Skocz do zawartości

Monitor do gier na matrycy TN do 700 zł (max 800)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez althais,

Recommended Posts

Witam

Ostatnio zakupiłem monitor 24 cale iiyama E2483HS.
Monitor totalnie nie przypadł mi do gustu głównie ze względu, że jest to wypalarka do oczu. Żadne kalibrowanie i ustawianie nie pomaga.
Taki jest chyba urok matryc typu IPS czy AMVA, że moje oczy ich nie dzierżą. Podobny problem mam w pracy gdzie mam monitory na IPS.

W związku z tym potrzebuję porady jaki monitor na matrycy TN zakupić do 700 zł? Z konieczności mogę dorzucić do stówki.

Obecnie upatrzyłem IIYAMA ProLite GE2488HS. Czy ten monitor ma odświeżanie 85hz?
Jakie inne polecacie? Uda się coś przyzwoitego upolować co ma 120hz do tych 800 zł?

Zmniejszałem i kombinowałem i oczy i tak dalej się meczą. Poza tym obraz jest jakiś taki nieostry na tego typu monitorach (zmieniałem ustawienia ostrości). Na starych monitorach na matrycy TN obraz jest jak żyleta. W tych wszystkich nowych jak jeden mąż gdy do nich siąde to mi wypala oczy.  Obecnie posiadam emachines E19T6W i jak dla mnie jakość obrazu jest nieporównywalnie lepsza niż ta na tej nowej iiyamie. Gdyby tylko miał 24 cale to nawet bym go nie zmieniał. 

Zastanawiam się jeszcze nad BenQ RL2455HM. Który będzie lepszym wyborem ? Benq czy iiyama ?

tak i nie, bardziej szczegółowo się rozpisuję tutaj: http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/

na LED'y można mieć uczulenie, plus dochodzi sporo konstrukcji na 200Hz PWM, a to już jest mocno szkodliwe połączenie, a kiedyś przy CCFL problem istniał na jakimś marginesie najtańszych laptopów itp

• Popieram 1

Czy można dostać gdzieś jeszcze monitory podświetlane przez CCFL ?

tylko używki

Nie wiem w sumie czy to do końca chodzi o LED. W pracy mam HP Compaq LE2002x, który jest też podświetlany przez LED i nie męczy mi tak oczu.

bo to da się zrobić poprawnie, żeby nie męczyło ani nie psuło 

• Popieram 1

Zatem w jakiego producenta monitorów bądź model najlepiej celować, który robi na tyle dobre monitory, że nie męczą oczu? Benq ? Dell? iiyama mi nie podeszła więc raczej odpada. Chyba, że to ten model tak ma?

Przypominam się.

Zatem jaki monitor polecasz bez 200Hz PWM i który może być na tyle dobrze wykonany aby podświetlenie LED nie męczyło oczu ? Kwota do 800 zł.

Matryca IPS, TN. Do gier, rzadko filmów i czasem do internetu. Jednak w 90% do gier.

Edytowane przez althais

Zatem jaki monitor polecasz bez 200Hz PWM i który może być na tyle dobrze wykonany aby podświetlenie LED nie męczyło oczu ? Kwota do 800 zł. Matryca IPS, TN. Do gier, rzadko filmów i czasem do internetu. Jednak w 90% do gier.

P2414H

• Popieram 1

Dzięki za pomoc. Spróbuje się jeszcze przejechać do jakiegoś większego sklepu komputerowego i popatrzeć na monitory z różnymi matrycami i wtedy ostatecznie podejmę decyzję. Po lupę wezmę tego Della, którego wymieniłeś no i jeszcze Benq RL2455HM.

Obejrzałem w Komputroniku cztery monitory BenQ RL2455HM, Dell U2414H, Samsung S24D390HL i Dell P2414H.

Moja ocena poniżej.

BenQ RL2455HM - najbrzyd szy ze wszystkich, bije po oczach, przy przesuwaniu stron góra, dół tekst pozostawiał poświatę (to chyba ghosting?)

Dell U2414H - ładne kolorki, bił po oczach jednak mniej niż BenQ, ładny design

Samsung S24D390HL - ładny design, ładne kolorki, nie bił po oczach, tekst ostry i wyraźny

Dell P2414H - ładne kolorki, bił po oczach

Wszystko przemawia za Samsungiem, nie dość, że tani to i moje oczy go polubiły.

Drachenfeles czy ten monitor nadaje się do gier ? Jakie masz o nim zdanie ?

a obejrzałeś tak jak stały na fabrycznych, czy próbowałeś coś działać w OSD, bo w jednych nic to nie daje, a w innych może sporo zmienić i to jest ważniejsze niż to jak świecą na fabrycznych, które się nadają może na wystawę, a nie do użytku

• Popieram 1

Bawiłem się w przypadku wszystkich kontrastem i jasnością. Tylko w przypadku U2414H zmiana zwiększała komfort użytkowania dla oczu. No i na Samsungu, ale w tym przypadku nawet fabryczne ustawienia nie kuły w oczy.

Jednak jako, że różnica w cenie pomiędzy tymi jest odczuwalna to skłaniam się ku Samsungowi. Wiem, że nie ma w nim możliwości zawieszenia na ścianie, ale dla mnie to nie problem.

Dlatego przed podjęciem ostatecznej decyzji potrzebuję jeszcze Twojej opinii na temat monitora Samsunga.

Czy ten monitor nie odstaje od konkurencji ? Czy nadaje się do gier ?