Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Proszę o radę, kolega  chce złożyć żeby mu złożyć komputer do gier ”na wypasie”. Cena (w morele.net) to ok 7.200 brutto.

Wymienił takie elementy. Czy Waszym zdaniem coś z poniższego zestawienia nie pasuje do reszty?

Będę wdzięczny za poradę i ew. uwagi.

1. Płyta:    Płyta główna Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5,
  2. CPU:     Intel Core i7-4790K, 4.4 GHz
  3. RAM:    HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9
  4. GPU:     MSI GeForce GTX 980 4GB (gtx 980 GAMING 4G)
  5. SSD:      SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s
  6. HDD:     Seagate Barracuda, 3.5'', 3TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
  7. Chłodzenie: CPU Thermalright True Spirit 120 M Rev. A
  8. Napęd: Asus DVD-REC BLU-RAY odczyt/ BC-12D2HT SATA BULK
  9. Zasilacz: Corsair Builder Series CX 750W 80+ Bronze Modular
  10. Obudowa: Chieftec LF-02B-OP

Z góry dziękuję

Edytowane przez keffir

Kiepsko.

Uzupełnij

Informacje które powinny znaleźć się w Twoim poście:

• Zastosowanie komputera: (gry, biuro, photoshop, obróbka wideo, itp.),
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: (najlepiej w złotówkach)
  • Których części potrzebujesz?: (zestaw z monitorem, peryferiami czy sama "buda" itp.)
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking)
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: (cichy zestaw, mała obudowa, chłodzenie wodne, multi-gpu itp.)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? (często można oszczędzić trochę pieniędzy na obudowie czy dysku, nie zapomnij podać dokładnego modelu)
  • Własna propozycja zestawu: (jeśli jej nie posiadasz, pole pozostaw puste)
  • Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą)
Edytowane przez Sadek.0

Witam,

Proszę o radę, kolega  chce złożyć żeby mu złożyć komputer do gier ”na wypasie”. Cena (w morele.net) to ok 7.200 brutto.

Wymienił takie elementy. Czy Waszym zdaniem coś z poniższego zestawienia nie pasuje do reszty?

Będę wdzięczny za poradę i ew. uwagi.

1. Płyta:    Płyta główna Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5,
  2. CPU:     Intel Core i7-4790K, 4.4 GHz
  3. RAM:    HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9
  4. GPU:     MSI GeForce GTX 980 4GB (gtx 980 GAMING 4G)
  5. SSD:      SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s
  6. HDD:     Seagate Barracuda, 3.5'', 3TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
  7. Chłodzenie: CPU Thermalright True Spirit 120 M Rev. A
  8. Napęd: Asus DVD-REC BLU-RAY odczyt/ BC-12D2HT SATA BULK
  9. Zasilacz: Corsair Builder Series CX 750W 80+ Bronze Modular
  10. Obudowa: Chieftec LF-02B-OP

Z góry dziękuję

Uzupełniam:

Komputer wyłącznie do gier. Sama buda.

Kwota: 7200 brutto

na 99% nie będzie OC

poza klawiaturą i myszą, nic ze starego kompa nie zostaje.

Monitor dojdzie osobno, i podobno będzie to WQXGA (2560x1600), ale na na dzień dzisiejszy, ani w najbliższym czasie nie będę tego w stanie ustalić. Na bank będzie minimum Full HD.

Brak specjalnych wymagań.

Do gier nie potrzeba 16GB RAM (właściwie to nie wiem czy jakaś wykorzystuje w ogóle 8GB czy nawet 6GB, nie patrz tu na oficjalne wymagania) ani tego i7, pomyśl czy na pewno ci to potrzebne. Ja bym wziął 4690k i 8GB RAM. Jak już bierzesz taką płytę i zasilacz to wziąłbym 2x GTX970 (jeśli oszczędzisz na procesorze i RAMie) i według mnie byłby to optymalny zestaw do gier. GTX 970 w SLI to wydajniejsza opcja niż jeden GTX980 nawet do rozdzielczości wyższych niż Full HD.

Edit: wziąłbym też inny dysk, np. WD bo Seagate ostatnio są mocno awaryjne.

Edytowane przez murzinio
  • Popieram 1

2x GTX970 (jeśli oszczędzisz na procesorze i RAMie) i według mnie byłby to optymalny zestaw do gier.

na ile się orientuję, to kolega woli w tej chwili wziąć 980-tkę, żeby ewentualnie w przyszłości (1,5-2 lata) móc dostawić drugą.

gdyby zmieniać HDD na WD, to polecałbyś któryś w podobnej cenie (400-450 PLN)?

8GB to niestety staje się za mało, szczególnie w takim zestawie. Gry już jedzą po 6 Gb bez problemu (nowe sandboxy na przykład)

Obudowa, ekhm... Jesteś pewny?

No i ostatnie I7... tylko grasz? Po co ci HT do grania? Można spokojnie wsadzić odblokowaną piątkę i zyskać na jakości reszty bebechów

• Popieram 1

W tej cenie WD Green EZRX. Osobiście jednak albo wziąłbym mniejszy WD Black 2TB, albo 2x WD Blue 1TB, jeśli jeden 3TB to celowałbym w droższego WD Black. Chociaż ten Green też będzie ok. 

Edit:

@Whiskas, odnośnie ramu... Masz na myśli realne zużycie czy to co podają producenci w wymaganiach? Bo te są mocno zawyżone. 

Edytowane przez murzinio
  • Popieram 1

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ 
Thermalright HR-02 Macho Black-White
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 /intel Z97, LGA1150/

Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Savage

MSI GeForce GTX 980 Gaming 4GB DDR5 256Bit (1291/7010)

Seagate 3TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Corsair RM 850W 80+ Gold 135mm modular 

Corsair Carbide Series 500R (black)

Asus DRW-24F1ST SATA (black)

Razem 7192zł

Skoro twój kolega ma taki zamiar że najpierw jeden gtx 980 a drugi w przyszłości to proszę bardzo. Co do tego zestawu wyżej to masz w nim i5 4690k ze względu na niewielką różnice w grach między nim, a i7, wydajne chłodzenie CPU, 16GB szybkiej pamięci to już tak na wynos, płyta główna ze wsparciem SLI, GTX 980 od MSI, dysk 3TB, SSD 256gb, zasilacz 850w w pełni modularny i 5 letnią gwarancją, przewiewna obudowa od Corsaira oraz nagrywarka DVD.

W kwestii obudowy to możesz wybrać także wyciszoną Fractal Design Define R5 USB 3.0 Black Pearl

Edytowane przez Sadek.0
  • Popieram 1

W tej cenie WD Green EZRX. Osobiście jednak albo wziąłbym mniejszy WD Black 2TB, albo 2x WD Blue 1TB, jeśli jeden 3TB to celowałbym w droższego WD Black. Chociaż ten Green też będzie ok. 

Edit:

@Whiskas, odnośnie ramu... Masz na myśli realne zużycie czy to co podają producenci w wymaganiach? Bo te są mocno zawyżone. 

Oczywiście, że realne. Gry przy moim 8GB czują spory niedosyt

@up. Bardzo dobry zestawik

Edytowane przez Whiskas

http://tpucdn.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980/images/perfrel_1920.gif

http://tpucdn.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_980/images/perfrel_2560.gif

Mowa o 1% ? 

, jeśli jeden 3TB to celowałbym w droższego WD Black

A niby po co mu taki dysk w cenie 700 zł ? Ludzie przestańcie pisać takie rzeczy .... 

na 99% nie będzie OC

na ile się orientuję, to kolega woli w tej chwili wziąć 980-tkę, żeby ewentualnie w przyszłości (1,5-2 lata) móc dostawić drugą.

Zazwyczaj takie plany rozsypują się z upływem czasu. Może lepiej będzie wrzucić na start SLI GTX 970 i mieć wydajność z głowy.

Intel Core i7-4790K /4.0GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II 4GB DDR5 256Bit (1253/7010 x2 w SLI

Gelid Darkforce USB3.0 (b/z)

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 red

Liteon iHAS124 SATA (black)

Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 /intel Z97, LGA1150/

Antec True Power Classic GOLD 750W

Crucial MX100 256GB (550/300MB/s)

Seagate 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

bequiet! Dark Rock Advanced

7275 zł +   kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa 

Nic dodać nic ująć choć można by te kilka złotych tutaj jeszcze dołożyć do PSU oraz do obudowy. Oczywiście zestaw jest pod OC CPU. Przy takim budżecie oraz przy takich założeniach wydajnościowych trzeba iść w tym kierunku. 

• Popieram 1

A niby po co mu taki dysk w cenie 700 zł ? Ludzie przestańcie pisać takie rzeczy .... 

Poleciłem kilka różnych opcji, w tym tańsze i droższe. Osobiście jeśli chcialbym coś o takiej pojemności (w zestawie do oceny podał dysk 3TB) to wolałbym dołożyć do tych 700zł i mieć porządny dysk niż awaryjnego Seagate, ale wybierze sobie taką opcję jaka mu będzie pasować. Równie dobrze ja mógłbym się przyczepić do tego i7 4790k. ;)

Edytowane przez murzinio
  • Popieram 1

Ale to nie Ty celujesz dla siebie, zrozum. Przedstaw mi jakieś źródła które mówią o zwiększonej awaryjności dysków Seagate, które to są obecnie w sprzedaży a najlepiej tego modelu który poleciłem wyżej. 

to wolałbym dołożyć do tych 700zł

A w tej cenie masz 2 x Seagate 2TB. Jednego możesz schować sobie do szuflady na czarną godzinę.  

Równie dobrze ja mógłbym się przyczepić do tego i7 4790k.

Śmiało ....

Moje źrodło: https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-update-september-2014/

Zastanawiająca jest też krótka gwarancja jakiej udziela Seagate...

Dalej nie wiem dlaczego tak ci przeszkadza moja propozycja tego WD Black. Wiem, że nie biorę tego sprzętu dla siebie, ale to oczywiste że polecając dane podzespoły każdy kieruje się w jakimś stopniu własnymi przekonaniami bo w 100% nie można nawet w tym temacie być obiektywnym. Jeśli 700zł to dla niego za dużo albo "nie boi się" Seagate to wybierze inną opcję. Dyski WD to obecnie wyższa jakość, Black ma lepszą wydajność, i dłuższą gwarancję. W przypadku Seagate to 24 miesiące, w przypadku WD Black 60 miesięcy. Spora różnica. 

Co do 4790k to nie ma najmniejszego sensu kupowanie procesora o 500zł droższego tylko do gier, bo nie zauważy w nich różnicy między nim a 4690k. Można mówić że taki Wiedźmin 3 ma w wymaganiach i7, ale nic nie wskazuje na to żeby nawet ta gra potrzebowała więcej niż 4 wątków, już były przypadki gier które w zalecanych wymaganiach miały i7, a w praktyce nie wykorzystywały więcej niż 4 wątków lub nie było różnicy w wydajności. Przyklad: AC Unity.

• Popieram 1
Black ma lepszą wydajność

Jasne, przy Black dochodzi tylko dłuższa gwarancja

http://pclab.pl/art51420.html

O takie źródło to Ty się możesz we własnym zaciszu domowy opierać. Jeżeli nie potrafić dobrze odczytać "tego czegoś" i go zinterpretować to nie powinieneś w ogóle zabierać głosu w tym temacie. Pisałem już nie jeden raz na temat tego zestawienia i nie mam zamiaru pisać tego ponownie. Wystarczy trochę czytania ze zrozumieniem tekstu oraz interpretacji. Także proszę Cię abyś przestał siać tego typu herezje w swoich postach. 

Co do 4790k to nie ma najmniejszego sensu kupowanie procesora o 500zł droższego tylko do gier, bo nie zauważy w nich różnicy między nim a 4690k.

Przy tak wydajnym układzie jakim będzie wyżej SLI GTX 970 procesor i7 zdecydowanie się przyda. Dodatkowo autor tematu jeszcze się nie określił co do OC CPU. Niemniej i7 4790K ma TB do poziomu 4.4 GHz, i5 4690K do 3,9 GHz. Zdecydowanie lepiej jest dopłacić do takiego procesora mając na uwadze SLI oraz wyższe takty w TB niż do dysku WD Black za 700 zł.

Chcesz dalej ciągnąć tą dyskusję ?  

• Popieram 1

Można mówić że taki Wiedźmin 3 ma w wymaganiach i7, ale nic nie wskazuje na to żeby nawet ta gra potrzebowała więcej niż 4 wątków

Pozwolicie, że wtrącę się do tej dyskusji. Gry wykorzystują już coraz więcej wątków i chociażby "Watch Dogs" to pokazało. Nie wiem, dlaczego sądzisz, że Wiedźmin 3 miałby też z tej opcji nie skorzystać. Resztę już opisał @kajtek. w poście wyżej.

@Advence

W Watch Dogs i tak w zupełności wystarczał 4690k, różnica to było kilka fps, i sporo też miało tu do rzeczy po prostu kiepskie zoptymalizowanie gry, co już jest tradycją w tytułach Ubisoftu.

@kajtek

Skoro to kiepskie źródło lub źle je interpretuję to chętnie bym się dowiedział czegoś więcej, może rzuć chociaż jakimś linkiem lub opisz to w skrócie zamiast udawać wszechwiedzącego... I proszę nie trzymaj już się tak tego dysku, bo kolejny raz chcę zaznaczyć że podałem go tylko jako jedną z kilku opcji. Którą z resztą wciąż uważam za lepszą gdy dysponuje się takim budżetem i szuka dysku o takiej pojemności, chyba że łaskawie powiesz co jest z "moim" źródłem nie tak. Testom z pclaba nie ufam, ale nawet jeśli nie ma różnicy w wydajności to gwarancja dłuższa o 3 lata jest moim zdaniem warta świeczki. Jeśli chodzi o turbo to nie robi to różnicy skoro i tak bierze się płytę i chłodzenie do podkręcania - oba procesory można podkręcić mniej więcej do tych samych wartości, więc można śmiało założyć że różnicy w tatkowaniu nie będzie. Nie mówię że te 500zl ewentualnie zaosczędzone na procesorze koniecznie trzeba władować w ten dysk, można je chociażby przeznaczyć na lepszą obudowę czy większy SSD, albo zostawić sobie na co tam kto będzie chcial. 

Skoro to kiepskie źródło lub źle je interpretuję to chętnie bym się dowiedział czegoś więcej, może rzuć chociaż jakimś linkiem lub opisz to w skrócie zamiast udawać wszechwiedzącego...

Pierwsza sprawa to ilości dysków. Ponad 15 000 dysków Seagate z pięciu różnych serii jest porównywane z raptem 1252 sztukami od WD z dwóch serii które są stricto przeznaczone pod dyski magazynowe / serwerowe. 

Druga sprawa. Poczytaj na temat serii dysków od Seagate w tym zestawieniu. Są to często pierwsze dyski na rynku jakie się ukazywały o takich pojemnościach / prędkościach / technologiach

Trzecia sprawa. Tych dysków z tego testu przecież i tak się nie poleca. 

Czwarta sprawa. Poczytaj sobie czym były dyski z największą awaryjnością ze strony Seagate. Wyklucz dwie najwyższe wartości i porównaj sobie wtedy całe zestawienie na nowo. 

Czwarta sprawa. Awaryjność dysków od Seagate tyczyła się ST1000DM001 (były one wcześniej polecane na forach), obecnie jest ST1000DM003 która awaryjnością się nie wyróżnia. 

Wszystko to wynika z jednej rzeczy. Biega się po forach, czyta po łebkach i powtarza w kółko pewne stereotypy. 

Testom z pclaba nie ufam

Nie nasz problem, masz masę testów które to potwierdzają. Jeszcze raz, to są testy a nie źródła. 

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_20_dyskow_twardych_wd_i_seagate_o_pojemnosci_1tb_i_2tb?page=0,22

Wracając do źródła które to podałeś. 

Zerknij sobie jaki wpływ na awaryjność ma zwiększona pojemność dysku. Model WD Red 3 TB to aż 8,8 % wg nich. Teraz zobacz jakie pojemności są do Seagate. Mimo wszystko, awaryjność na poziomie ~ 9% to procent który wyklucza producenta z rynku. Co dziesiąty dysk pada, tak ? Mało tego przy średniej 0,5 roku ? Dlaczego nikt nie krytykuje tutaj WD ? 

Aż dodam tą stronę do zakładek żebym nie musiał ponownie tego pisać. 

• Popieram 3

Ok, dzięki, trzeba było tak od razu. Wciąż zastanawia mnie krótka gwarancja, ale zostawmy dyski w spokoju.

@keffir

Jako alternatywę dla zestawu podanego przez @kajtek polecam wziąć procesor i5 4690k i włożyć więcej w obudowę, np. Fractal Design Define R5. Ten 4790k miał by sens jeśli nie będzie na 100% robił OC procesora (co według mnie nie ma sensu przy takich procesorach z odblokowanym mnożnikiem), wtedy też nie potrzeba dodatkowego chłodzenia. Jeśli będzie robił OC to spokojnie można brać 4690k, jeśli nie to może zrezygnować z dodatkowego chłodzenia, wybrać 4790k i w ten sposób oszczędzajac na coolerze dołożyć na przykład do obudowy. Różnica w grach i tak jest niewielka, a po OC gdy oba procesory pracują na podobnych taktowaniach jeszcze bardziej się zaciera. Więc przekaż mu żeby to przemyślał i na tej podstawie zdecydował, takie jest moje zdanie. I piszę to jako posiadacz właśnie i7 4790k.

• Popieram 1

Bardzo serdecznie dziękuję za Wasz czas i uwagi.

Rozumiem z Waszej dyskusji, że ten i7-4790k może mieć sens. Kolega na pewno sam nie będzie nic kręcił, bo nie potrafi i się boi. Ja raczej też mam praktycznie żadne doświadczenie w tym temacie, i na pewno nie będę się uczył na nie swoim sprzęcie.

i7 może być rozwiązaniem bardziej wybiegającym w przyszłość, ale poza drugą GPU w SLI, to założenie jest takie, że ten zestaw powinien styknąć na kolejne 1,5-2 lat.

(tak na marginesie byłbym wdzięczny za podesłanie jakiegoś linku w stylu „OC dla bardzo początkujących”, na swoim sprzęcie mogę coś poćwiczyć)

Jeżeli można miałbym  jeszcze kilka pytań uzupełniających:

I.                    W trakcie dyskusji Sadek.0 polecił takie kości pamięci:

Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Savage

Gdzieś czytałem, że architektura Haswell’a i tak je spowolni do 1600 MHz. Ewentualne przyśpieszenie jest już formą OC. Czy ma więc sens kupowanie kości z dosyć wysokim opóźnieniem, jeżeli z tej szybkości nie da się skorzystać bez OC  (chyba, że jest to prosta kwestia do osiągnięcia).

II.                  Czy zakładając, że procek nie będzie kręcony, ma sens dokupywanie dodatkowego chłodzenia. Podobno te i7-4790K się grzeją. Tylko dopytuję.

III.                Po lekturze Waszych postów oraz zamieszczonych tam linków dotyczących HDD, dochodzę do wniosku, że w przypadku tych dysków, o których pisaliście, to czy Seagate czy WD, to człowiek i tak ma ok 10% szans, że dostanie mu się „trafiony”  egzemplarz. Na chwilę obecną droższe dyski raczej nie wchodzą w grę.

IV.                Co do obudowy, to jak mniemam ze względów estetycznych  kolega zaciął się na tej:

http://www.morele.net/obudowa-chieftec-lf-01b-op-2xusb3-0-czarna-ch-09b-b-op-312316/

Moje jedyne pytanie odnośnie tej obudowy, to takie czy nie będzie za ciasna do ewentualnego dostawienia drugiej karty w SLI. Chyba, że ma ona jakieś wady, które by ją wykluczały.

Ponownie dziękuję za odpowiedzi

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...