Skocz do zawartości

Makabryczne wyniki 5970+phenom955

Recommended Posts

Witam mam problemy z moim sprzętem mianowicie beznadziejne wyniki w benchmarkach w prawie wszystkich grach!! :D

Mój sprzęt to

AMD Phenom II X4 955

ATI Radeon 5970 Gigabyte

WD Caviar Black 1 TB 64mb cache

ASUS M4A78T-E

DDR-3 1600 8 GB OCZ Gold

BE QUIET DARK POWER PRO 650W

Stery do grafy są zawsze uaktualniane kiedy tylko pojawia się ich nowa wersja

Co do samych wyników to wyglądają one następująco:

Warhammer Dawn of War 2 wszystko na maxa rozdziałka 1920x1080

FPSy Średnie w granicach 51-53

Max 106-110

Minimalne około 29-30

Mafia2 wszystko na maxa poza fizyką która jest wyłączona, rozdziałka tak samo jak w dow2 1920x1080 i średnio mam w okolicach 50 klatek, po włączeniu fizyki na high komp prawie dostał zawał i wyszło coś koło ave12-15fpsów!! :D

Kompania braci rozdziałka 1920x1080 ave60 max62 min53

GTA IV ledwo 55klatek

Metro już nie pamiętam ale z dx11 i wszystko na max miałem ledwo 15klatek

Bad Company2 obecnie chodzi mi średnio w okolicach 30-33klatek!! :D

DIRT2 wsio na high ultra itd i średnio wychodzi 60-62fpsy

Więcej gier nie pamiętam jednak za wszystkie słabe wyniki szczerze żałuje :D

Generalnie w testach wypadam na poziomie 5850:/ co mnie bardzo martwi...

Co może być przyczyną takich wyników? Czy warto zainwestować w nową płytę główną np ASUS CROSSHAIR IV FORMULA?

Z góry dziękuję za pomoc!! :help:

hmmm tu jest problem bo swego czasu podkręcałem do do 4.0Ghz (tylko mnożnikiem) i było niewiele lepiej... może max do 10fps więcej.

Generalnie po podkręceniu ramów zmiany były bardziej widoczne jednak komputer nie był stabilny.

Obecnie chodzi na 3.6Ghz bo na 4.0Ghz ostatnio się wieszał :D (Pomimo tego że mam chłodzenie Noctua NH-D14)

Dlatego wydaje mi się że płyta może ograniczać możliwości tych podzespołów, czy może lepszą opcją było by sprzedać proca, płytę, ram i przejść na i7??

hmmm tu jest problem bo swego czasu podkręcałem do do 4.0Ghz (tylko mnożnikiem) i było niewiele lepiej... może max do 10fps więcej.

Generalnie po podkręceniu ramów zmiany były bardziej widoczne jednak komputer nie był stabilny.

Obecnie chodzi na 3.6Ghz bo na 4.0Ghz ostatnio się wieszał :wariat: (Pomimo tego że mam chłodzenie Noctua NH-D14)

Dlatego wydaje mi się że płyta może ograniczać możliwości tych podzespołów, czy może lepszą opcją było by sprzedać proca, płytę, ram i przejść na i7??

Instaluj orginalne stery oraz ogólny reinstal windy się przyda

To nie od chłodzenia zależy czy komp się będzie wieszał po OC

Częstotliwość procka raczej nie jest problemem w Twoim wypadku. Testowałem wpływ częstotliwości mojego procka (od 3.4GHz do 4GHz) i powiem Ci, że żadnej wartej odnotowania różnicy nie zauważyłem nawet w mega wymagających grach w rozdziałce 6048x1200.

Spadki mogą być wywołane przez przegrzewanie się Twojej grafy, po przekroczeniu 120 stopni na VRM włącza się zabezpieczenie i automatycznie degradowana jest częstotliwość pracy GPU. Troche jest o tym na necie, ale wtedy karta powinna Ci generować wyższe FPS'y na początku i dopiero po przegrzaniu powinieneś zauważyć dość gwałtowne spadki. Po za tym to AMD i wszystko może się zdarzyć :wariat: