Skocz do zawartości

Wyłączanie i blue screen, oraz inne problemy z świeżą płytą

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez jarrino,

Recommended Posts

Witam! Dzisiaj do kompa włożyłem nowego procka(4690k) i nową płytę(msi z97 gaming 5) i już podczas włączania kompa coś podpadło, klawiatura nie chciała działać, myszka działała, dopiero, gdy podłączyłem z przodu to zadziała. Pomyślałem to przez brak sterowników płyta szaleje. Jako iż nie mam napędu to podłączam pendriva tak jak zawsze do starej płyty(sabertooth fx990 R1.0), a tu nic nie reaguje i teraz mam problem bo nie mam jak zgrać sterowników. To był 1 problem, teraz 2, albowiem podczas wyłączania komputera od zmienienia podzespołów wyłacza się od długo i podczas ostatniego wyłączania po 10 min pokazał mi się bluescreen z końcówką x9 lub 9x teraz już nie pamiętam dokładnie. Dodam, że to jego jedyne samoczynne wyłączenie inaczej ja to musiałem robić, bo po 10 min nic się nie działo.

Proszę o pomoc !!

System masz wgrany? Jeśli na starym zestawie to trzeba wgrać ponownie.

No właśnie też o tym pomyślałem, że trzeba będzie bo jakieś dziwne błędy mi wywala jak włączam windows. Jak zainstaluje to dam znać o wynikach.

Podaj pełną konfigurację zestawu. W bios aktywowałeś profile X.M.P dla Swoich pamięci bo na ustawieniach auto to różnie może być. 

i5 4690k, 780ti rog matrix, 2x goodram 4gb, msi z97 gaming 5. I nie nie aktywowałem profili X.M.P

Profile pamięci podstawa. Muszą być włączone. Przy zmianie podzespołów system może szwankować, ale tylko do czasu wgrania sterowników. Później powinno być już ok. Przynajmniej w Moim przypadku tak było. Na koniec czyszczenie dysku i rejestru ze śmieci i wszytko działa normalnie całe oprogramowanie.  

No to czeka cie nowa instalacja.Przeważnie (choć nie zawsze) jest to po prostu konieczne ze względu na sterowniki ...

Właśnie przeinstalowałem i zainstalowałem wszystkie potrzebne rzeczy i wszystko jest OK

Profile pamięci podstawa. Muszą być włączone. Przy zmianie podzespołów system może szwankować, ale tylko do czasu wgrania sterowników. Później powinno być już ok. Przynajmniej w Moim przypadku tak było. Na koniec czyszczenie dysku i rejestru ze śmieci i wszytko działa normalnie całe oprogramowanie.  

Co do X.M.P to jak go włączyłem to wywalał mi blue screen z notką 0xC2, widocznie moje ramy nie są kompatybilne z tą technologią.