Skocz do zawartości

ssd pod system +2x 1TB HDD w raid 0 - boot problem z windows 8.1

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Szymon331,

Recommended Posts

witam :) mam dysk ssd plextora z systemem operacyjnym wwin 8.1 x64 pro. do tej pory uzywalem swoich dyskow ghdd odzielnie,ale w tej chwili potrzebuje macierzy RAID0, ktora bez trudu utworzylem itp. jednak podczas gdy w biosie ustawie boot inny niz AHCI (w tym wypadku RAID) odcczas wlaczania systemu dochodzi do bsoda ' inacessible_boot_device'

plyta glowna msi z87-g45 gaming.

raidowane dyski : 2 x 1 tb hdd seagate

jakis pomysl, co zrobic z tym fantem ? podczas gdy daialam w trybie ahci - nie ma problemu, ale gdy przelacze na raid, nie jestemw  stanie odpalic systemu

• Rozwiązanie

A czy przypadkiem nie jest to tak że jeśli system zainstalowałeś na trybie AHCI to na takim (i tylko takim) będzie on działał?

Ja ostatnio próbowałem przebić barierę 5,2GHz na procku i skończyło się tym że musiałem zresetować UEFI. Po tym fakcie też dostawałem ble screna podczas odpalani windowsa ( na logo się zacinał) Przestawienie na AHCI (na którym instalowałem system) pozwoliło poprawnie odpalić komputer. Przy czym zaznaczam że posiadam Windows 7.

• Popieram 1

hmm... o tym nie pomyślałem,ale fakt, moze tak być. dzięki za info :> zrobię formata po sesji i wtedy sprobuje jeszcze raz ;d poki co raid0 windowsowy stworzylem. zawsze cos :P za 3 tyg bedzie wiadomo, czy tu lezal problem. dzieki ! 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...