Skocz do zawartości

P5Q Pro dziwny start ?

Recommended Posts

Witam ma pytanie dotyczace plyty p5q pro wydaje mi sie ze dziwnie startuje  nie znam sie na tym moze to narmalne ale wole sie upewnic poniewaz chce kupic ta plyte dodam ze wszystkie ustawienia sa fabryczne tutaj filmik slaba jakosc ale mysle ze widac o co chodzi https://www.youtube.com/watch?v=zUZzYl8Z7KQ

specyfikacja 

Intel Core2Quad Q6600

P5Q Pro

Kingston 2x2gb 800Mhz

Corsair VS450

HD6850

Edytowane przez gaVVVV

U mnie na msi z97-g43 dual boot też był spowodowany złym ustawieniem pamięci jak u kolegi wyżej, ręczne ustawienie pomogło. Z czasem miałem nowszy bios który temu zaradził w przypadku domyślnych ustawień.

Co Ci tam tak piłuje w tym komputerze ?

To chyba wina procesora wsadzilem dzis e7300 podkrecilem do 3.17Ghz 9,5x333 1.225Vcore ram na 800Mhz i plyta startuje za 1 razem.Chyba ze zasilacz za slaby do oc q6600 ? w sumie jest nowy i napiecia w normie (mierzylem miernikiem)

Edytowane przez gaVVVV

Komputer włączałeś po odłączeniu zasilacza od prądu, czy nawet jeśli jest podłączony to zawsze startuje podwójnie?

Stary Chieftec oraz mój obecny SeaSonic tak się zachowuje. Mianowicie po podłączeniu zasilacza do prądu i włączeniu PSU przełącznikiem, mogę odczekać nawet kilka minut. Po tym włączam normalnie komputer z pstryczka w budzie i załącza się raz na 2 sekundy, gaśnie następnie uruchamia się normalnie. Po wyłączeniu (Start->Zamknij), za każdym razem odpala normalnie, bez podwójnego startu.

Sprzęt, który u mnie hula to QX6850@3,25GHz z Asus'em P5Q-EM. Tak miałem na E3400, E7400 i obecnie. Również nie zależy od płyty głównej, gdyż jedna to była MSI G41M-P28, a teraz Asus.

Edytowane przez LuziQ

Jak byś wrzucił foty o które cię prosiłem już dawno problem miał byś rozwiazany.

Tak problem jest Zdjęcia  kosci testowane osobno nie wywlouja bledu tylko w dualu. Testowalem z moja koscia 2gb (w dualu) i chodzi normalnie plyta odpala za 1 razem pamieci testowalem na standardowych ustawieniach. Mam tez pytanie czy jak blad  w tescie wystapil od 0-2048Mb to kosc ze slotu pierwszego ma bledy? 

Edytowane przez gaVVVV

Błąd występuje tylko w Dual'u? Czy to są dwie identyczne kości, czy jest szansa, że mogą mieć różne timingi? Bo miałem też taki przypadek i również sypały błędami w memtest i tylko w dualu przez timingi. Jedna kość miała tak jak Twoja 5-6-6-18, druga 6-6-6-18. Spróbuj tak dla świętego spokoju ustawić im ręcznie 6-6-6-18. Napięcia nie ruszaj.

Błąd występuje tylko w Dual'u? Czy to są dwie identyczne kości, czy jest szansa, że mogą mieć różne timingi? Bo miałem też taki przypadek i również sypały błędami w memtest i tylko w dualu przez timingi. Jedna kość miała tak jak Twoja 5-6-6-18, druga 6-6-6-18. Spróbuj tak dla świętego spokoju ustawić im ręcznie 6-6-6-18. Napięcia nie ruszaj.

tylko w dualu  sa to identyczne 2 kosci jak podlacze do 1 i 2 slotu to dziala  normalnie tylko w dualu sa bledy i crasuje procka

z tego co pamietam to normalna przypadłość starych P35 chipsetów po podkręcaniu, ja tak mam na swoim P5K PRO od 6 lat, nic to nie szkodzi, ale jednak fajniej jak startuje od razu...

to p45