieciu minutach patrzenia w niego zaczynaja bolec oczy oraz glowy. Wydaje mi sie, ze jest po prostu za duzy, wszystko jest jakies takie male oraz za bardzo wali po oczach (mimo zjechania jasnosci do 0 na trybie reader). Gry bardzo ladnie wygladaja, ale na tym mi praktycznie nie zalezy. Najprawdopodobniej go oddam, chyba, ze jakos da sie go wyregulowac. Troche sie zrazilem do takiego rozmiaru i wydaje mi sie ze powinienem cos kupic w przedziale 17-20 cali. Wiem, ze tych nizszych sie juz nie produkuj, ale moze jednak da sie cos ciekawego znalezc? Czy np. ten eizo s1921 http://allegro.pl/monitor-eizo-s1921-19-pva-cad-czarny-nowy-do-200h-i5019335692.htmlbedzie dobry? Cytuj Link to post Share on other sites
bezymienny 3 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 W jakiej odleglosci od ekranu znajduja sie twoje oczy ? Czy musisz obracać głowę żeby objąć wzrokiem cały ekran ? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
andrzeju 0 Napisano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Siedze mniej wiecej 90cm od monitora i nie musze obracac glowa aby objac wzrokiem caly ekran, Cytuj Link to post Share on other sites
ragon 456 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Za daleko Przestaw monitor na ok 50-60cm i będzie ok. Cytuj Link to post Share on other sites
HaNeK 21 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 A moze to nie problem z monitorem, a z toba? Moze czas pomyslec nad wizyta u okulisty? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
andrzeju 0 Napisano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Czy karrta graficzna moze miec wplyw na jakosc wyswietlanego obrazu? Posiadam radeona hd 4850. Cytuj Link to post Share on other sites
osacz1 14 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Nie powinno. Ustaw rozdzielczość na 1920x1080 i max odświeżanie (Ile możesz?). Możesz dodatkowo sprawdzić ustawienia w sterownikach i dać na domyślne jeśli masz inaczej. Cytuj Link to post Share on other sites
andrzeju 0 Napisano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 (edytowane) Jest ustawione tak jak napisales (1920x1080 i odswiezanie 60Mhz). Ciekawe jest to, ze granie w gry (np. world of tanks) to jest miod na moje oczy, czuje sie tak jak bym lezal gdzies na plazy i patrzyl sie w morze xD, te wszystkie dyskomforty momentalnie znikaja. Edytowane 4 Lutego 2015 przez andrzeju Cytuj Link to post Share on other sites
althais 25 Napisano 4 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Mam ten sam problem. Duża część nowych monitorów tj. produkowanych w technologii LED wypala mi oczy. Tą kwestię objaśnił mi drachenfeles w moim temacie gdzie poruszyłem ten problem. Poniżej link. http://forum.benchmark.pl/topic/164319-monitor-do-gier-na-matrycy-tn-do-700-z%C5%82-max-800/ Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 5 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Od siebie zaproponuje zrobienie badań wzroku u dobrego specjalisty dysponującego dobrym (nowoczesnym) sprzętem. Mam podobne problemy podczas pracy z wyświetlaczem tj. ból oczu i głowy po dłuższej pracy niezależnie czy pracowałem na LCD CCFL czy LED LCD czy LED IPS. Bardzo upierdliwa sprawa gdy trzeba 8-9h siedzieć przed ekranem a potem jeszcze w domu. W śród kolegów z pracy jedyny miałem takie objawy i w końcu poszedłem na badania wzroku na, których się okazało, że mam lekkiego zeza rozbieżnego w prawym oku. To jest powodem "zmęczenia" ponieważ mózg próbuje zsynchronizować obraz z zarówno lewego i prawego oka. W Twoim przypadku może być podobnie, zrobienie badań nie zaszkodzi. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
andrzeju 0 Napisano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Watpie zeby to byla wina wzroku,na poprzednim monitorze lcd 17 uzywanym przez 10 lat problemu nie bylo, w pracy mam chyba 19 lub 20 cali i tez problemu nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
booncol 664 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Wystarczy mały test. Weź telefon do ręki, odpal aparat i skieruj w stronę monitora. Zobacz czy obraz monitora miga na ekranie telefonu. Miałem to samo z monitorem IPS. Po godzinie wzrok zmęczony i ból głowy. Na codzień pracuje po kilkanaście godzin na zwykłym LCD i takich cyrków nie było (wielkość, rozdzielczość i odległość od obu monitorów ta sama). Edytowane 8 Lutego 2015 przez booncol Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) @up Widzenie przeplotu to chyba kwestia indywidualna. Kolega nie zauważał 'mrugania' na CRT z 60Hz podczas gdy ja widziałem przeplot zarówno na starych CRT ze 100Hz jak i na nowych LCD/IPS z 60Hz. Swoją drogą ciekawi mnie jak się pracuje z tekstem (białe tło) na monitorach 120-144Hz. Może ktoś podzieli się wrażeniami? Wydaje mi sie, ze jest po prostu za duzy, wszystko jest jakies takie male oraz za bardzo wali po oczach Zmieniłeś rozmiar czcionek w Windowsie na 125%? Sam mam 23.8" i bez zmiany skalowania na początku też zatęskniłem za 19" 4:3 a teraz chętnie bym się przesiadł na 27" lub więcej. Ustaw sobie też ClearType dla czcionek. Edytowane 8 Lutego 2015 przez jarkko Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 8 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 przeplot można spotkać w TV lub konsolach (i to nie zawsze), a nie w pecetach (chyba, że ktoś sobie specjalnie włączy taki materiał), druga sprawa; odswierzanie w LCD nie ma nic wspólnego z migotaniem, jak to miało miejsce w CRT także czy on będzie miał 30 czy 130Hz czy 330Hz nie ma żadnego znaczenia w kontekście migotania Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 @UP Dzięki za poprawienie. Błędnie myślałem, że przeplot to odświeżanie, cały czas miałem na myśli oczywiście to drugie. Może wiesz jak się pracuje na monitorach 120-144Hz np. podczas czytania dokumentów PDF na ekranie? Na zwykłym LCD/IPS 60Hz juz po 3-4 stronie dokumentu oczy mnie zaczynają piec (wysychają?) i zastanawiałem się czy dwukrotnie zwiększona częstotliwość odświeżania coś tu zmieni. A może odświeżanie nie jest przyczynom? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 jak pisałem, w tym kontekście na LCD nie ma to znaczenia czy odświeżania będziesz miał 5 czy 500Hz oznacza to tylko zdolność elektroniki monitora do przyjmowania i poprawnego przetwarzania sygnału z odpowiednim framerate'em, nie ma wpływu na migotanie czy wywoływanie zmęczenia jak to miało miejsce w CRT natomiast ma wpływ rodzaj podświetlenia i jego sterowanie, szczerzej zjawisko opisane jest w poradniku Cytuj Link to post Share on other sites
Cygg 65 Napisano 9 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Może ci pomogą moje ustawienia. Jasność na 7, kontrast na 60. Temp kolorów średnia. W catalyst jeszcze gamę na 1,15 przedstawiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
andrzeju 0 Napisano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dzieki, ale monitor juz odeslalem. Na razie stary monitor zaczal dzialac i jest o niebo lepiej. Doszedlem tez do wniosku, ze 23 cale na pewno bardziej psuja oczy niz 17. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts