Skocz do zawartości

Problemy z OC - Ati HD 5870(Sterowniki)

Recommended Posts

Mi też przy zakupie wiele osób polecało Sapphire. I zapewne byłby to dobry wybór. Ale sporo osób również dobrze wypowiadało się o HIS'ie - i jak się okazuje, to był lepszy wybór :D

Co prawda nawet nie wiem, czy można na niej bawić się napięciami, jednakże nawet i bez tego kręci się całkiem dobrze.

Ja posiadam Sapphire tylko że 5850 i jak do tej pory nie znalazłem sposobu zmiany napięcia na tej karcie ale..

No właśnie, nie wiem czy taka możliwość mi w ogóle potrzebna. Chłodzenie jest świetne (ciche i wydajne) a OC zadowalające. Co to znaczy że zadowalające?

Rdzeń karty to standardowo 725mhz a pamięci 4000mhz. Nie bawiłem się w ekstremalne OC. Ustawiłem 800mhz na rdzeniu i o dziwo poszło. Test w 3D markach i Fur Marku pięknie ukończony. Przy 50% obrotów wentylatora temperatury max doszły do 70*C

Ustawiłem 850mhz na rdzeniu i to samo. Wszystko pięknie i stabilnie.

Ustawiłem 880mhz i także stabilnie. Nie próbowałem dalej bo po prostu tego nie potrzebuję. Jak na brak zmiany napięcia to OC idzie pięknie. Nie wiem gdzie się skończy. Może 900mhz, może więcej? OC jest na tyle dobre że zaczynam się zastanawiać czy karta sama sobie napięcia nie podniosła ; )

W chwili obecnej bez zmiany napięcia mogę mieć gratis 150mhz+ na rdzeniu. Pamięci? Nie mają radiatorów na sobie więc nie męczę ich. Ale na 4400mhz chodziły z rdzeniem podkręconym do 880mhz.

PS: Czytałem gdzieś że w Radeonach HD58xx rdzeń można wyżej podkręcić luzując częstotliwość pamięci karty graficznej. Przy przepustowości na poziomie 150GB/s można im odpuścić bo to GPU jest "wąskim gardłem". Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

Sprawa 1 - najnowsze stery ATI (normalka)

Second - jeżeli myślimy o poważnym OC = zmiana Biosu karty.

Wyższe OC wymaga podwyższenia napięcia rdzenia (ani Asus ani MSI i regulacja programowa napięcia - nie dadzą idealnej stabilności).

Wskazane oczywiście wydajniejsze chłodzenie np. ZALMAN VF3000A lub AC Xtreme HD 5870 (referencyjne do kitu).

Najnowsze Bios'y

http://www.techpowerup.com/vgabios/inde ... &memSize=0

Flash'ery (subiektywnie tylko ATIFlash 3.79 dla DOS - WinFlash wymięka w Win 7 x64 na DFI...)

http://www.techpowerup.com/downloads/Ut ... shing/ATI/

Można pobawić się we własne przeróbki w obrazie Biosu (dla chociaż lekko zaawansowanych) - zmiana napięć VID dla poszczególnych profili Clock State i oczywiście częstotliwości.

http://www.techpowerup.com/downloads/Utilities/RBE/

Dla podwyższonego napięcia do 1,35 V uzyskałem idealnie stabilne 1050 - 1055 MHz dla rdzenia GPU. Sadystyczne już nieco 1,4V (bez Zalmana lub wydajniejszego chłodzenia absolutnie nie polecam) uzyskałem 1075 - max 1095 (1100 niestabilne po części - niektóre gierki miały lekkie problemy z drobnymi artefaktami. Testery bezproblemowo.) super stabilnie! Ryzyko jest jedno - za słabe chłodzenie = możliwość uszkodzenia układu GPU lub pamięci DDR 5 (na nich jeszcze mniejszy wzrost wydajności przy OC a znacznie słabsza stabilność).

Szczerze mówiąc - podwyższenie częstotliwości i napięcia nie daje oszałamiającego wzrostu wydajności. Zysk jest niewielki - zamiast nominalnego 900 mamy ok 940 - 950 (niewielkie OC) do max 990 do 1020 pkt w najnowszym Heaven 2.1 na max w full HD i max OC przy DX 11 i teslacji. Obciążenie karty i temperatura wzrasta jednak znacznie. Najnowsze obecnie sterowniki 10.10 rozwiązują wiele problemów z magicznym "gubieniem" sterownika.

Największy jednak wpływ na stabilność naszego HD5870 ma wbrew pozorom sam zasilacz (mój Tagan BZ 800 nie zawodzi nigdy) i aktualne stery do płyty głównej (szczególnie chipsetu i złącza PCIex). Całość dopracowana = przejście powyżej 1GHz dla rdzenia HD5870 bez zbędnego podnoszenia napięcia i ryzyka uszkodzenia GPU. Jedyna super skuteczna metoda OC - przeróbka i flash najnowszej wersji Bios'u, dobre chłodzonko i oczywiście aktualne stery. 1100 osiągalne bez chłodzonka cieczą.

lukyeti

Co do karty (producenta) - zawsze używałem Winfasta (niezawodne starsze karty S3 Nvidia i Ati i inne). Obecnie tylko PowerColor (zero problemów z OC i bez). Na drugim kompie stary HD 3870 512 z Accelero S1 (z OC 777 na 950MHz) także PowerColorka - śmiga już ze trzy latka bez jakichkolwiek problemów. Szafirki i MSI jak do tej pory w moich doświadczeniach były najbardziej awaryjne (sporo widziałem uszkodzonych u kumpla w serwisie - bez OC! Najwięcej Szafirków, kilka MSI, tylko 2 Asusy, 1 Gecube i zero PowerColorów (notabene najwięcej przez kumpla sprzedanych)). Każdy ma własne doświadczenia - ja także firmy już nie zmienię (bynajmniej na razie). Na Nvidię (ostatni mój model Winfast 7900 GT) także się już nie planuję przesiadać.

Co do OC - na HD 5870 planuję dociągnąć 1100 - 1150 stabilnie (szybsze wentyle niż Zalmana + dopieszczony Biosik VER012.020.000.001.036486

) za pomocą http://www.techpowerup.com/downloads/Utilities/RBE/.