Skocz do zawartości

Monitor UltraWide 29 cali do 1500zł

Recommended Posts

Cześć,

Szukam monitora 29 cali UltraWide 2160x1080.

W ofercie jest sporo monitorów LG. W różnych cenach, ale czym tak naprawdę się one różnią? Patrzyłem na specyfikację i wydaje mi się ona za każdym razem taka sama.

Cena do 1500zł. Najelpiej około 1100-1200.

Z góry dzięki.

29" ultrapanoramy właśnie tyle mają, natomiast jeżeli monitor miałby służyć do czegoś więcej niż BD to nie specjalnie się takie coś sprawdza, tzn są osoby, które się przyzwyczajają, ale osobiście nie wyobrażam sobie pracy czy grania na czymś takim

2560 x 1080 ?

Przepraszam, dokładnie to mam na myśli.

natomiast jeżeli monitor miałby służyć do czegoś więcej niż BD

BD?

To co proponujesz w zamian?

Miałby służył głównie do BF4.

Zależy mi na dużym polu widzenia, a do tego potrzebna jest duża rozdzielczość.

BD?

Bluray-Disc

Miałby służył głównie do BF4.

akurat BF4 obsługuje ten format, także nie byłoby problemów z kompatybilnością, niemniej to nie jest monitor gamingowy, ma lagi i dość przeciętną responsywność, natomiast grać się da, wszystko zależy od twojego poziomu i ambicji

Poziom uznałbym za średni. Nie gram dla "pro-gamingu" a przyjemności dla samego siebie. Tak więc, bardziej skupiam się na jakości matrycy, a nie jej responsywności, czy też braku smużenia.

Z tego, co wyczytałem, to najlepszy byłby ten monitor LG 29EA93-P, bo rzekomo, cyfry na końcu wskazują na jego półkę i im większa liczba, tym bardziej premium i lepsza jakość matrycy.

Problem w tym, że nie jest już produkowany, a znikł z praktycznie wszystkich sklepów kilka dni temu (był za 1299zł), a teraz jest jedynie w euro agd za 1899zł, czyli znacznie drożej. O ja głupi...

Nie wiesz, czy jest szansa, że znów się pojawi, czy może znasz jakiś lepszy 21:9 29 cali?

Edytowane przez FightMaker

ale żeś się na tą ultrapanoramę napalił, powiem ci tak - dobry monitor 27" kosztuje 2-2,5k nie mówię, że taki zajefajny tylko zwyczajnie dobry, a teraz LG oferuje ci 29" za niewiele ponad połowę tej kwoty, jakie wnioski się nasuwają?

To nie chodzi o to, że się napaliłem, tylko dla mnie pole widzenia FullHD to za mało, czuję się jak w puszce. Wiadomo, nigdy nie będę miał pola widzenia ludzkiego oka, ale... no właśnie.

Konfiguracje wielomonitorowe odpadają na starcie.

Miałem i nie chcę wracać. Nawet najcieńsza ramka jest dla mnie nie do przyjęcia.

Nie zasłużyłem sobie, by być za kratami :P

Wiadomo, nigdy nie będę miał pola widzenia ludzkiego oka

pole widzenia ma się nijak do ultrapanoramy, tak de facto jest najbardziej zbliżone do proporcji 16:10, dlatego profesjonalny sprzęt ma takie, z reguły w każdym razie bo cięcie kosztów i inne dziwne odchyły przytrafiają się nawet w takiej gałęzi

Cześć,

Szukam monitora do 1600zł z dobrej jakości, szybką matrycą. Stosowany do grafiki, internetu, oraz szybkich gier (CS:GO, BF4).

Fajnie byłoby, gdyby rozdzielczość była wyższa od FullHD.

Co możecie polecić?

Z góry dzięki

Może być 2560x1440, może być też 2560x1080. Najbardziej skłaniałbym się w przypadku 2560x1440 w 27 cali, bo na 24 mogą być zbyt małe elementy.

Dzięki, ale nie za bardzo pasuje mi format 16:10.

Dobra. Chyba wybiorę Forisa.FS2434 lub FG2421.

Teraz pytanie. Który z nich jest lepszy? Wiem, że FS to 60Hz i matryca IPS. FG to 240Hz (turbo) i matryca VA. Czy FG ma te technologie smart z FS2434?

Jak stoi kwestia input lag w tych modelach?

Jak stoi kwestia input lag w tych modelach?

FS blisko 0, FG ok 10ms z włączonym "turbo" (co za idiotyczne określenie tak na marginesie)

PS FG to 120Hz monitor funkcja "turbo 240" nie dotyczy odświeżania, tylko symulacji impuse type

• Popieram 1