ShotgunMesssiah 0 Napisano 17 Września 2010 Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Witam mam problemy z moim sprzętem mianowicie beznadziejne wyniki w benchmarkach w prawie wszystkich grach!! Mój sprzęt to AMD Phenom II X4 955 ATI Radeon 5970 Gigabyte WD Caviar Black 1 TB 64mb cache ASUS M4A78T-E DDR-3 1600 8 GB OCZ Gold BE QUIET DARK POWER PRO 650W Stery do grafy są zawsze uaktualniane kiedy tylko pojawia się ich nowa wersja Co do samych wyników to wyglądają one następująco: Warhammer Dawn of War 2 wszystko na maxa rozdziałka 1920x1080 FPSy Średnie w granicach 51-53 Max 106-110 Minimalne około 29-30 Mafia2 wszystko na maxa poza fizyką która jest wyłączona, rozdziałka tak samo jak w dow2 1920x1080 i średnio mam w okolicach 50 klatek, po włączeniu fizyki na high komp prawie dostał zawał i wyszło coś koło ave12-15fpsów!! Kompania braci rozdziałka 1920x1080 ave60 max62 min53 GTA IV ledwo 55klatek Metro już nie pamiętam ale z dx11 i wszystko na max miałem ledwo 15klatek Bad Company2 obecnie chodzi mi średnio w okolicach 30-33klatek!! DIRT2 wsio na high ultra itd i średnio wychodzi 60-62fpsy Więcej gier nie pamiętam jednak za wszystkie słabe wyniki szczerze żałuje Generalnie w testach wypadam na poziomie 5850:/ co mnie bardzo martwi... Co może być przyczyną takich wyników? Czy warto zainwestować w nową płytę główną np ASUS CROSSHAIR IV FORMULA? Z góry dziękuję za pomoc!! :help: Cytuj Link to post Share on other sites
pkomar94 0 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Procesor może Ci trochę kartę ograniczać. Lepiej go podkręć tak 3.8 do 4GHz. Jak coś chcesz kupić to zamiast płyty głównej lepiej dobre chłodzenie do proca albo wgl nowego proca Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Sterowniki jakie? Cytuj Link to post Share on other sites
b1tzz 0 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Jak masz proca na standardowym taktowaniu, to pewnie ci ogranicza kartę(3,6 - 3,8 mu się przyda). A co do GTA IV - tam nigdy nie będziesz miał więcej, ta gra to porażka. jeśli chodzi o optymalizację. Cytuj Link to post Share on other sites
Imba_ 3 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 ja też bym stawiał na stery. Może jakimś cudem CF się wyłączyło? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Albo stery "golasy" do Windowsa, takie aby tylko jakiś obraz się wyświetlał. Cytuj Link to post Share on other sites
ShotgunMesssiah 0 Napisano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2010 hmmm tu jest problem bo swego czasu podkręcałem do do 4.0Ghz (tylko mnożnikiem) i było niewiele lepiej... może max do 10fps więcej. Generalnie po podkręceniu ramów zmiany były bardziej widoczne jednak komputer nie był stabilny. Obecnie chodzi na 3.6Ghz bo na 4.0Ghz ostatnio się wieszał (Pomimo tego że mam chłodzenie Noctua NH-D14) Dlatego wydaje mi się że płyta może ograniczać możliwości tych podzespołów, czy może lepszą opcją było by sprzedać proca, płytę, ram i przejść na i7?? Cytuj Link to post Share on other sites
Imba_ 3 Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 a co ze sterami? Może jakiś syf w trayu pracuje i muli? Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 hmmm tu jest problem bo swego czasu podkręcałem do do 4.0Ghz (tylko mnożnikiem) i było niewiele lepiej... może max do 10fps więcej. Generalnie po podkręceniu ramów zmiany były bardziej widoczne jednak komputer nie był stabilny. Obecnie chodzi na 3.6Ghz bo na 4.0Ghz ostatnio się wieszał (Pomimo tego że mam chłodzenie Noctua NH-D14) Dlatego wydaje mi się że płyta może ograniczać możliwości tych podzespołów, czy może lepszą opcją było by sprzedać proca, płytę, ram i przejść na i7?? Instaluj orginalne stery oraz ogólny reinstal windy się przyda To nie od chłodzenia zależy czy komp się będzie wieszał po OC Cytuj Link to post Share on other sites
adamsky_ 0 Napisano 19 Września 2010 Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Częstotliwość procka raczej nie jest problemem w Twoim wypadku. Testowałem wpływ częstotliwości mojego procka (od 3.4GHz do 4GHz) i powiem Ci, że żadnej wartej odnotowania różnicy nie zauważyłem nawet w mega wymagających grach w rozdziałce 6048x1200. Spadki mogą być wywołane przez przegrzewanie się Twojej grafy, po przekroczeniu 120 stopni na VRM włącza się zabezpieczenie i automatycznie degradowana jest częstotliwość pracy GPU. Troche jest o tym na necie, ale wtedy karta powinna Ci generować wyższe FPS'y na początku i dopiero po przegrzaniu powinieneś zauważyć dość gwałtowne spadki. Po za tym to AMD i wszystko może się zdarzyć Cytuj Link to post Share on other sites
BlackSmith 0 Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Jak chcesz podkrecic wyzej proc i ram to dodaj +0.2v na ramach i z 0.15v na procku. A najlepiej zainstaluj winde i all od nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts