Skocz do zawartości

Problemy z OC - Ati HD 5870(Sterowniki)

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z podkręceniem karty Sapphire HD 5870. Posiadam najnowsze sterowniki Ati 10.8 i niereferencyjne chłodzenie karty Arctic Cooling Accelero Twin Turbo PRO i wiatrak ustawiony na 100%. Ogólnie temperaturka w IDLE to około 40-45 C a w stresie 70-75 C na 850/1200 - 900/1250. Podkręcałem programem CCC od Ati, gdyż Rivatuner nie czyta jeszcze tych kart a msi afterburner czy evga precision za to nie czytają kart od Sapphire, jeśli chodzi tylko o zmianę napięcia, więc zostałem w CCC bo to wtedy bez różnicy.

1. Teraz mój problem podlega, iż rdzeń jest maksymalnie ustawiony bo są ograniczenia, pamięci za to dalej nie pójdą bo lecą artefakty nawet jak temperatura jest w normie... więc za mało napięcia, czy znacie jakiś program, gdzie będę miał dostęp do wszystkich tych zdolności jak w RivaTuneR do tej karty?

2. Drugi a najważniejszy problem to taki, że w niektórych grach jak Company of heroes, gears of war, dawn of war II gram normalnie na tych ustawieniach karty graficznej (900/1250) a w innych przypadkach gier jak mafia II, StarCraft II, Napoleon Total War (Pewnie większość tytułów) zapala mi się czarny ekran, minimalizuje do windowsa i koło zegara jest zółty trójkąt informujący, że "sterownik ekranu przestał prawidłowo działać" i jak zmienię na standardowe zegary to już wszystko działa pięknie. Zmieniłem stery na 10.8 na 10.4 i też bez zmian. Zmiana sterowników nie pomogła, czyli co może być nie tak? Jedna gra czyta z tych zegarów i nie ma artefaktów a druga już nie daje rady?

P.S Nie wydaję mi się iż dla Sapphire HD 5870 OC na 900/1250 to za dużo + przy dobrym chłodzeniu... Może nie trafna sztuka i za mało napięcia? i by trzeba było zwiększyć, jeśli tak to jakim programem? Pamięci mam na 1250, ale maksymalnie można ustawić na 1300, lecz na tych żadna gra już mi nie idzie, więc można rzec, iż to wina napięcia a karta potrzebuje więcej napięcia... Jak się mylę to proszę poprawić mnie.

Pozdrawiam, Mateusz.

Hej!

Mialem identyczny problem po podkręceniu radka 4850. W niektórych grach wywalało mnie do windy i wyskakiwał przytoczony przez Ciebie komunikat o sterownikach. U mnie były to gry: metro 2033, mafia 2, split/second. Pobawiłem się tym troszke i doszedłem do wniosku, że to zbyt wysokie taktowanie rdzenia. Ciekawe było, że dla każdej z tych gier mogłem ustawić go różnie. Najbardziej musiałem obniżyć w split/second z tego co pamietam. Zmiana sterowników nic nie dawała. Identyczny komunikat wywalał mi 3dmark vantage, gdy kręciłem rdzeń zbyt wysoko. Tak więc u Ciebie doszukiwał bym się problemu w tym taktowaniu rdzenia.U mnie temperatury były bardzo niskie więc nie był to powód. Niestety napiecia nie podnosiłem więc może ktoś inny się wypowie w tym temacie czy ma to związek ze sobą.

A i jeszcze jedno, wyjście do windowsa w moim przypadku nie kończyło się zakończeniem gry. Po paru sekundach sterownik odzyskiwał sprawność i wszystko wracało na swoje miejsce. Tyle, że było to strasznie irytujące:P

@malobit

Witam,

Czyli mamy podobny problem... Ogólnie już troszkę wcześniej zrozumiałem, że to rdzeń, ale jakoś mi do głowy nie mogło dać do zrozumienia, że taka karta dobra + dobre chłodzenie z 850 nie chce pójść na 900 :P No, ale cóż... Jestem tym zaskoczony, że chyba w 4 grach mogę mieć rdzeń właśnie na te 900 a w jednej na 875 a jeszcze w innej tylko już 855 (sprawdzałem wszystkie możliwości :) ). Wydaje mi się to bardzo śmieszne... Jeśli to nie wina sterów to czemu tak jest? bo nie rozumiem tego, iż jedna gra czyta takie taktowanie a inna nie? U GeForca nigdy tak nie miałem, nawet nie widziałem, że takiego typu problemy istnieją na świecie heh :) a tu pierwsza karta od czerwonych i po za jej super wydajnością, z której jestem bardzo zadowolony to taki haczyk nagle... Już się nie dziwie czemu Ati dała ograniczenia w swoim programie heh, jej produkty ( nie wszystkie) się nie kręcą może dobrze i trafiłem na jedną z tych sztuk...

Chociaż myślę, iż zmiana napięcia coś pomorze :) Miejmy taką nadzieję...

Pozdrawiam, Mateusz.

Witam,

Czy ktoś wie jak ściągnąć bios do Sapphire ATI Radeon HD5870 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express? Bo szukałem na ich stronie i znaleźć nie mogę lub jestem ślepy. Zależy mi na biosie bo producent zablokował mi zmianę napięcia (MSi afterburner - opcja voltage zablkowana) i może dzięki nowemu biosowi będę miał odblokowaną opcję zmiany napięcia co pomoże mi w lepszym OC. tej karty.

Pozdrawiam, Mateusz.

Witam,

@drachenfeles To taka firma renomowana przez ATI jak Sapphire tak traktuje swoich klientów by po tylu miesiącach od premiery nie było biosów do najtańszego modelu z jej firmy? pfuuu ! i jeszcze zablokowali mi opcję zmiany napięć... Szok ! A czekanie na nowy bios po takim czasie mija się z celem...

P.S Jakby ktoś słyszał o biosie to proszę mnie w tym temacie lub na pw poinformować, będę wdzięczny.

Pozdrawiam, Mateusz.

Jeśli chcesz korzystać z regulacji napięć w MSI afterburner to musisz ją włączyć properties->gereral i zaznaczyć:

unlock voltage control

unlock voltage monitoring

force constant voltage

zatwierdzić zmiany i zresetować kompa.

Oczywiście karta musi mieć referencyjne pbc aby zmiana napięć działała

Witam,

@IronFe Już to robiłem wcześniej... Tak to bym nie wstawiał nowego tematu na forum jakby to było tak łatwe, ale dzięki wielkie za odpowiedź :D

http://www.techpowerup.com/vgabios/7212 ... 301_1.html

Znalazłem tutaj bios do mojej karty, ale posiadam najnowszy bo w gpu-z mam ten sam nr. biosu co jest podany na tej stronie... więc sapphire uaktualnia biosy, a nie udostępnia opcji zmiany napięć, więc nie wiadomo, czy w ogóle będzie taka możliwość.

P.S W MSI Afterburner karty sapphire mają tą opcję zablokowaną, że ja tego wcześniej nie wiedziałem... czas czekać na nową wersje RivaTuner.

Pozdrawiam, Mateusz.

Aby mieć możliwość monitorowania pracy w rivie musisz edytować plik RivaTuner.cfg i dodać ręcznie spisy dla nowych radeonów

RV710 = 9540h,954Fh

RV730 = 9487h,948Fh,9490h,9498h

RV740 = 94B3h

RV770 = 9440h-9443h,944Ch

RV790 = 9460h

RV840 = 68B8h,68BEh

RV870 = 6898h,6899h,689Ch,689Eh

RV810 = 68D8h-68D9h

Aby mieć możliwość większego o/c gpu musisz wgrać bios z odblokowaną max. częstotliwością

Witam,

@IronFe Dzięki za info dotyczące rivatuner, zrobię to jak wyjdzie nowy bios do mojej karty odblokowujący większe OC :D Na dzień dzisiejszy mam najnowszy bios i mam te ograniczenia... Po za tym bez zmiany napięć to mogę se pomarzyć o dużym OC :D

Pozdrawiam, Mateusz.

Witam,

@IronFe To jak mam najnowszy bios + mam te ograniczenia 900/1300 w CCC i mój proc chodzi wydajnie na 875/1250 (bezproblemowo działa) to jedynie co mi zostało to zrobić ten sposób na rivatuner... Czy myślisz, że karta będzie miała większe osiągi OC w tym programie niż w CCC? Bo jeśli nie to nie opłaca mi sie tego robić a wszystko już mam zrobione: bios najnowszy itp...

Pozdrawiam, Mateusz.