Skocz do zawartości

System nie startuje po podpięciu HDD.

Recommended Posts

Mam dwa dyski,ssd na system i programy ,hdd  jako magazyn,gdy jest podpięty hdd pojawia się tylko napis:trwa uruchamianie systemu windows i tyle,komputera nie da się wyłączyć tylko restart i dalej to samo,po odłączeniu hdd wszystko działa normalnie,raz po przestawieniu w biosie na hdd jako startowy pojawił się komunikat:jeden z dysków wymaga sprawdzenia zgodności danych i system wystartował,zrobiłem format hdd i przez parę dni wszystko było w porządku ale dzisiaj problem pojawił się znowu.

Dyski są podpięte na jednej taśmie zasilającej,licząc od zasilacza pierwszy jest ssd drugi hdd(powiedziano mi że tak jest prawidłowo),ssd jest na sata1,hdd na sata2.

Próbowałem podpinać na osobną taśmę zasilającą,zmieniałem kabel sata,gniazda i dalej klops,hdd podpięty nie działa,hdd wypięty wszystko w porządku,ma ktoś pomysł o co w tym wszystkim chodzi?

i5 2500k

MSI Z77A G43

RAM 8GB

SSD 120 GB M5PRO PLEXTOR

OCZ 650W BRONZE PLUS

Edytowane przez sting3572

masz teraz ssd jako primary?

ssd był i jest cały czas jako startowy(hdd na chwile obecna jest wypięty),poza tym jednym przypadkiem bo już nie miałem pomysłu co z tym zrobić i o dziwo system wystartował :co:

Masz możliwość sprawdzenia dysku hdd w innym komputerze? Lub użyj jakiejś dystrybucji livecd uruchamianej z płyty lub pena i sprawdź, czy masz dostęp do dysku.

niestety możliwości sprawdzenia na drugim komputerze brak,nie wiem o co chodzi z livecd(gdybyś mógł wyjaśnić dokładniej byłbym wdzięczny),próbowałem natomiast dostać się do dysku poprzez płytę instalacyjna win(pomyślałem że jak go pokaże to zrobię jeszcze raz format),niestety po ustawieniu w biosie cd na rozruch i  przy podpiętym hdd ten sam problem,czyli logo win i napis trwa uruchamianie systemu i tyle,czy istnieje możliwość że dysk złapał wirusa i coś blokuje rozruch?

Edytowane przez sting3572

https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CEYQFjAE&url=http%3A%2F%2Fforum.pclab.pl%2Ftopic%2F256595-Tutorial-Zerowanie-dysku-krok-po-kroku-przy-u%25C5%25BCyciu-MHDD%2F&ei=hc3MVJjGFYS5Ufrog5gK&usg=AFQjCNGvf67gmESFYb5JIvTEv64o1h_kCw&sig2=1EUwNKPrRTxP9AEbdgWfvA&bvm=bv.85076809,d.d24o to chodzi?jeśli tak muszę to rozkminić i spróbuje coś z tym zrobić,na razie dzięki za odpowiedż,jeszcze jedno gdy zacznę się tym bawić jakie jest ryzyko uszkodzenia ssd?,ewentualnie czy mogę to robić na wypiętym ssd i podpiętym tylko hdd?