SzaraWydra 5 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Posiadam router TP-link WR740N i od jakiegoś czasu mam problemy z internetem. Ping skacze z 30 do 100, internet niby 500kb/s, a mam momentami 50kb/s. Dzwoniłem do usługodawcy, to ten sprawdził logi na switchu i wyszło mu, że mój router cały czas wysyła błędy i wiesza cały ich switch na strychu (mieszkam w bloku), co potwierdza mój kumpel, który ciągnie net od tego samego switcha. Zaktualizowałem firmware lecz bez skutku. Czy jest jeszcze jakieś wyjście, żeby ten internet mógł normalnie chodzić bez zmiany routera. Bardzo prosiłbym o pomoc. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez SzaraWydra Cytuj Link to post Share on other sites
flybass 6 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 sprawdz czy jest dobrze ustawiony przykladowo adresy DNS nie powinny byc automatyczne do mojego modelu bylo kilka wariantow ustawienia na google do twojego jakos wgl nie widze aczkolwiek sie nie zaglebialem poszperaj bo tez mialem takie problemy ale wgranie nowego firewalla i ustawienie routera od nowa pomogly Cytuj Link to post Share on other sites
SzaraWydra 5 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Dobra, zresetowałem ustawienia, ustawiłem router na nowo i dałem połączenie ręczne (w okienku wpisałem "0"). Zobaczymy jak będzie śmigać. A odnośnie DNSu to nie wiem do końca jak to ustawić, najwyżej jutro zadzwonie do serwisu sieci, narazie jedzie z auto. No chyba, że moge wpisać spokojnie dane z zakładki status routera. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez SzaraWydra Cytuj Link to post Share on other sites
flybass 6 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) dnsy mozesz ustawic googlowskie : 8.8.8.8 8.8.4.4 lub te polecane przez dostawce neta ja uzywam googlowskich. A od kogo masz internet? a model routera to nie przypadkiem wr740n? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez flybass Cytuj Link to post Share on other sites
SzaraWydra 5 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) No taki napisałem w tytule Dostawce mam lokalnego "Euron". Czyli wpisać googlowski i powinno chulać? Wpisałem googlowski i działa. Przez kilka dni będę obserwował czy zwalnia czy nie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez SzaraWydra Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie flybass 6 Napisano 21 Stycznia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) to dlatego nie moglem znalezc konfigow podales 750 a nie 740 ustawienie dnsow to taki pierwszy krok w ustawieniu routera moze hulac ale wcale tez nie musi .. tutaj masz podstawowy konfig http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/podstawowa-konfiguracja-routera-tp-link-tl-wr740n/ a tutaj zaawansowany http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/zaawansowana-konfguracja-wr740n/ po takim skonfigurowaniu powinien hulac a jesli to nic nie da to mysle ze poprostu router padl... ah te tp linki same z nimi problemy przepraszam ze post pod postem ale ile razy bym nie edytowal to i tak zjada mi polowe tekstu a tutaj zaawansowany http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/zaawansowana-konfguracja-wr740n/ po takim skonfigurowaniu powinien hulac a jesli to nic nie da to mysle ze poprostu router padl... ah te tp linki same z nimi problemy przepraszam ze post pod postem ale ile razy bym nie edytowal to i tak zjada mi polowe tekstu a tutaj zaawansowany http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/zaawansowana-konfguracja-wr740n/ po takim skonfigurowaniu powinien hulac a jesli to nic nie da to mysle ze poprostu router padl... ah te tp linki same z nimi problemy przepraszam za post pod postem ale niewazne ile razy bym edytowal i tak zjada mi pol tekstu a tutaj zaawansowany http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-link-a/zaawansowana-konfguracja-wr740n/ po takim skonfigurowaniu powinien hulac a jesli to nic nie da to mysle ze poprostu router padl... ah te tp linki same z nimi problemy Edytowane 21 Stycznia 2015 przez flybass Cytuj Link to post Share on other sites
SzaraWydra 5 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Na razie jest lepiej niż było. Czy samo ustawienie dnsu na automat w mojej k.sieciowej powodowało błędy w logach? Troche dziwne ale nie znam się na sieciach Dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
flybass 6 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 przepraszam ze pytam ale widzisz cale moje posty? bo ja widze tylko ich urywki a kiedy je edytuje albo pisze nowe to wgl sie nie pojawiaja za to kiedy dam wiecej opcji przy pisaniu tekstu to widze ze moje posty sa zbugowane i to kilkakrotnie ... o.O tak dnsy mogly ci namieszac i duzo latwiej jest przejac router z tp linka kiedy adresy dns sa auto Cytuj Link to post Share on other sites
SzaraWydra 5 Napisano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 U mnie wszystko gra, może masz coś z przeglądarką. Cytuj Link to post Share on other sites
flybass 6 Napisano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 to tak jak mowilem jesli przestawiles dns to powinno dzialac a jak juz przestawisz router tak jak masz w tych 2 konfiguracjach to nie ma prawa isc zle wtedy albo router umiera albo problem po stronie dostawcy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts