sting3572 60 Napisano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Mam dwa dyski,ssd na system i programy ,hdd jako magazyn,gdy jest podpięty hdd pojawia się tylko napis:trwa uruchamianie systemu windows i tyle,komputera nie da się wyłączyć tylko restart i dalej to samo,po odłączeniu hdd wszystko działa normalnie,raz po przestawieniu w biosie na hdd jako startowy pojawił się komunikat:jeden z dysków wymaga sprawdzenia zgodności danych i system wystartował,zrobiłem format hdd i przez parę dni wszystko było w porządku ale dzisiaj problem pojawił się znowu. Dyski są podpięte na jednej taśmie zasilającej,licząc od zasilacza pierwszy jest ssd drugi hdd(powiedziano mi że tak jest prawidłowo),ssd jest na sata1,hdd na sata2. Próbowałem podpinać na osobną taśmę zasilającą,zmieniałem kabel sata,gniazda i dalej klops,hdd podpięty nie działa,hdd wypięty wszystko w porządku,ma ktoś pomysł o co w tym wszystkim chodzi? i5 2500k MSI Z77A G43 RAM 8GB SSD 120 GB M5PRO PLEXTOR OCZ 650W BRONZE PLUS Edytowane 30 Stycznia 2015 przez sting3572 Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 hdd jako startowy masz teraz ssd jako primary? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Masz możliwość sprawdzenia dysku hdd w innym komputerze? Lub użyj jakiejś dystrybucji livecd uruchamianej z płyty lub pena i sprawdź, czy masz dostęp do dysku. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) masz teraz ssd jako primary? ssd był i jest cały czas jako startowy(hdd na chwile obecna jest wypięty),poza tym jednym przypadkiem bo już nie miałem pomysłu co z tym zrobić i o dziwo system wystartował Masz możliwość sprawdzenia dysku hdd w innym komputerze? Lub użyj jakiejś dystrybucji livecd uruchamianej z płyty lub pena i sprawdź, czy masz dostęp do dysku. niestety możliwości sprawdzenia na drugim komputerze brak,nie wiem o co chodzi z livecd(gdybyś mógł wyjaśnić dokładniej byłbym wdzięczny),próbowałem natomiast dostać się do dysku poprzez płytę instalacyjna win(pomyślałem że jak go pokaże to zrobię jeszcze raz format),niestety po ustawieniu w biosie cd na rozruch i przy podpiętym hdd ten sam problem,czyli logo win i napis trwa uruchamianie systemu i tyle,czy istnieje możliwość że dysk złapał wirusa i coś blokuje rozruch? Edytowane 31 Stycznia 2015 przez sting3572 Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Chodziło mi o linuksa np. ubuntu. Odpalasz z płyty lub pendrive. Sprawdź smart dysku programem MHDD w google masz poradniki co i jak. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CEYQFjAE&url=http%3A%2F%2Fforum.pclab.pl%2Ftopic%2F256595-Tutorial-Zerowanie-dysku-krok-po-kroku-przy-u%25C5%25BCyciu-MHDD%2F&ei=hc3MVJjGFYS5Ufrog5gK&usg=AFQjCNGvf67gmESFYb5JIvTEv64o1h_kCw&sig2=1EUwNKPrRTxP9AEbdgWfvA&bvm=bv.85076809,d.d24o to chodzi?jeśli tak muszę to rozkminić i spróbuje coś z tym zrobić,na razie dzięki za odpowiedż,jeszcze jedno gdy zacznę się tym bawić jakie jest ryzyko uszkodzenia ssd?,ewentualnie czy mogę to robić na wypiętym ssd i podpiętym tylko hdd? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Chodziło mi o sprawdzenie smart, czyli stanu dysku, nie zerowanie. Bez tego nie dowiesz się, czy zerowanie jest potrzebne i czy w ogóle pomoże. Tak, odłącz ssd. Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Wiem,chciałem się tylko upewnić czy chodzi o ten program,akurat tu opisana jest funkcja zerowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts