wastedguy 0 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Drodzy Forumowicze!Czy na płycie MSI B85-G43 można podkręcać procesor?Kiedyś można było (np. tutaj jest link do filmu), ale ostatnio kilka razy natknąłem się na informację, że BIOS 3.9 niweluje podkręcenie czegokolwiek. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Z opisu biosu 3,9 - "Enhanced EIST function when use non turbo boost CPU." EIST - "technologia firmy Intel pozwalająca na dynamiczną zmianę wartości mnożnika i napięcia pracy niektórych procesorów tej firmy. Jest stosowana w celu zmniejszenia poboru mocy procesora, powodując również mniejsze wydzielanie ciepła i cichszą pracę systemu chłodzenia." Wszystko wskazuje,że można... Cytuj Link to post Share on other sites
coco01 14023 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 A EIST nie jest coś ala cool&quiet? Obniżanie taktowania (mnoznik + napięcie) jeżeli procesor nie jest obciążony. Wg mnie nie ma to nic do możliwości podkrecania procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 @up - No ja też tak uważam tylko podałem autorowi podpowiedź.Podejrzewam również,że funkcję EIST można w biosie czy UEFI po prostu wyłączyć w razie czego.Poza tym jakby coś to można wgrać poprzedni bios.... Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 http://www.benchmark.pl/aktualnosci/msi-b85-h87-uefi-aktualizacja-intel-haswell-podkrecanie.html Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Podkręcanie na B85 to kiepski pomysł. Śłabiutka sekcja i zawężone możliwości. Procesor K podkręcisz, ale to sztuka dla sztuki Jak to mówią:zapłać raz zamiast kilku Cytuj Link to post Share on other sites
wastedguy 0 Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) bardziej chodziło mi o podkręcenie przejściowego procesora (na chłodzeniu SPC Fera 2) G3258 w okolice 4,0 na tej płycie, bo w lipcu zamierzam sobie kupić coś typu 4590 i nie chcę podkręcać, stąd taka płyta. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez wastedguy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts